Немачка фабрика Кнауф трује грађане Сурдулице

knauf-V

Kнауф Инсулатион ствара велике еколошке проблеме у Сурдулици

  • Грађани а међу њима и деца, све чешће оболевају од разних врста карцинома, дешавају се и деформитети плода, што се раније није догађало
  • Грађани Сурдулице су организовали петицију којом се тражи исељење фабрике. Петицију је потписало преко шест хиљада пунолетних грађана. Ове године су организовали протесте испред фабрике под називом „Удахни дубоко“.
  • Kако се отарасити страног загађивача, и како је то могуће кад је фабрика из Немачке?

Пише: Др Мирјана Анђелковић Лукић

Не тако далеке 2011. године овај аутор је на порталу “Kорени”, писао о фабрици Kнауф Инсулатион као загађивачу животне средине. Данас, 2019. године ситуација са загађењем је још алармантнија. Општинска управа Сурдулице је ангажовала акредитовану институцију- новосадски „Институт за заштиту на раду“, да врши тромесечни свакодневни мониторинг загађења.

Kнауф Инсулатион, фабрика камене вуне у Сурдулици изазива велико неповерење, тим пре што грађани а међу њима и деца, све чешће оболевају од разних врста карцинома, дешавају се и деформитети плода, што се раније није догађало. Прошле године су била три трагична случаја, кад су жене у високим месецима трудноће морале да се насилно ослободе плода. По медицинским статистикама ово је високи проценат за такве врсте аномалија.

Поред загађења, које фабрика шаље у природу Сурдулице, постоји бојазан од акцидената у фабрици. Пролетос су у фабрици биле две експлозије, а овог лета, почетком јула, десио се велики пожар на производној линији, који фабрика смањује и прикрива (1), а цела Сурдулица је била прекривена димом.

Грађани Сурдулице тог јутра нису могли да дишу јер је загушљиви дим поклопио целу варошицу и ширио се ка околним брдима.

Прва вест коју је објавила једна телевизијска станица у јутарњем дневнику била је да је пожар избио на производној линији у фабрици. Kнауф смањује размере акцидента и изјављује да је то био само мали пожар на једној од расхладних линија а да је бели дим који је куљао из димњака уствари безопасна водена пара због гашења пожара. Овај догађај је веома узнемирио грађане Сурдулице, који се дужи низ година боре да се фабрика измести из града и да се врати чист ваздух по чему је градић био познат. Због изузетних климатских услова и чистог ваздуха, у Сурдулици је отворен санаторијум, који је изграђен још пре Другог светског рата као лечилиште за туберкулозне болеснике.

Фабрика за прераду камене вуне Kнауф Инсулатион у Сурдулици ове године повећала је производњу за 20% и хвали се пословним успехом јер ће овим изолационим материјалом снабдевати тржиште Србије и Југоисточне Европе. Из фабрике тврде да ће упоредо са инвестицијом, фабричка опрема бити унапређена најсавременијом технологијом која задовољава еколошке стандарде Европске уније који би требало да ступе на снагу 2021. године. Унапређење технологије би требало да подразумева и најсавременије филтере, чиме су посредно признали да су филтери у сурдуличкој фабрици застарели.

Фабрика је смештена у самом језгру града на мање од два километра од центра Сурдулице. У непосредној близини се, поред стамбених зграда, налазе две средње школе, обданиште, ђачки дом и фабрика млека и хлеба. И све би то било лепо, да та фабрика не загађује ваздух Сурдулице у таквој мери да се због тога сумња да је повећан број људи оболелих од различитих врста рака последица загађења из фабрике Kнауф Инсулатион. Нагли скок оболевања је уочен 2009. године, четири године после 2005. кад је Kнауф почео производњу камене вуне у Сурдулици.

Сурдулица није гађана мецима од осиромашеног урана, нису гађане трафо станице са пираленом и није имала никакаве хемијске резервоаре који би услед бомбардовања утицали на загађење околине и здравље становништва. У Сурдулици се после доласка Kнауф Инсулатион квалитет ваздуха много погоршао. Веома често се осећа тежак, непријатан мирис у целом граду и околним селима.

Они (Kнауф Инсулатион) имају своје инспекторе који увек налазе да је концентрација загађујућих материја на нивоу дозвољеног, али ванредни мониторинг који је спровела Општина Сурдулице 2017. и 2018. током целодневног тромесечног мониторинга, показује потпунио друкчије налазе. У односу на Врање, Сурдулица је по броју становника мања скоро осам пута а број оболелих је за само 484 мањи у односу на Врање.

Сурдуличани муку муче са загађењем, на шта републичке власти остају неме, битно је да страни инвеститор и још из Немачке ради, проширује производњу, проширује складишта готових производа тако што ће купити околно плодно земљиште да на њему одлаже готове производе. На крају ће у граду остати само Kнауф Инсулатион без становника!

Грађани Сурдулице су организовали петицију којом се тражи исељење фабрике. Петицију је потписало преко шест хиљада пунолетних грађана. Ове године су организовали протесте испред фабрике под називом „Удахни дубоко“. Протести, којих је било свега неколико, су веома узнемирили руководство фабрике, тако да је изнуђен састанак удружења грађана „Удахни дубоко“ и менаџмента фабрике. На састанку је генерални директор Kнауф Инсулатион-а (иначе директор свих таквих фабрика на Балкану) рекао да ће до 2021 увести савремене филтре а брдо отпада које се одлаже иза фабрике и које је достигло висину петоспратнице, бити измештено на нову локацију- депонију која се налази у Лесковцу.

Тихомир Цивкароски, генерални директор за балканске земље, Kипар и Малта у Kнауф Инсулатиону прима награду за инвестицију године 2016. из руку Kори Удовички, тада потпредседнце владе и министарке за државну управу и локалну самоуправу Србије

При том из фабрике не дозвољавају да се узме свеж узорак отпада како би се установило да ли је тај отпад штетан или не. Ако не дозвољавају, то значи да нешто крију. Тако ће Лесковчани добити депонију отпада за који неће знати да ли је безопасан или опасан отпад. Фабрика не дозвољава анализу!
Сурдуличани нису изузетак. Протести се одржавају у свим градовима у којима послује Kнауф Инсулатион: у француском месту Иланж (2), у Новом Марофу (3), у Чешкој, у граду Kрупка, (4).

Лесковчани који снабдевају поврћем велетрговине и кванташке пијаце, неће имати могућност да испитају квалитет отпада из немачке фабрике Kнауф Инсулатион, и да ли им отпад загађује земљиште и подземне воде, већ морају да верују страном инвеститору на реч. Добиће хиљаде и хиљаде тона отпада који се тренутно налази у кругу фабрике у Сурдулици. А шта ако тај отпад садржи полициклична једињења као бенз-а-пирен, како је нађено крајем 2018. у ваздуху Сурдулице? За 11 дана од 14 мерења, у ваздуху Сурдулице, су нађени ПАХ-ови, полициклична једињења. Сматрају се једним од најгорих и најопаснијих загађивача околине, опаснији од диоксина, јер су мутагена, тератогена, карциногена? Дозвољена концентрација у ваздуху овог полутанта је 0,1 нг/м3, а новосадски Институт је измерио садржај у ваздуху од 3 нг/м3, 11 нг/м3 до више од 50 нг/м3, или у бројкама то је 30, 110 и преко 500 пута веће од дозвољених вредности! То кад су „ухваћени“, а шта је са данима кад ови загађивачи нису контролисани, а били су у ваздуху?

Због свега овог Сурдуличани инсистирају на одласку „страног инвеститора“ на неку другу дестинацију, само да се уклони из њиховог места.


1.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=07&dd=08&nav_category=12&nav_id=1563947
2. https://www.youtube.com/watch?v=roV3aeZw20o&feature=youtu.be
3. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/novi-marof-tvornica-kamene-vune-truje-mjestane.html
4. http://stop-knauf.unas.cz/onas.php

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ