Лажне слике о развоју бебе на сајту клинике за абортус

На лепој и модерној интернет страници једне њујоршке клинике за абортус, под називом Ране опције (Early Options), могу се видети фотографије срећних, загрљених парова. Клиника рекламира метод обављања абортуса назван „Нежни додир” (Soft Touch), који подразумева абортус ручним усисавањем помоћу шприца. Код ове врсте абортуса, на шприц се поставља цевчица (канила) која се потом умеће у материцу, а лекар руком повлачи шприц и тако исисава садржај материце. Том приликом, нерођено дете се кида и извлачи из тела мајке, најчешће у комадима.

Клиника ту врсту абортуса назива „неинвазивном” и „природном”. Разуме се да нема ничег природног у томе да неко уметне цевчицу у материцу труднице и извади јој дете из ње тако што га усиса шприцем. Тело жене природно је створено управо за то да донесе нови живот, а не да се у материцу непотребно умећу медицински инструменти смрти и из ње извлачи живо људско биће које се нормално развија. Без обзира на начин на који се ради, абортус никада не може бити нешто „природно”.

На другој страници тог сајта постављене су информације о развоју плода у раној трудноћи. Међутим, приказане „чињенице” и илустрације сасвим су нетачне, и притом је изостављено мноштво података о развоју бебе, а научна истина сасвим искривљена. Употребљене су лажне слике абортуса како би се жене навеле да помисле да је абортус у раној трудноћи безопасан и лак, и самим тим охрабриле у својој намери да то и саме ураде.

Напомена: на илустрацијама је приказан стадијум развоја у односу на датум последње менструације. Чињенице о развоју детета, које смо овде приказали, такође одговарају недељи трудноће рачунајући од жениног последњег циклуса.

 

***

Ево шта на сајту клинике пише о раној трудноћи, и то као одговор на питање „Како то ткиво изгледа”: „Сваког месеца у материци се развија слој који се назива ендометријум или менструални слој. Тај слој (слузница) сваког месеца се природно избацује путем менструалног крварења. Уколико дође до зачећа, слузница се не избацује. Када вам менструација закасни, слузница се сада назива ’децидуа’ и постаје дебља јер се припрема за трудноћу.”

Медицинска чињеница: кад жена схвати да јој менструација касни, она је већ две недеље трудна, а ако се рачуна од последњег циклуса, трудна је најчешће четири, а понекад и пет недеља (у зависности од тога када је била овулација).

Даље, сајт клинике за абортус каже: „У петој недељи трудноће (недељу дана након изостанка менструације), формира се гестацијски мешак. Гестацијски мешак је танка мембрана испуњена течношћу. Од те мембране касније ће настати амнионска кеса (водењак). Гестацијски мешак је у прво време величине зрна грашка.”

На сајту клинике за абортус, ова слика наводно илуструје како изгледа плод у петој недељи трудноће.

 

 

Плод абортиран у петој недељи приказан је као малена скупина прозирног ткива. Овакав приказ наводи на закључак да је абортус у том стадијуму безазлен.

Међутим, BabyCenter, веб-сајт за труднице и мајке, који нема никакве везе с покретом за живот, даје много детаљнију слику ембриона у петој недељи.

На веб-сајту BabyCenter пише:

Нервна цев – из које ће настати бебин мозак, кичмена мождина, нерви и кичмени стуб – почиње да се развија у горњем слоју који се назива ектодерм. Из тог слоја настаће и бебина кожа, коса, нокти, млечне и знојне жлезде, као и зубна глеђ.

Бебино срце и циркулаторни систем почињу да се формирају у средишњем слоју, мезодерму. (Штавише, ове недеље бебино малено срце почиње да се дели на коморе, и да куца и пумпа крв.) Из мезодерма ће настати и бебини мишићи, хрскавица, кости и поктожно ткиво.

Трећи слој, ендодерм, даће њена плућа, црева и рани уринарни систем, као и штитну жлезду, јетру и панкреас.

 

Медицинска чињеница: већ у петој недељи трудноће бебино срце почиње да куца. Абортус у том стадијуму зауставља срце које увелико ради. Беба се брзо развија и тело јој расте како би направило места за органе и кости који почињу да се формирају. Будући да је пол одређен већ при зачећу, дете је већ сад дечак или девојчица. У том стадијуму, још не личи на бебу и веома је мало – као семенка сусама. Тачно је да се приликом абортуса у петој недељи делови ембриона не могу разазнати и издвојити од постељичног материјала, али комадић ткива на слици коју је клиника поставила нипошто не представља потпуну медицинску информацију.

 

Према сајту поменуте клинике за абортус, „У седмој недељи трудноће (три недеље од изостанка менструације) гестацијски мешак је величине мањег зрна грожђа. У мешку почиње груписање ћелија и он се може видети на ултразвуку, али су ћелије сувише мале да би се виделе голим оком.”

 

 

Медицинска чињеница: у седмој недељи у бебином животу дешава се много тога. Руке и ноге расту, а појављују се и шаке и стопала, премда се прсти још не издвајају. Како каже веб-сајт BabyCenter:

Ако бисте сада могли да вирнете у материцу, видели бисте капке који делимично прекривају очи, које већ имају мало боје; видели бисте и врх носића и малене вене испод коже танке као папир. Обе хемисфере бебиног мозга сада расту, а јетра производи црвена крвна зрнца све док се не формира коштана срж и преузме ту улогу. Беба сада има и слепо црвено и панкреас, који ће касније производити инсулин како би се олакшало варење.

 

Мозак подељен на хемисфере, јетра која производи црвена крвна зрнца, срце које и даље куца, панкреас који производи инсулин дете у том стадијуму развоја НИМАЛО не личи на врећицу с мало ћелија.

 

Ово је слика бебе Рајлија који је рођен спонтаним побачајем са седам и по недеља старости. Приметићете колико се разликује од нетачне слике са странице Early Options:

 


беба Рајли, старости 7,5 недеља, у мајчиној руци

 

Ево како клиника приказује абортус у деветој недељи: „У деветој недељи трудноће (пет недеља од изостанка менструације) гестацијски мешак је величине новчића од пола долара. Око 10. недеље трудноће почиње да се формира рани, видљиви ембрион.”

 

 

У деветој недељи трудноће, жена већ увелико носи ембрион који се развија и расте већ седам недеља. Период трудноће до 10. недеље назива се ембрионални период, јер се и беба у тој фази назива ембрион, и то још од тренутка усађивања у зид материце, што се дешава седам дана након овулације. У том стадијуму, беба почиње да поприма облик људског тела. Следећа слика приказује руке нерођеног детета у деветој недељи трудноће:

 


руке нерођене бебе, старости 7 недеља и један дан

 

На овој слици виде се дететова стопала у истом узрасту:

 


стопала нерођене бебе, старости 7 недеља и један дан

 

Колико је дете сада развијено? Према веб-страници организације Endowment for Human Development, бебине уши почињу да добијају облик. Беба сада помера руке и ноге и реагује на додир.

О развоју бебе у деветој недељи, сајт BabyCenter каже:

Беба све више личи на човека. Има све неопходне делове тела… Срце ваше бебе завршило је поделу на четири коморе, а почињу да се формирају и срчани залисци, као и замеци бебиних зубића… Бебини органи, мишићи и нерви почињу да раде. Спољни полни органи су ту, али се не могу видети још неколико недеља. Очи су потпуно формиране, али су капци спојени и неће се отворити до 27. недеље. Беба има малене ушне шкољке, а уста, нос и ноздрве све јасније се уочавају… Ваша беба добила је све основне физиолошке карактеристике и сада се спрема за нагли раст.

 

 

Сасвим је јасно да нерођено дете у 9. недељи нимало не изгледа као лоптица ткива. Штавише, када се у овом стадијуму развоја уради абортус, у „продукту зачећа” који се извади из материце лако се уочавају делови бебиног тела – руке, ноге, ребра, глава. Један уџбеник о абортусу (Management of Unintended and Abnormal Pregnancy) између осталог каже:

У деветој недељи гестацијског развоја могуће је видети веома мале ембрио-феталне делове тела, који се након процедуре (абортуса, прим. ред.) могу још лакше уочити.[1]

Венди Симонс, феминистичка списатељица која је присуствовала абортусима у једној „прометној” клиници, даје следећи опис:

Након абортуса у првом триместру, сестре у стерилној соби треба да просеју садржај посуде с којом су повезани аспиратор и канила како би издвојиле фетално ткиво… Од осме недеље развоја, тежина (садржаја посуде након абортуса, прим. ред.) треба да се повећа у складу с процењеном недељом трудноће, а сестре у стерилној соби издвајају делове фетуса. Ако не пронађу кичмени стуб, лобању и горње и доње удове, пацијенткиња се поново позива у ординацију на реаспирацију (ревизију).[2]

На свом сајту, клиника Ране опције потпуно је нетачно приказала ембрион у деветој недељи трудноће.

Нажалост, жена која размишља о абортусу, повероваће у ове неистине о феталном развоју приказане на веб-сајту клинике. Помислиће да су илустрације тачне, јер ће јој то помоћи да умири савест. Ако сама не почне да истражује, можда никада неће ни сазнати истину. На основу података из овог чланка, можете се лично уверити у то како клинике абортус обмањују жене како би им продале своје услуге.

 

Аутор: Сара Терзо

Приредио: Центар за живот

Извор:  Here’s an abortion facility’s fake drawing of a baby at nine weeks compared to the reality

 

 

[1] Karen Meckstroth MD, MPH, and Maureen Paul MD, MPH, “First-Trimester Aspiration Abortion,” Management of Unintended and Abnormal Pregnancy. Ed. Paul, Lichtenberg, Borgatta, Grimes, Stubblefield and Creinin. (Wiley-Blackwell, 2009), 149.

[2] Wendy Simonds. Abortion at Work: Ideology and Practice in a Feminist Clinic (New Brunswick, New Jersey: Rutgers University Press, 1996), 70.

Извор: Центар за живот