Убијали су нас и пљачкали, а сада нас трују

12-gorazd-otpad-dz (4)_620x0

Наши сународници код Пећи су изложени новим несвакидашњим притисцима албанских моћника. Бизнисмен преотео Фабрику коже и, тврде мештани, складишти опасни отпад

УБИЛИ су нам двоје деце на реци. Више њих ранили. Пуцали су на наше куће. Оскрнавили су чак и споменик жртвама у центру села. Пљачкају нас и нападају годинама, али овим најновијим потезом албанских моћника изгледа да желе да нас потпуно униште и отерају одавде.

Овако, готово углас, говоре нам мештани Гораждевца, надомак Пећи, у ком, упркос бројним притисцима, живи око 800 Срба. У енклави, покрај Бистрице, на плодној метохијској земљи, најближи „чувари“ Високих Дечана и Пећке патријаршије кажу да су изложени новом подмуклом плану, који се спроводи последњих недеља. Како тврде овдашњи Срби, моћни албански бизнисмен, у сарадњи са приштинским властима и делом међународне заједнице, преотео је некадашњу Фабрику за производњу коже и обуће, и у пространој хали складишти – опасни отпад!

Свесни да у њиховој близини, недалеко од Цркве Покрова Пресвете Богородице, власник фирме „Шаља Свис“ из Пећи камионом у бурадима допрема опасне материје, мештани су одржали неколико протеста, а један од већих најављују и за с.

– У првом камиону, који је допремио пре око месец дана, било је 18 буради, а сада их је више од 150 – говоре нам мештани и истичу да камион албанског бизнисмена, којима се допрема отпад до фабрике, прате припадници Кфора и такозваних косовских безбедносних снага надлежни за елементарне непогоде. – Према нашим сазнањима, у бурадима се налази хемијски отпад, који је средствима Европске уније и некаквим пројектом требао да се складишти, како смо чули, негде надомак Косова поља. Како смо незванично сазнали, опасне хемикалије допремају се из Албаније и Италије. Када допремају отпад, не дају нам да приђемо ближе, већ смо све то сликали са стране.

Милош Димитријевић, председник привременог органа општине Пећ, поставља питање: Ако се у бурадима не налазе опасне материје, зашто возила прате припадници Кфора, полиције, такозваног КБС, али и санитетска возила и притом сви у пратњи стављају маске?

– Сведоци смо тога да је надомак хале по допремању цистерни са отпадом угинуло неколико птица. Шта онда и ми да очекујемо. Можда смо мало отпорнији од њих, али значи да с временом могу све да нас потрују – огорчени су житељи Гораждевца, који засад не наилазе на разумевање надлежних у Кфору и косовском Министарству заштите животне средине. – Због складиштења отровног отпада буне се и Албаци из суседних села, тако да смо се заједничком тужбом обратили суду у Пећи и тужилаштву, које нажалост не реагује. Зато тражимо да нам доведу експерте, који би нас уверили да отпад није опасан по наше здравље.

КОЛЕКТИВНО ИСЕЉАВАЊЕ

– УКОЛИКО наше захтеве да стручњаци испитају садржину материје која се допрема у халу некадашње Фабрике коже не уваже надлежни инспекцијски органи косовског Министарства екологије, обратићемо се свим међународним организацијама и институцијама. Последњи корак, на који ћемо бити принуђени, биће колективно исељавање – каже нам Милош Димитријевић, представник мештана Гораждевца.

Он напомиње да су тек у понедељак припандици италијанског Кфора, на инсистирање мештана, пристали да узму узорак отпада за анализу.

Извор:
НОВОСТИ