ЧУВЕНИ АНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА СРБИЈУ: Ево ко вам је уствари отео Косово И ШТА ВАМ СЕ САДА ДОГАЂА

engdal5-640x427

Америчко-немачки геополитичар Вилијам Енгдал: Косово су отцепили Бил Клинтон, Медлин Олбрајт и ЦИА. Не дозволите да вам савезнике бирају Брисел и Вашингтон

Тешко је у овом тренутку сагледати колико дуго ће Србија одолевати притисцима да призна независност Косова и Метохије и да, упоредо, негује блискост са својим старим савезником Русијом. Косово су отцепили Бил Клинтон, Мадлен Олбрајт и ЦИА, и то је био веома прљав процес. Србија треба слободно да одлучује о свему, па и о својим савезницима, а Русија јесте ваш традиционални савезник. Србија не треба да дозволи да јој савезнике бирају Брисел и Вашингтон – поручује у ексклузивном интервјуу “Новостима” Фредерик Вилијам Енгдал угледни америчко-немачки независни аутор, новинар, истраживач геостратешких економских питања и добар познавалац историје Балкана.

* Велико интересовање изазвала је ваша нова књига Manifest Destiny: Democracy as Cognitive Dissonance, у којој сте открили до сада непознате детаље о томе како су ЦИА и америчка влада, у време председника Регана, започели стварање “демократија” помоћу невладиних организација које су постале продужена рука ЦИА. Наслови неких од поглавља за нас су нарочито занимљиви и гласе: “Вашингтон и његове невладине организације дезинтегрисале су Југославију, “Отпор, лажна демократија у Србији”… Када је почето стварање америчке лажне демократије?

– Током осамдесетих година у оквиру Националне задужбине за демократију и других невладиних организација. Од тада је у широкој употреби – у “арапском пролећу” и у државном удару у Украјини 2014. године којим је оркестрирао бивши директор ЦИА Џон Бренан. Те обојене револуције немају никакве везе са демократијом.

* Јесте ли успели да дођете до нових сазнања о томе како је ЦИА распарчала Југославију у време председника Буша и Клинтона?

– Распад и рат креирала је и финансирала администрација Џорџа Буша у сарадњи са Међународним монетарним фондом и америчким Конгресом. ЦИА је тајно довела муџахедине Осаме бин Ладена да овде воде рат. Мало људи зна позадину свега тога. По мом мишљењу, покојни председник Буш и његов пријатељ Клинтон и Мадлен Олбрајт сносе највећу одговорност за оно што се десило. Клинтон и Олбрајтова требало је да буду изведени пред Хашки суд.

* Како је текло “инсталирање” покрета “Отпор” у Београду?

– Добили су новац, обуку, опрему од америчке владе и Националног фонда за демократију током Клинтоновог мандата. И то је документовано. Сада настављају да делују под именом КАНВАС са страним финансирањем. Ваша земља већ неколико година има директна сазнања о овим лажним демократским круговима.

* Такво наметање “демократије” није успело у Египту…

– У Египту је програм ЦИА био да се представи Муслиманско братство и Мурси како би се створила исламска држава. То није успело из много разлога. Ова иста машинерија представља невидљиву владу, а неки је називају и дубоком државом закопаном унутар америчке бирократије у Вашингтону и мејнстрим медијима као што је Си-Ен-Ен.

* Које организације цивилног друштва данас стоје иза “обојених револуција”?

– Национална задужбина за демократију и њихове подружнице као што је Међународни републикански институт. Ту је и Кућа слободе, Чувар људских права, Међународна кризна група… листа је дугачка. Они увек сарађују са организацијама отвореног друштва и понекад их финансирају. Постоји много лажних невладиних организација.

* У последње време фокус им је у нашем комшилуку, у Мађарској. Премијер Виктор Орбан објавио је својеврстан рат Сорошу. Ко ће из тог сукоба изаћи као победник?

– Покушавају да дестабилизују демократску владу у Мађарској, која се противи тој лажној демократији, а посебно акцији Сорошове фондације за отворено друштво. Орбан се отворено бори против страног уплитања у суверена мађарска питања, укључујући и миграцијску политику ЕУ, којој се мађарски народ, показало се на референдуму, противи. Мађари и Орбан жестоко бране национални суверенитет, а Сорош покушава на све начине да им се се супротстави и да “отвори” мађарску границу за мигранте. Финансира невладине организације и одређене људе у Мађарској, ствара од њих Орбанове противнике, подучава их на свом Европском универзитету у Будимпешти. То је програм који је Рокфелер у својим мемоарима назвао “Један светски поредак”, врста масонске контроле света, одозго према доле, од стране глобалних мултинационалних корпорација које су далеко од демократских провера или контрола.

* Јесу ли “жути прслуци” у Паризу последица деловања невладиних организација?

– Према информацијама које сам сакупио до сада – нису. Ти протести изгледају као спонтани, грађански бунт изазван због лажних обећања Макрона и његове владе.

* Група пензионисаних француских генерала недавно је написала отворено писмо председнику Макрону упозоравајући га да је његово арогантно одбијање да одржи отворену расправу међу народом око глобалног споразума о миграцији опасно по будућност нације. Који је био главни повод за њихово обраћање?

– Повод је документ УН који има за циљ да сваку отворену расправу о мигрантским питањима у старту окарактерише као “говор мржње”. То је бизарно и екстремно. Али шта је на то учинио Макрон? Оно што видимо су типични напори француске владе да нареди полицији да уклони ”жуте прслуке” насиљем и да дискредитује поштене демонстранте. Французи су љути, и то с правом.

* Да ли су ови догађаји сасвим осујетили отворено испољавану тежњу председника Макрона да преузме улогу лидера Европе после повлачења Ангеле Меркел?

– Меркелова је већ изгубила ту водећу улогу, а Макрон је катастрофа. Сада га нико не схвата озбиљно. Погледајте само његову ниску популарност у Француској. Али шта је у ствари “лидер Европе”? Немачка и Француска удружиле су се око лошег програма за Европљане како би наметнуле свој програм. Али то не функционише и то, по мом мишљењу, није лидерство.

* На почетку мандата председника Трампа рекли сте у интервјуу “Новостима” да он не одаје утисак мудрог политичара, да је његова политика непредвидива и да све то ствара врло тужну слику Америке. Да ли и сада имате исти утисак?

– Опрезно почињем да мењам то почетно гледиште о председнику Трампу. Мислим да постоје неки веома стварни амерички патриоти који се противе наставку негативног пута Америке. Ако погледамо потезе Беле куће од времена Џорџа Буша током осамдесетих, видимо континуитет негативних промена, ширења корупције, криминалних злоупотреба, за шта су најбољи пример Фондација “Клинтон” и државни секретар Хилари Клинтон. Прилично је јасно да је у току интензиван, не сасвим ни скривен рат који би требало да прочисти дубоку државну мрежу, што је Трамп назвао “исушивањем мочваре”. Мислим да ће у наредним месецима доћи до драматичних промена на политичкој сцени САД. Надам се добрим променама.

* Европска унија, чини се, после “бргзита”, као и догађаја у још неким земљама чланицама, у овом тренутку стоји на стакленим ногама. Колики век јој прогнозирате?

– Основни проблем ЕУ је у томе што то није права унија, него бирократска конструкција, монструм са демократским дефицитом. Евро је заснован на лажној основи и осуђен је да уништи слабије економије попут Грчке, Португалије или Италије. Већ се ЕУ урушава фрагментарно јер не изражава искрену вољу својих грађана, већ вољу елитних корпорација и банака. Догађаји у Француској, а недавно и у Белгији, као и гласање о “брегзиту” пре две године, весници су дефинитивног распада.

СУДБОНОСНА 2019. ГОДИНА

* У СВОЈИМ књигама разобличили сте политичке моћнике, тај, како волите да кажете “мали број богатих, поремећених, а изузетно моћних људи, који одлучују о будућности планете и живота на њој”. Постоји ли у нашем свету неки срећан кутак изван домашаја бескрупулозних хегемона?

– Имам све већи утисак да су болесни хегемони сада у паници, јер је њихова моћ, посебно у Вашингтону, на тешким мукама и искушењима. Предстојећа година, осећам, могла би да буде судбоносна за човечанство.

* ШТА бисте пожелели Србији у 2019. години?

– Србији желим мир, економски развој и слободу од страног мешања. Не мислим да ће илузија о чланству у Европској унији, у овој фази, донети било шта повољно за вашу земљу, осим ако не дође до потпуног реконструисања ЕУ.

Извор:
WEBTRIBUNE