Embedded video

Nash Bridges@djenka83

Најављено невреме стигло је у Војводину, у Београду већ више од једног сата пада јака киша и грми, а у наредних сат времена, како су најавили метеоролози, очекује се на подручју западне Србије, Шумадије и доњег Подриња.

На југу Баната пао је град величине тениске лопте.

Како је објавила Војводина Метео, око 16 сати пао је град у местима Јаношик, у Банату, као и у Иланџи и Новом Козјаку, а очекује се да ће се преместити на подручје западне и централне Србије.

Невреме је захватило и Чачак, Горњи Милановац, Крагујевац, а јака киша је и у Београду.

У појединим деловима Крагујевца већ су настале бујице на улицама.

У Штабу за ванредне ситуације Општине Горњи Милановац навели су да се град сручио и у селима Прањани и Каменица, јавља РТС.

Невреме је захватило и део територије Града Чачка, па је град величине тениске лоптице забележен и у селу Горња Горевница.

РХМЗ је упозорио да се очекују јаки пљускови локално са количином падавина од 20 до 40 мм, понегде и више, грмљавином и кратокрајном појавом града. Ова облачност споро ће се премештати ка североистоку.

Нестабилно време са локалном појавом обилних пљускова са грмљавином, кратоктајним градом и олујним ветром задржаће се до уторка, 25. јуна.

Погледајте потопљене аутомобиле на Новом Београду код Арене

Гаража у Блоку 23 на Новом Београду

Embedded video

Milutin Milošević@Gazda_Milutin


НА ЈЕДОМ ДЕЛУ АУТО-ПУТ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ПОПЛАВЉЕН

 

Због обилне кише која је данас после подне пала у Београду, део ауто-пута на Новом Београду је поплављен, а аутомобили се отежано крећу или стоје због висине воде.

Због јаких пљускова прилази Београду су готово скроз закрчени, па су колоне аутомобила дугачке по неколико километара.


Нови Београд, Јуруја Гагарина

ОТЕЖАН САОБРАЋАЈ У НЕКИМ ДЕЛОВИМА БЕОГРАДА

Саобраћај се у одређеним деловима Београда, због невремена које је захватило град, одвија „врло отежано“, поготово код Арене и куле Генкс на Новом Београду, речено је Агенцији Бета у МУП-у.

Невреме праћено јаком кишом и грмљавином, захватило је Београд, а због јаке кише која је падала готово сат поједини делови саобраћајница су били под водом


Београд, Цвијићева



КИША ОТЕЖАВА САОБРАЋАЈ НА ПУТЕВИМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Јака киша, понегде праћена градом и ове вечери отежава саобраћај на многим путевима широм земље, саопштио је АМСС, саветујући возаче да по јаком пљуску зауставе возило на првом безбедном проширењу и сачекају да падавине престану.

Сланачки пут / Фото Н. Скендерија

Због оштећења на коловозу које је настало услед олујног невремена и обилних падавина саобраћај се на делу магистралног пута Краљево-Крагујевац, у дужини око 50 метара између Равног Гаја и Витановца, код места Милавчићи одвија десном коловозном траком, наизменичним пропуштањем возила, према постављеној саобраћајној сигнализацији.

Нови Београд, код Арене

Према последњим информацијама „Путева Србије“ на наплатним станицама нема задржавања.

На путничким терминалима возила на прелазу Хоргош 2, на излазу из земље, чекају 60 минута, а на прелазу Котроман, и на излазу и на улазу у земљу, 30 минута.

Теретна возила, на излазу из земље, на прелазу Шид чекају три сата, на Хоргошу два сата, а на Батровцима 60 минута, наводи АМСС, позивајући се на последње информације Управе граничне полиције.

ПОНЕГДЕ У БЕОГРАДУ И ОКО 60 ЛИТАРА КИШЕ ЗА САТ И ПО

У појединим деловима Београда пало је данас по подне око 60 литара кише за само сат и по, речено је у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ).

Од 1. до 23. јуна пало је више од 100 литара кише по квадратном метру у Београду, чиме је премашена просечна количина падавина за месец јун, која износи 85 литара.

Падавине су биле неуједначене и на левој обали Дунава, односно у Борчи, Котежу… пало је више од 50 литара по метру квадратном, а мештани су пријавили да је вода продрла и у куће.

Нови Београд

Према тренутним подацима са којима располаже РХМЗ, на Макишу је пало око 60 литара кише, док је у другим деловима, попут Бањице, пало свега неколико литара.

Местимично је падао град, али веома слабог интензитета и није починио никакву материјалну штету, наводе у РХМЗ.

У наставку вечери очекује се наставак падавина ниског интензитета, истичу у Заводу.

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ

Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Саду одржао је данас састанак на којем је констатовано да су надлежне службе Града Новог Сада предузеле потребне превентивне мере да одговоре на изазове које носе велике падавине, да су у приправности и оспособљене су за реаговање у ванредним ситуацијама.

На састанку којим је председавао члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, посебно је наглашено да се обрати пажња на спречавање могућих појава „урбаних поплава“ у насељеним местима, бујица, појаве одрона и могуће активирање клизишта.

Такође је констатовано да ове године није било већих проблема изазваних обилним падавинама, да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета Града у претходном периоду, у превентивне сврхе.

Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

У саопштењу се наводи да су се чланови Штаба упознали са упозорењем РХМЗ на јаке пљускове, грмљавине, локалну појаву града и олујни ветар за подручје Србије, за период од 23. до 25. јуна 2019. које гласи.

View image on Twitter

VojvodinaMeteo@VojvodinaMeteo

Još jedna fotka sa juga Banata, danas nešto pre 16h, Ilandža 😥

У Војводини се после подне, вечерас и у току ноћи и у осталим крајевима очекује нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће бити интензивнији у северним, западним и централним деловима земље, као и на територији града Београда.Очекују се и временске непогоде, од 20 до 40 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар.

У саопштењу Града додаје се да је контакт телефон Оперативног центра за ванредне ситуације 1985, на који сви грађани који имају проблем, настао услед неповољних временских услова могу да се јаве.

Град у Зајечару / Фото Марија Глигоријевић

ВЕЛИКА ШТЕТА БЛИЗУ РАВНЕ ГОРЕ

У СЕЛИМА Дружетићи, Каменица и Прањани, сва три близу Равне Горе у општини Горњи Милановац, јак град је између 14,30 и 15,30 часова причинио велике штете, нарочито на воћним засадима који су убрзо стизали за брање. Местимично, увелико је оштетио и усеве. Локални штаб за ванредне ситуације, којим командује председник општине Дејан Ковачевић, процене и износ укупне штете имаће после обиласка свих оштећених имања.

У тим местима, падале су градљике величине кокошјег јајета. Полусатно невреме праћено градом, али мањих размера, од 15 часова захватило је и неколико других села у милановачком атару, на крају и сам Милановац. До овог извештавања, нема извештаја о већим штетама на пољопривредним културама, ни на грађевинама, осим на ионако старим, оронулим објектима.

М. Б.

НЕВРЕМЕ У ПОМОРАВЉУ, ЦЕНТРОМ ДЕСПОТОВЦА ТЕЧЕ РЕКА

Невреме, праћено јаком кишом помешаном са ситним градом, грмљевином и муњама, задесило је у недељу вече делове Поморавскопг округа, а највише Деспотовац, делове Ћуприје и Јагодине.

Главом улицом Деспотовца тече река, а вода је ушла у подруме десетине кућа, изјавио је један мештанин Деспотовца, који покушава да спречи долазак велике количине воде са железничке пруге у двориште његове куће.

На државном путу Другог реда, Деспотовац – Ћуприја много је воде, а бујица са околних њива, које су готово све под водом, на пут су местимично нанеле велику количину земље, муља и камења.

Извор: Вечерње новости