Пакао опиоида: Све о пошасти која атакује на савременог човека

Крис Полард већ 20 година ради у фитнес индустрији. У Лондону је био тренер у неколико теретана. Он се 2006. године преселио у Париз, где и даље живи. Као и многи спортисти, и он је био повређиван и узимао је аналгетике.

Поред тога, он је боловао од Лајмске болести.

Лекари су одлучили да му препишу терапију на бази Трамадол таблета.

Трамадол је уобичајени лек за бол у леђима. Лекари су ми га поново преписали, како би ми помогао са упалом Ахилове тетиве, јер сам алергичан на антиинфламаторне лекове, као и против болова, када сам боловао од Лајмске болести„, започиње спортиста своју причу.
„Неколико година сам узимао прилично мале дозе неколико пута недељно, али нередовно. Кад сам боловао од Лајмске болести, био ми је прописан Трамадол у максималној дози, односно 400 милиграма дневно“, рекао је Полард.

Нико га никада није упозорио на могућу зависност.

Након неког времена, Трамадол је почео све слабије и слабије да делује на Крисов организам, а он је почео да повећава дозе. Убрзо је постао зависан.

Полард је био отац двоје деце, а изгубио је породицу због зависности, јер његова супруга није могла да живи са наркоманом.

Симптоми након престанка употребе Трамадола могу бити слични симптомима престанка коришћења хероина:
· депресија
· анксиозност
· знојење
· повраћање
· тахикардија
· несаница
· живописни снови
· дрхтавица
· промене расположења
Из клинике за рехабилитацију Крис је написао:

Последња недеља била је пакао. Сада сам добро, ускоро ћу напустити болницу. Први део лечења, односно повлачење Трамадола из употребе, је прошао веома добро.

Други део, нажалост, и није, јер ме је комбинација антидепресива и других лекова које су ми давали разбеснела, изгубио сам сваки осећај ко сам или где сам. Трчао сам го улицом.“

Последњих година у Француској се примећује повећана потрошња опиоидних аналгетика, утврдили су аутори новог извештаја Националне агенције за безбедност лекова и медицинских производа (ANSM – Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé).

Међу најчешће употребљаваним лековима је Трамадол, опиоидни аналгетик средње јачине. У периоду од 2006. до 2017. године потрошња Трамадола повећана је за 68 одсто.

Крис је имао среће да се излечи. Људи, који су изгубили своје ближње због ових лекова који се издају на рецепт, покушали су да узбуне француско друштво, али је сваке године све више смртних случајева, који се повезују са опиоидима.

Три таласа повећања морталитета од предозирања опиоидима

· Синтетички опиоиди (као што је фентанил)
· Хероин
· Природни и полусинтетички опиоиди (као што су оксикодон или хидрокодон)


Психијатар у области лечења болести зависности Николас Отје, који је и портпарол Националне агенције за безбедност лекова и медицинских производа (ANSM) упозорава да тренутно у Француској постоји озбиљан ризик од опиоидне кризе.

Примећује се пораст броја људи, који су хоспитализовани због предозирања јаким опиоидним средствима и који због тога умиру. Морамо хитно реаговати, како бисмо избегли праву кризу. На примерима САД и Канаде схватили смо да је веома тешко зауставити такву кризу.„, изјавио је професор.


Отје истиче да у Француској се најчешће преписује Трамадол. „

Годишње и до 5,8 милиона људи узима овај лек. Несумњиво, највећи део случајева предозирања и смртних случајева у вези су са Трамадолом„, изјавио је он.

Ови лекови против болова дају веома добре резултате у терапији бола. Међутим, пацијенти који узимају ове лекове изложени су ризику од зависности. Стручњаци ANSM појашњавају да се више од 50 одсто симптома престанка употребе Трамадола појављује након терапијских доза, а понекад у кратком временском року, и да лекари то не спомињу својим пацијентима.


Почео сам да узимам таблете пре тренинга, јер су ме „дизале“ и то ми је помагало. У том тренутку сам схватио да сам, на неки начин, психолошки зависан од тог лека. Морао сам га узимати сваки дан. Имао сам нападе панике када нисам имао са собом потребну дозу. То више није имало везе са болом.

Крис Полард

Крис је четири године патио од зависности. Сам је о томе обавестио лекара и добио је упутницу у одељење за лечење болести зависности.

Лечио сам се у истом одељењу са хероинским зависницима. Био сам једини пацијент који је лечен од зависности од Трамадола. То је тада било ново, а данас је све више распрострањено. Мучио сам се исто као зависници од морфијума или хероина.

Барбара Шелески, лекар у Центру за процену интензитета бола и терапију бола у болници Фош у француској општини Сирен констатује да Трамадол „нажалост има велики потенцијал за изазивање зависности“ и да лекари у почетку „нису били свесни тога“.

Према речима стручњака, висока учесталост употребе Трамадола објашњава се повлачењем лека анталвик са европског тржишта. Супстанца је забрањена 2011. године по препоруци Европске агенције за лекове. Својевремено су стручњаци француске Агенције за контролу у области санитарне безбедности медицинских производа изразили забринутост због те одлуке.

Тада је директор Агенције рекао да је забринут због ризика у вези са „великом заменом преписаних лекова Трамадолом“, што ће са собом повући „негативне последице по јавну здравствену заштиту“.

Још један опиоидни аналгетик који вреди споменути је оксикодон, и спада у групу моћних опиоида. Према подацима Националне агенције за безбедност лекова и медицинских производа, у Француској је у периоду од 2006. до 2017. године употреба тог лека порасла за 738 одсто. Пошто оксикодон има снажан аналгетски ефекат, његова употреба се контролише више него у случају других лекова.

Ја лично преписујем оксикодон само против хроничних болова при оболевању од рака„, објашњава Барбара Шелески.

Према новом извештају „Гранд вју рисрч инк“ (Grand View Research, Inc) глобално тржиште опиоида је 2018. године процењено на 25,4 милијарде долара. Северна Америка је лидер на тржишту са учешћем од 55,5 одсто када је реч о приходима.

Европа је друго по величини регионално тржиште. Велика Британија, Немачка, Француска и Шпанија имају највећи промет од опиоида у региону. Сходно томе, те исте земље се налазе на врху листе списка потрошача опиоида на континенту.


Употреба опиоида у Француској, Немачкој, Италији, Шпанији, Великој Британији, Данској и Шведској 

сива: неопиоидни аналгетици, као што су ацетаминофен и аспирин

љубичаста: неопиоидни антиупални аналгетици

црвена: опиоидни аналгетици за благи бол

зелена: јаки опиоидни аналгетици


Европска агенција за лекове (ЕМА) и фармацеутска индустрија
Европска агенција за лекове основана је 1995. године. Њен главни задатак је заштита здравља човека и животиња. Фармацеутска индустрија је једна од највише заинтересованих страна Европске медицинске агенције.

Треба нагласити да се на сајту агенције налази табела са тарифама за издавање дозвола за рекламу и продају лекова. Почетна стопа за добијање такве потврде износи 291.800 евра. Нуде се и додатне услуге које се плаћају, као што је, на пример, обнова те дозволе.

С обзиром да Европска медицинска агенција пружа наплативе услуге, да ли може доћи до сукоба интереса између агенције и фармацеутских произвођача?

У отвореном писму из јуна 2010. године представници ИСДБ (Међународне организације која прати тржиште лекова) оштро су критиковали „неуспех примене једноставних решења, како би се избегли сукоби интереса на нивоу извршног одбора“ Европске медицинске агенције. Са тим у вези, 2012. године су аутори извештаја Европског финансијског суда о решавању сукоба интереса унутар агенција ЕУ представили застрашујућу слику. Када је реч о Европској медицинској агенцији, они су објавили да је „поседовање финансијских средстава и патената забрањено агентима, али не и члановима њихових породица“.

Године 2011, као одговор на све веће захтеве грађана за бољом дефиницијом односа између лекара и фармацеутских произвођача, усвојен је закон о јачању контроле у области санитарне безбедности медицинских производа. Законом се предвиђа објављивање списка особа или организација са којима су произвођачи у области здравствене заштите потписали споразуме или којима су они обезбедили надокнаду. Године 2014. креиран је сајт „Транспарентност — здравствена заштита“ са циљем да се објаве све информације о њиховим заједничким интересима.

У извештају, који броји више од два милиона редова, један од произвођача Трамадола, „Санофи“, спомиње се 33.665 пута. Ова француска мултинационална фармацеутска компанија налази се на петом месту у свету по количини продатих лекова на рецепт од 2013. године.

Појавило се много питања у вези са тим да ли тај извор поуздан. Примећене су грешке, пропусти, одсуство детаља. Спомиње се трансфер неколико милиона евра, али се не указује на основу чега је тај новац добијен.

Удружење „Грађански погледи“ спровело је истраживање о трансферу новчаних средстава од фармацеутских произвођача до лекара и клиника. Године 2015. они су објавили списак „највеликодушнијих“ дародаваца. Међу првих 15 на списку налази се фармацеутска компанија „Санофи“.

Према мишљењу професора Отјеа „разуме се да је циљ фармацеутских произвођача да продају лекове, а то је проблематично када је реч о средствима која изазивају зависност. Од компанија би се могао очекивати виши ниво одговорности и етичко понашање. Они су дужни да преузму одговорност за ту улогу, коју играју у кризи опиоида“.

Наравно, сви опиоидни лекови се преписују искључиво на рецепт. Последњих година је постигнут значајан напредак приликом коришћења јаких опиоида против болова од рака. Лекари немају право да преписују Трамадол дуже од годину дана. Фармацеути имају право да издају Трамадол највише на 28 дана. Терапија оксикодоном не сме трајати дуже од 28 дана, а лекари немају право да обнављају рецепт.

Стручњаци Националне агенције за безбедност лекова и медицинских производа истичу да је Француска, само захваљујући тим строгим правилима, избегла огромну кризу, коју преживљава САД. Од 1999. до 2017. године у САД је, од предозирања опиоидима који су издавани на рецепт, умрло скоро 218.000 људи. Смртност предозирања опиоидима издатим на рецепт била је пет пута већа него 1999. године.

У извештају Националне агенције за безбедност лекова и медицинских производа наводи се да се више него удвостручио број случајева злоупотребе опиоидних аналгетика у Француској у периоду од 2006. до 2015. године.

Полард сматра да купити лек Трамадол у Француској је веома лако.

Када сам ишао код свог лекара, он ме је питао колику дозу сам узимао. Ако бих ја рекао 400 милиграма, он би ми опет толико преписао. Он никада није помислио да бих можда требао да престанем да користим тај лек. У Енглеској не бих могао добити лек тако лако. Они вам дају довољно за седмицу и кажу да дођете поново да провере како сте. Мени су овде издавали рецепте на три месеца„, објашњава он.

Крис Полард

Марион Бобиљо, студент на Институту за медицинске сестре при болници Сен-Луи у Паризу, објасшњава у којим се ситуацијама преписују опиоиди.

Лекови против болова се постепено издају, у зависности од процене интензитета бола на скали од нула до 10„, каже она.

СКАЛЛА БОЛА
1-4 — први степен бола

4-6 o 7 — други степен бола

7-10 — трећи, односно, најјачи степен бола

„Трамадол се преписује када се пацијент изјасни да је његов бол другог степена“, појаснила је Бобиљо.

„Једном ми је зубар преписао Трамадол. Сећам се да је имао веома јако дејство, била сам као дрогирана„, испричала је она.

Смртност од употребе дрога у Европи
Америчко искуство показује да у многим случајевима опиоиди доводе до хероинске зависности. Према извештајима, око 80 одсто зависника од хероина је изјавило да су пре хероина користили опиоиде на рецепт — наркотик који је тренутно главни узрок предозирања у Европи.

Докази о погоршању ситуације у Француској су и подаци о повећаном броју смртних случајева, који су повезани са употребом опиоидних лекова. Према Националној агенцији за безбедност лекова и медицинских производа реч је о „минимум четири случаја недељно“. У 2015. години скоро 10 милиона пацијената је на рецепт добило опиоидне аналгетике (око 17 одсто становника у земљи). Више од 85 одсто опиоида преписују терапеути, затим зубари, реуматолози и ортопедски хирурзи.

„Прописана употреба опиоидних аналгетика не повлачи обавезно са собом и зависност“, истиче Патрик Бартел, пензионисани терапеут. 

Он додаје да они који постану зависни од ових лекова, тешко да могу пронаћи подршку у систему за здравствену заштиту.

То је зачарани круг — када се нађете у њему, лекари неће лако престати да вам преписују лек. Ја сам сам себи признао да сам завистан. Било ми је тешко рећи — постао сам наркоман! Није ми лекар поставио дијагнозу зависности, него ја сам себи.

Професор Бењамина, психијатар и нарколог у болници „Пол Брус“ у Вилжифу и преседник Француске федерације за наркологију, сматра да информисање о ризику зависности од аналгетика и праћење пацијената „није на нивоу“. Према његовом мишљењу, у већини случајева, уместо аналгетика се могу предложити масажа, психотерапија, опуштање или бављење спортом:

Пре свега, неопходно је провести нову процену постојећих лекова и потребно је информисати лекаре о алтернативним методама приликом отклањања бола код пацијената.“

Професор Отје је рекао да се већ две године у Француској дешава исто што и у САД.

Ми о томе говоримо све више и више. Али, очигледно да то још није оптимално„, закључио је он.

Крис Полард, лечени зависник од лека Трамадол, каже да, ако се у блиској будућности ништа не промени, ће све више људи бити зависно од Трамадола.

Трамадол је потпуно нова опасност. Обични терапеути не знају у којој мери он изазива зависност. Пошто је реч о синтетичком опиоиду, на њега су гледали као на природни лек, али су у томе погрешили. Тешко се скинути са њега, исто као и са неких популарнијих лекова„, закључио је Полард.

Извор: Спутњик