ЈУНАК СА КОШАРА ДАО ПРИМЕР БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Пеђи орден српског витеза

18orden3_620x0

Јунаку са Кошара Предрагу Леовцу постхумно додељено још једно признање.

ПОТПОРУЧНИК Предраг Пеђа Леовац служиће као пример будућим генерацијама како је један млад и частан официр за кратко време сазрео у веома тешким борбеним условима. Пеђа је, херој, кога речима не можемо описати.

Овако је на трећој културно-уметничкој манифестацији „Вече сећања на Предрага Пеђу Леовца“, уприличеној у Пљевљима, беседио пуковник у пензији Драгутин Димчевски, који је Милету Леовцу, оцу легендарног јунака страдалог на Кошарама, у име Организационог одбора удружења „Видовдански сабор српских витезова“, постхумно уручио признање Орден српског витеза.

– Тешко је речима описати његово јуначко дело – говорио је о младом потпоручнику Димчевски, заменик команданта 53. граничног батаљона, један од двојице кључних људи у бици за Кошаре, у којој је легендарни Пљевљак пао 14. априла 1999. године, предводећи своје војнике у покушају повратка врха Маја Глава.

Леовац, један од легендарних српских витезова, рођен је у Пљевљима 1975. године, а са чином потпоручника 1998. изашао је са Војне академије и прво запослење добио у Ђаковици, на Космету. За време ратних дешавања био је командир у граничној чети 53. граничног батаљона на караули Кошаре.

После рањавања у сукобу са шиптарским терористима, на Свету Петку 1998. године, када му је гелер мине прошао кроз доњу вилицу и нанео му тешке повреде, оперисан је на ВМА, али је после седам дана лечења самоиницијативно изашао из болнице.

– Не желим да заузимам место другима – говорио је потпоручник, који је у фебруару 1999. године недовољно опорављен стигао на караулу Кошаре.

У жељи да са војницима поврати гранични камен, Ц-4, с којег је била потиснута Војска Југославије, 14. априла, на само неколико корака од циља, тешко је рањен снајперским метком, који му је прекинуо ланчић са крстом. Његови саборци су га на шаторском крилу донели до карауле, а преминуо је на путу према Ђаковици.Имао је непуне 24 године.

ЗАВИЧАЈ ПАМТИ ХЕРОЈА

Завичај се и даље сећа свог витеза Предрага Пеђе Леовца и поноси се њиме. Његово име је понела улица у којој је живео у својим Пљевљима, а тако је названа и караула на граници са Босном и Херцеговином. Када је у Црној Гори чување граница од војске преузела полиција, Пеђа је постао „неподобан“ и табла са његовим именом је скинута. Међутим, добри људи и родољуби у Пљевљима су пре неколико година основали Културни центар „Предраг Пеђа Леовац“, који баштини сећање на овог хероја и бави се хуманитарним радом.

Извор:
НОВОСТИ