Писмо министарству спољних послова због Украјинаца

simaies_oukrania
Свештена општина Свете Горе упутила је писмо министру спољних послова Грчке, господину Георгију Катругалосу, изражавајући протест поводом понашања припадника ПЦУ („Православна црква Украјине“) приликом своје посете Светој Гори.
Протестно писмо се конкретно односи на посету Светој Гори коју је учинио Михаил Зинкевич, „Митрополит луцки и волински новоосноване Православне Цркве Украјине (ПЦУ)“, априла месеца ове године.
Свештена општина је указала на провокативно понашање Зинкевича и његове пратње. По повратку у Украјину они су објавили снимке како на територији Свете Горе певају химну Украјине са развијеним заставама те земље. На другом снимку узвикују: „Слава Украјини!“. Ово је директно кршење Устава Свете Горе, где се у члану 184. јасно каже: „Свака прозелитска или пропагандна акција моралне, верске, црквене, социјалне, националне или које било друге природе апсолутно се забрањује под казном прогонства.“
Светогорци су затражили од Министра да предузме одговарајуће мере, како би спречили понављање оваквих догађаја.
Приликом друге посете Светој Гори од стране клирика ПЦУ (јуна 2019), два светогорска манастира (Филотеј и Каракал), су такође имали непријатности. Наиме, када су гостопримци ова два манастира уочили клирике међу гостима, поставили су уобичајено питање из које су помесне Цркве. Након сазнања да припадају тзв „Православној цркви Украјине“, скренута им је пажња да их ови манастири не признају, те да ће бити третирани као сваки други гост који није православне вероисповести. Посебно им је напоменуто да се не смеју фотографисати на територији њихових манастира, како не би касније користили фотографије за своју пропаганду. Након тога, украјинци су напустили ова два манастира.
Извор:
СВЕТОГОРСКЕ СТАЗЕ