Италијан Давид Сасоли изабран за новог председника Европског парламента

davidsasoli

Председник Европског парламента у другом кругу гласања постао је италијански социјалдемократа Давид Сасоли.

„Сви делимо тежњу за братством на сваком кораку. Имамо моралну дужност не одрећи се своје хуманости. Послушност се не може сматрати врлином“, рекао је у свом говору Сасоли.

„Ми смо Европљани, будући да сви волимо своје земље, то нас и даље чини Европљанима, али национализам нас води до сукоба. Политика мора превазићи поделе“, рекао је Сасоли.

Сассоли је изгласан за новог председника с 345 гласова. Он је представник Представник из редова конзервативаца и реформиста (ЕЦР) Чех Јан Захрадил је добио 160, представница Зелених Ска Келер 119, а Шпањолка Сира Рего, кандидаткиња Уједињене европске левице и Нордијске зелене левице (ГУЕ/НГЛ) добила је 43 гласа.

Подсетимо, у првом кругу гласало је 735 посланика. Број исправних гласова износио је 662, те је за апсолутну већину и победу требало освојити 332 гласа. Неважећих гласова било је 73.

Кандидате за функцију председника ЕП-а предлажу посланички клубови или група од 38 посланика (пет посто укупног броја). На тајном гласању, кандидат за победу треба да освојити већину гласова, а одабиру могу претходити и до четири круга гласања.

Извор:
Н1ИНФО