Амфилохије на Цетињу угостио архиепископа ПЦУ, од њега добио икону, повели га у Храм у Подгорици


Као што се од почетка видело, а ова вест поред осталих потврђује, све ово Амфилохијево замешатељство јесу пажљиво извођени чинови у његовој представи пред народом и светом, у којој ће расплет бити стварање неке његове „канонске“ самосталне црногорске цркве.

Уредништво



amfilohije-

Пише: Владимир Јовановић

Православна црква Украјине (ПЦУ) саопштила је да је изасланик њезина поглавара митрополита кијевскога и цијеле Украјине Епифанија Думенка 25. јуна боравио у Цетињскоме манастиру код митрополита црногорско-приморскога СПЦ Амфилохија Радовића.

ПЦУ је службено саопштила да је Евстратиј Зорја, архиепископ черниговски и нижински ПЦУ, био код Амфилохија на основу извјеснога, како се каже, „прелиминарнога договора са црногорско-приморским митрополитом СПЦ”. О каквом се, конкретно, договору ради – није прецизирано.

Раније смо извијестили да је Епифанијев заступник Евстратиј донио Амфилохију писмо од поглавара ПЦУ. Епифаниј се у писму оградио у вези са саслуживањем у литургији епископа (тада још архимандрита) Црногорске православне цркве Бориса Бојовића 25. маја ове године у катедралноме храму ПЦУ у Кијеву.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ о успостављању контакта Амфилохија и Епифанија је половично извијестила јавност, објављујући само дјелове Епифанијева писма. Прећутала је и да је архиепископ Евстратиј био код Амфилохија, такође да је Епифаниј позвао Амфилохија да успоставе евхаристијско јединство и да митрополит црногорско-приморски дође као гост ПЦУ у Украјину.

Архиепископ Евстратиј је замјеник управитеља за вањске црквене односе ПЦУ. Он је 2010. већ био у Црној Гори у делегацији Кијевске патријаршије, коју је предводио патријарх Филарет Денисенко – као гост архиепископа и митрополита Михаила, поглавара Црногорске православне цркве. У тој делегацији био је и митрополит (тада епископ) Епифаниј, кога је Михаило одликовао.

*  *  *

О току боравка 25. јуна Епифанијева изасланика, архиепископа Евстратија, код Амфилохија, ПЦУ издала званично саопштење. Из њега се дознаје и о осталим детаљима тога сусрета:

„На улазу у Цетињски манастир, који је званична резиденција митрополита црногорско-приморскога СПЦ, архиепископа Евстратија је дочекао представник братије манастирске, који га је провео кроз храм, да би се архијереј поклонио светињама које се чувају – моштима Св. Петра Цетињскога, фрагментима Животворнога Крста и руци Св. Јована Крститеља.

Након тога, у резиденцији је одржан дугачак састанак са митрополитом Амфилохијем. Архиепископ Евстратиј предао је митрополиту Амфилохију писмо Блажењејшега Епифанија а такође и незаборавни поклон – икону Архангела Михаила и званични календар Православне цркве Украјине.

Током састанка, разговарало се о међуправославним односима, посебно о томосу о аутокефалији који је Украјинској православној цркви издао васељенски патријарх Вартоломеј. Двојица архијереја су се сложили да сви требају тражити начине да се успостави јединство Православља као Једне, Свете, Католичанске и Апостолске Цркве.

Архиепископ Евстратиј је још једном увјерио митрополита Амфилохије да Православна црква Украјине има црквене и канонске везе само са помјесним православним црквама које имају такве везе са Васељенском патријаршијом и са никим другим. Изражена је и жеља да се сви проблеми који се тичу православних у Црној Гори рјешавају у складу са црквеном традицијом, у духу љубави и добробити побожних људи.

Након ручка с митрополитом Амфилохијем, архиепископ Евстратиј је отишао у главни град Подгорицу. У пратњи свештеника Митрополије, био је у новоизграђеноме саборноме храму Христовога васкрсења. Истога дана, након састанка у Амбасади Украјине, архиепископ Евстратиј је отишао у Кијев”.

*  *  *

Службени сајт Патријаршије СПЦ уопште није пренио вијести о контактима Амфилохија с „украјинским расколницима” – каквим се у претходним саопштењима и изјавама СПЦ службено сматрају припадници јерархије ПЦУ.

Према одлуци Сабора СПЦ, одржанога 9-18. маја, „највећи проблем Православне цркве данас јесте црквени раскол у Украјини и промашени покушај Цариградске патријаршије да тај проблем реши ‘преко колена’, на своју руку, без дијалога са канонском Црквом у Украјини и са Руском православном црквом као целином и без свеправославног саветовања; с тим у вези, Сабор остаје при свом досадашњем ставу: наша Црква (СПЦ) НЕ ПРИЗНАЈЕ новоустановљену парацрквену структуру у Украјини, на чијем челу су грађани Денисенко и Думенко”.

Руска православна црква је, још јесенас, док се припремала аутокефалија за новоустројену ПЦУ, објавила прекид свих канонских и литургијских веза са Васељенском патријаршијом. Индикативно, о контактима Амфилохија са „украјинским расколницима” сада ништа нијесу извијестили ни руски црквени сајтови.

ПЦУ, како смо раније писали, према томосу који је 6. јануара добила од Фанара, апсолутно је зависна у вањским црквеним пословима од Васељенске патријаршије. У конкретноме случају, то значи да је ПЦУ контактирала Амфилохија уз претходни налог и благослов од стране Вартоломеја.

Извор:
АНТЕНА М