У Сребреници уклоњена спомен-плоча са бившег логора за Србе

142574

У Сребреници је данас уклоњена спомен-плоча коју су недавно поставили активисти Удружења грађана „Источна алтернатива“ на зграду бивше полицијске станице у знак сјећања на Србе, који су мучени и убијани у том објекту који је био логор у посљедњем рату, рекао је Срни предсједник Удружења Војин Павловић и најавио да ће то пријавити Станици јавне безбједности.

Он је рекао да је плоча, постављена прије два дана, уклоњена данас у 17.00 часова, те да му још није познато ко је то учинио.

Након постављања спомен-плоче бошњачки функционери у локалној власти су тражили њено уклањање, истичући да није издато одобрење за њено постављање, те да ово обиљежје вријеђа бошњачке жртве.

Представници Организације породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила предали су општинској администрацији захтјев у којем траже да, уколико буде уклоњена спомен-плоча са бивше полицијске станице, исто буде учињено и са бошњачком која је, такође, без одобрења, постављена на школском игралишту у Сребреници, као и десетине нелегалних бошњачких на подручју општине на којима су различити, већином неистинити и увредљиви натписи.

– Данас сам поново поднио захтјев за издавање одобрења или да се уклоне и бошњачке спомен-плоче на подручју ове општине, али нажалост, уклоњена је само наша што показује да су Срби грађани другог реда и неравноправни у овој локалној заједници и да им се не дозвољава да обиљеже мјеста страдања припадника свог народа и да се сазна истина о тим страдањима – оцијенио је Павловић.

Он каже да ће тражити да полиција испита овај случај и пронађе плочу јер је то имовина Удружења.

– Ми немамо одобрење за постављање спомен-плоче, али немају ни други. Хоћемо да будемо равноправни и да и ми обиљежимо мјеста на којима су мучени и убијани Срби и да се зна истина – поручио је Павловић.

Он сматра да постављање спомен-плоче на бившој полицијској станици, у којој су мучени и убијани Срби, није никаква провокација и „забијање прста у око“.

– Постављању спомен-плоче на бившој згради полицијске станице у Сребреници, која је у минулом рату била логор за Србе, противе се они који оправдавају злочине и злочинце – рекао је Павловић.

На уклоњеној спомен-плочи писало је: „У славу и помен невино пострадалим жртвама регије Бирач и Подриња 1992-1995. године, почињеном од стране муслиманских хорди Сребренице. Отаџбина вас неће заборавити. Вечна вам слава и хвала! Народ Републике Српске“.

Извор:
РТРС