Ванредни избори у Грчкој – Мицотакис прегазио Ципраса

kiriakos-micotakis

Конзервативна Нова демократија велики је победник ванредних парламентарних избора у Грчкој јер је партија која ће формирати нову, самосталну владу. Према првим званичним подацима разлика између Нове демократије и Сиризе је 8,3 одсто гласова јер се за њих определило преко 39,8 одсто бирача док је за левичарску партију Алексиса Ципраса гласало 31,6 процената гласача.

Ово је историјска победа партије „плавих” после 1981. године, али много више је лична победа Киријакоса Мицотакиса, који је после само три и по године, откако је на кормилу партије, успео да је врати у живот, осавремени и поново доведе на чело Грчке. У парламенту с 300 посланика Нова демократија је освојила 158 места што будућој влади Киријакоса Мицотакиса гарантује самосталност, сигурност и стабилност у спровођењу програма који је обећала нацији.

Сириза ће бити јака опозициона партија јер је добила 86 посланичких места и, у суштини, у односу на изборе 2015. када је освојила власт, процентуална разлика је минимална.

На трећем месту је Покрет за промене КИНАЛ (Пасок) с 23 посланика, Комунистичка партија са 14 места. На виском петом месту је ултрадесничарска Грчки избор која ће имати 10, а затим МеРА25 Јаниса Варуфакиса која је ће имати девет посланика. Неизвесно је хоће ли парламент ући неонацистичка Златна зора јер су у питању минимални проценти до постизања цензуса.

Мицотакис – Бићу премијер свих Грка

Лидер Нове демократије обећао је сународницима да ће бити премијер свих Грка и да ће нова влада од данас „засукати рукаве” како би испунила дата обећања: бољи живот, мање порезе, нова радна места, више сигурности и безбедности.

„Од данас почиње наша борба за боље сутра сваког Грка“ – изјавио је Мицотакис пред  хиљадама окупљених присталица који су са партијским заставама чекали испред просторија Нове демократије. Најавио је да ће парламент радити цело лето, да се не може губити време јер владу чекају и озбиљни преговори са кредиторима.

Алексис Ципрас је, са своје стране, најавио даљу борбу и повратак на политичку сцену али са другачијом, обновљеном Сиризом и Прогресивним савезом.

– Учинићу све да партија постане јака, прогресивна и демократска, способна да понесе одговорност за садашњост али и будућност земље“ –рекао је Ципрас окупљеним новинарима и подвукао да „свако ко се бори зна како да победи, али и како да изгуби”.

Ципрас – Прихватамо пресуду народа

АТИНА Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је вечерас да поштује вољу народа, који је на превременим парламентарним изборима гласао за долазак на власт опозиционе Нове демократије.

„Данас уздигнуте главе прихватамо пресуду народа”, рекао је Ципрас обраћајући се новинарима, преноси Танјуг.

Он је додао да је његова партија Сириза морала да донесе тешке одлуке, које су имале тешке политичке последице, како би, како је навео, довела Грчку тамо где је данас, преноси Ројтерс.

Ципрас је позвао лидера Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса и честитао му победу на ванредним парламентарним изборима, рекао је раније један званичник Мицотакисове странке.

Министарство унутрашњих послова Грчке саопштило је да је, према њиховим проценама, опозициона Нова Демократија Киријакоса Мицотакиса освојила 39,8 одсто гласова.

Владајућа Сириза добила је 31,5 одсто гласова.

Мицотакис ће сутра положити заклетву као нови премијер Грчке након чега ће се обавити примопредаја дужности.

Извор:
ЦЕОПОМ ИСТИНА