Грузија: Након уличних нереда у Тбилисију, председник парламента поднео оставку; Најмање 240 људи, од чега 80 полицајаца, повређено је у сукобима када је хиљаде људи покушало да упадне у зграду парламента

Председник грузијског парламента Иракли Кобакхиџе поднео је оставку након уличних нереда који су избили у Тбилисију, изазвани обраћањем руског посланика у парламенту те државе, рекао је новинарима један од лидера владајуће партије Грузијски сан, Каха Каладзе.

Најмање 240 људи, од чега 80 полицајаца, повређено је у сукобима испред грузијског парламента након што је руски званичник сео на место председника скупштине како би одржао говор.

Председник грузијске скупштине Иракли Кобахидзе поднео је оставку што је био један од захтева демонстраната.

Полиција је спречила грађане да током масовног протеста у Тбилисију уђу у зграду, користећи сузавац и гумене метке, преносе медији.

Грузија и Русија су водиле кратак рат у августу 2008. око грузијских отцепљених региона Абхазије и Јужне Осетије. Тај рат је Грузија изгубила, а Абхазија и Јужна Осетија прогласиле су независност.

Две земље прекинуле су дипломатске односе након рата, али су последњих година преузеле кораке за обнављање односа. Грузија је укинула визе за руске посетиоце, а Русија је укинула забрану увоза грузијског вина.

Међутим, анимозитет према Русији још увек је јак зато што Кремљ подржава две сепаратистичке владе, као и због руског финансирања и наоружавања сепаратистичких група у тим регионима.

Извор: Агенције