ВИДОВДАН НА ПРИЛЕПЦУ РОДНОМ МЕСТУ КНЕЗА ЛАЗАРА

foto_vest__1561735324

ПРИЛЕПАЦ/РАНИЛУГ, 28. јун – Више стотина људи из Косовског Поморавља и Централне Србије обележило је 630. годишњицу Боја на Косову у родном месту највећег српског војсковође кнеза Лазара Хребељановића на Прилепцу у општини Ранилуг.

Обележавање Видовдана на Прилепцу започело је освећењем и резањем славског колача. Традиционално као и сваке године прошлогодишњи колачар предао је кумство, а за наредну годину пријавила су се двојица колачара, из Сремске Митровице и оближњег села Прилепница.

На Прилепцу се окупио велики број Срба из готово свих крајева гњиланског региона. Многи путници намерници традиционално из године у годину обилазе овај знаменити крај носећи изнова незаборавне утиске и успомене. Као и годинама уназад прослави је присуствовао велики број гостију из централне Србије.

У народу је мало познато да је некада овај крај обиловао бројним православним светињама. Непознато је и то, да се надомак Прилепца крстио српски Кнез Лазар.

Срби су још једном на велики празник показали све оно што краси један народ са дугом и богатом традицијом. Међутим и ове године мермерна плоча са уклесаним именом светог Кнеза Лазара, која је у неколико наврата ломљена, па поново израђена, по завржетку обележавања понета је на чување до следећег Видовдана, или када се створе услови за неко трајно обележје.

Припремио: Бојан Антић

Извор:
РТВПЛУС