Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Спомен светог оца нашег Никите Ремезијанског Света Црква прославља 24. јуна/7. јула, када прослављамо и рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан. Свети Никита је заштитник женског манастира епархије у егзилу у Вргудинцу.   На дан његовог спомена манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Јакова (Ћајића), протосинђела Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Натанаилa (Ћајића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јерођакона Дионисија (Морачанина) и јерођакона Методија (Ђурђевића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника. Многи од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Југослав и Славица Андрејевић из Књажевца и Биљана Милошевић из Вртишта. За следећу годину пријавилу су се: Зорица Илић из Ниша и Љиљана Ђорђевић у име Равногорског покрета из Београда.

Након честитки упућених сестринству од стране Владике Артемија архипастирском беседом верном народу обратио се Хорепископ Наум. Владика Наум је најпре говорио о чудесном рођењу и животу Светог Јована Претече а затим је додао:

”Живот човеков је крстоношење; много мора да се претрпи да би се ушло у Царство Божије. То показује Свети Јован Крститељ а изнад свих и пре свих Господ Исус Христос који је пострадао на Крсту за наше спасење. Ето таквог угодника Божијег ми данас прослављамо. А такође прослављамо и заштитника ове свете обитељи светог Никиту Ремезијанског који је столовао овде у околини, у Белој Паланци – некадашњој Ремезијани. Он је био велики угодник Божији и као епископ многе грешне душе привео Господу Исусу Христу. Дакле, мрежом Јеванђеља уловио многе људске душе за Господа. Од разбојника, вукова, начинио овце Христове, монахе Христове. А њихова обиталишта-пећине претворио у манастире, места великих подвига тих монаха. Због тога се свечано прославља овај данашњи дан, данас је његов рођендан, дан када је прешао са земље на небо.

Његовим молитвама и молитвама светог Јована Крститеља, браћо и сестре, да вас Господ све укрепи у добром подвигу вере, да Господ благослови ову свету обитељ, да се она развија материјално и духовно, да  сестре овога светога манастира животом својим прославе Господа као што је то учинио свети Јован Крститељ и свети Никита, да се име Божије слави у овој светој обитељи док је сунца и месеца.”

Након Литургије приређен је пригодни програм у коме су учествовали хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева и најмлађи верници при овој благодатној катакомби. Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.