НОВИ БИЛАНС ПОГИНУЛИХ: Седам особа страдало у олуји, проглашена ванредна ситуација

h_55335514

Најмање седам особа, међу којима двоје деце, погинуло је у снажном невремену које је погодило Халкидики. Конзулат Србије наводи да је повређена једна Српкиња

Најмање седам особа, међу којима двоје деце, погинуло је у снажном невремену које је погодило Халкидики.

Међу повређеним српским туристима је и девојчица која је на одмору била са родитељима у месту Неа Плаја.

Она је, како нам је испричала Ивана Станојевић, управница хотела „Паладијум“ у месту Криопаги, примљена у болницу са дубљом посекотином на нози, па је пребачена у Солун.

Према првим информацијама полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије.

Чешки пар је настрадао када су јак ветар и киша преврнули њихову приколицу. Двоје румунских држављана је погинуло када се срушио кров ресторана у Неа Плаји.

Настрадала су и двојица Руса, мушкарац и дечак када је дрво пало недалеко од њиховог хотела у Потидеи, навеле су грчке власти.

Проглашена је ванредна ситуација у том месту, а требало би да буде на снази до 21 сат.

08:46 – НАЈГОРЕ ЈЕ БИЛО У ПОРТО КАРАСУ

Председник Јуте Александар Сеничић изјавио је данас да у местима на грчком полуострву Халкидики које је ноћас погодило снажно невреме нема воде и струје, изјавио је данас .

Он је за Танјуг рекао да се до краја дана очекује нормализација ситуације.

„Најгоре је било у Порто Карасу, где су хотели, и у два околна села“, нагласио је Сеничић и додао да је у сталном контакту са туристичким агенцијама преко којих летује највећи број српских туриста на Халкидикију.

Телефонске и интернет везе су у прекиду на том полуострву, популарном међу туристима из Србије.

Невреме мањих размера погодило је и Солун, где су у прекиду интернет везе.

https://www.youtube.com/watch?v=BzJY6btoxsw
09:03 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ХАЛКИДИКИЈУ
Власти су прогласиле ванредну ситуацију на Халкидикију, а новоименовани министар за цивилну заштиту требало би у току дана да посети ово полуострво.

Јак ветар чупао је дрвеће, носио кровове, преноси Ројтерс.

„Ово је први пут у мојој 25-годишњој каријери да сам доживео тако нешто“, рекао је за грчку телевизију Атансиос Калцас, директор здрвственог центра Неа Мудања где су смештени многи повређени.

Збринути пацијенти имају између осам месеци до 70 година. Неки су задобили повреду главе од пада дрвећа или других предмета.

Овакво невреме није уобичајено у Грчкој где су лета типицно топла и сува. Метеоролог Клеахос Марусакис рекао је да су услови „екстремно необични за ово доба година.

09:19 – НЕВРЕМЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ ОСТАВИЛО ПУСТОШ, ГРОМ „СПРЖИО“ ЗГРАДУ

Друштвеним мрежама круже видео снимци невремена, а на једном се види тренутак када муња удара у једно од зграда на Халкидикију. Опширније прочитајте ОВДЕ.

10:15 – СТАНОВНИШТВО РАДИ НА САНИРАЊУ ШТЕТЕ (ФОТО)

На друштвеним мрежама се објављују фотографије и снимци који сведоче о размерама штете коју је невреме на Халкидикију причинило. Опширније читајте ОВДЕ.

10:40 – ЛУКСУЗНИ ПОРТО КАРАС НА УДАРУ ОЛУЈЕ

На снимцима који су објављени на „Фејсбуку“ из Порто Караса види се проширено дрвеће и демолиран хотелски инвентар. Опширније прочитајте ОВДЕ.

11:16 – АКО ОВИХ ДАНА КРЕЋЕТЕ ЗА ГРЧКУ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ

После тешке временске непогоде која је синоћ погодила Халкидики и усмртила шесторо људи, грчки медији преносе да се ради о олуји каква деценијама није погодила ову земљу. Опширније прочитајте ОВДЕ.

11:41 – СРПСКИ КОНЗУЛ ЗА „НОВОСТИ“: ОВО СУ НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОВРЕЂЕНИМ СРБИМА И СТАЊУ НА ХАЛКИДИКИЈУ

Конзул Србије у Солуну Драгана Глишић рекла је да у снажном невремену на Халкидикију, у ком је страдало шест особа, повређена једна држављанка наше земље. Опширније прочитајте ОВДЕ.

Зграда конзулата у Солуну

12:34 – СИНОЋ БИЛО УПОЗОРЕЊЕ НА ОПАСНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ

Портпарол грчке владе Стелиос Петрас изјавио је данас да је Генерални секретаријат за цивилну заштиту Грчке издао је синоћ на четири језика упозорење на опасне временске прилике.

Он је то рекао на брифингу поводом снажног невремена које је погодило Халкидики у ком је погинуло шест особа, а више од 100 повређено.

Премијер Киријакос Мицотакис одмах је обавештен о катастрофи на полуострву Халкидикију и наложио је да група релевантних министара лично оде у ту област, рекао је Петрас.

Према његовим речима, Мицотакиса је о жртвама директно известио министар здравља, преноси АНА.

Он је рекао да ће три најугроженије општине на Халкидикију добити помоћ за поправку инфраструктуре.

Навео је да европски број за хитне позиве 112 тренутно не ради и да ће се одржати састанак са мобилним оператерима како би се тестирале везе. Рекао је и да су стране амбасаде обавештене о жртвама које су њихови држављани.

На питање да ли премијер Мицотакис планира да посети угрожену област, портпарол владе је рекао да није право време за то, али да ће, ако буде неопходно у наредних пар дана то учинити.

12:40 – ЛОНЧАР: НЕМА ЖИВОТНО УГРОЖЕНИХ ГРАЂАНА СРБИЈЕ

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар изавио је данас да међу седморо повређених грађана Србије у снажном невремену на Халкидикију нема животно угрожених.

– Повређена је једна жена (1950. годиште) и још њих шесторо грађана Србије. Они су сви збринути – изјавио је министар новинарима после обиласка радова у Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици.

Представници Министарства, како је додао, све време су у контакту са нашом амбасадом у Атини и конзулатом у Солуну и прате ситуацију.

– Понудили смо помоћ грчком Министарству здравља. Ако буде потребно да се неко од наших грађана врати у Београд, спремни смо за то. Организовали смо све како бисмо могли да одемо по њих и даих довеземо – рекао је Лончар.

З. Г.

13:04 – НЕВРЕМЕ НА ХАЛКИДИКИЈУ НИЈЕ НАНЕЛО ШТЕТУ СВЕТОЈ ГОРИ

Снажно невреме које је синоћ погодило грчко полуострво Халкидики није направило већу штету на Атосу, нити је нанело проблеме монашкој заједници на Светој Гори.

Архтеолошки локалитети и споменици културе нису оштећени, саопштило је министарство културе Грчке данас, преноси АНА.

Према првим проценама, старогрчко налазиште Олинтос није оштећено, а у околини је оборено неколико стабала.

Никакви проблеми нису забележени у монашкој заједници на Светој гори где се налази 20 православних манастира.

13:22 – НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СТАЊУ ПОВРЕЂЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ИЗ СРБИЈЕ

Најмање шест особа страдало је у невремену које је у среду увече погодило Халкидики. Међу повређенима има и српских туриста, међу којима је и једна девојчица, а опшриније можете да прочитате ОВДЕ.

14:05 – МАЈКУ ПОКЛОПИО КРОВ КИОСКА, СИН (8) ПРИТРЧАО ДА ЈЕ СПАСИ ПА ГА ОДНЕО ВЕТАР

У катастрофалном невремену на грчком Халкидикију погинуло је седморо туриста, а најмање 120 повређено. Према првим информацијама, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије. Опширније прочитајте ОВДЕ.

14:18 – ТРУДНИЦА ИЗ БИЈЕЉИНЕ СПАСЛА ДЕЧАКА (4) ИЗ СРБИЈЕ ОД УТАПАЊА

Бијељинка Драгана Лалић спасла је од утапања четворогодишњег малишана из Србије само неколико сати пре олује која је у среду увече погодила Халикидики, јављају читаоци портала ИнфоБијељина. Опширније прочитајте ОВДЕ.
Извор:
НОВОСТИ