Русија се враћа у Савет Европе

epa03672615 German President Joachim Gauck speaks at the Parliamentary Assembly of the Council of Europe in Strasbourg, France, 22 April 2013. German President Joachim Gauck, Georgian Prime Minister Bidzina Ivanishvili, Romanian Prime Minister Victor Ponta and Andorran Head of Government Antoni Martн are among a number of leading figures to address the Assembly. EPA/RAINER JENSEN

СТРАЗБУР – Парламентарна Скупштина Савета Европе одобрила је резолуцију којом се Русији омогућава да учествује на јунском заседању Скупштине.

Резолуцију је подржало 118 чланова, 62 су била протов , док је 10 било уздржано, пренела је агенција Тас с.

Заменик председника државне Думе Петар Толстој је изјавио да су чланице ПС СЕ до касно у ноћ разматрали више од 200 амандмана које су поднели делегати Украјине и Британије са циљем, како је рекао, да се одложи усвајање резолуције којом се руској делегацији дозвољава повратак у то тело и учешће на летњем заседању.

„Сем изгубљеног времена и напора њихових европских колега, ништа нису постигли, пошто су ти амандмани одбачени“, рекао је Толстој, додајући да Русија данас подноси пријаву којом потврђује права на учешће.

Према његовим речима, одобрена је резолуција коју је поднела белгијска представница Петра Де Сутер.

Толстој је навео да је она „показала много стрпљења и методично је објаснила свој став што се тиче сваког бесмисленог амандмана украјинске делегације“.

Резолуција је усвојена касно синоћ, после девет сати дискусије.

„Право чланова да гласају, да говоре и буду представљени у скупштини и њеним органима не могу бити суспендована нити поништена у контексту оспоравања или ревидирања овлашћења“, наводи се у тексту документа, преноси Спутњик.

Како се наглашава, „основна права не могу бити ни на који начин санкционисана“, али остаје могућност оспоравања овлашћења делегације.

Украјинска, британска, грузијска делегација су послали 222 амандмана на резолуцију, од којих је само један био усвојен.

Пре пет година, Русији је одузет мандат у ПС СЕ у вези са догађајима у Украјини и припајању Крима Русији.

Извор:
РТВ