Кремљ: Владимир Путин потписао указ „о мерама за заштиту руске националне безбедности“ и привремено забранио авионски саобраћај између Русије и Грузије

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о мерама за заштиту руске националне безбедности, који се тиче Грузије, саопштио је Кремљ.

„Председник Русије потписао је Указ о појединачним мерама за заштиту националне безбедности Руске Федерације и заштиту грађана Русије од криминалних и других противправних дејстава“, наведено је у саопштењу.

Према указу, од 8. јула руским авио-компанијама се забрањује да превозе грађане из Русије на територију Грузије.

„Федерални органи државне власти, органи државне власти субјеката Русије, други државни органи, органи локалне самоуправе, правна лица образована у складу с руским законодавством, организације и физичка лица који су под јурисдикцијом Руске Федерације делатност треба да остварују полазец́и од тога да се од 8. јула 2019. године руским авио-компанијама привремено забрањује да реализују ваздушни превоз (укључујуц́и комерцијални) грађана с територије Руске Федерације на територију Грузије“, наведено је у указу.

Руски председник је препоручио туристичким организацијама и агенцијама да током привремене забране летова ка Грузији не продају туристичке аранжмане за ту земљу.

Влади је наложено да омогуц́и повратак руских држављана који привремено бораве на територији Грузије, као и њиховог пртљага, у Руску Федерацију.

Указом је Министарству иностраних послова Русије наложено да омогуц́и координацију дејстава с грузијским властима приликом решавања питања заштите безбедности Руса и њиховог повратка у Руску Федерацију.

Извор: Спутњик