Макрон: Нема проширења ЕУ, ни ових 28 чланица не може да се сложи

makron-

Француски председник Емануел Макрон поновио је да у постојећој европској структури нема места да се говори о будућем проширењу и истакао да ни постојећих 28 чланица не може да се сложи.

Француски председник је после прекида маратонског самита, који је почео у недељу увече, нагласио да европски лидери морају да озбиљније размишљају о поједностављењу унутрашњих процедура и демократском колективном функционисању, преносе агенције.

„И у овом контексту сам више него скептичан према свима онима који нам објашњавају да је будућност Европе у новом проширењу када се не можемо сложити са 28 чланица. Ја ћу бити бескомпромисан и одбићу свако проширење пре дубоких реформи нашег институционалног функционисања“, нагласио је Макрон.

Од преузимања дужности првог човека Француске, Макрон се противи проширењу ЕУ, пре унутрашњих реформи европских институција. Он је оценио да је прекид самита „потпуни крах“ који ће бити лош за имиџ Европског савета и одговорност за неуспех пребацио на “неке личне амбиције“.

Шефови држава и влада ЕУ су после скоро 19 сати неуспешне расправе прекинули састанак на којем је требало да се постигне договор о именовању носилаца кључних функција унутар ЕУ.

Самит ће се наставити у уторак у 11 са намером да се постигне сагласност о именовању председника Европске комисије, Европског савета, Европског парламента, виског представника ЕУ за заједничку спољну политику и председника Европске централне банке.

Извор:
Н1ИНФО