Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Педестница се празнује педесети дан после хришћанске Пасхе (Васкрса). Тада прослављамо силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве. Празник се још назива: Духовдан и Тројице.Манастир Свете Тројице у Кули празнује Тројице (Духовдан) као своју храмовну славу. Храмовна слава је и ове године, 3/16. јуна, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, протосинђел Доситеј (Вукосављевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протосинђел Мартинијан (Ђурђевић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен Стевановић, јереј Синиша Ђурин, јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 350 верника. Многи су се причестили пречистим и пресветим Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници, уз клечање и молитву, плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Филип Келић из Сомбора и Босиљка Зукановић, Оливера Ракић, Рајка Бошковић и Босиљка Његомир, сви из Београда.  За следећу годину за домаћина славе пријавили су се: Милан и Зорица Мићић из Беча, Зорка Митровић из Беча, Александар Келић и Јасмина Крчевицан из Сомбора.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је поучио своју паству о великом празнику Свете Педесетнице:

„Христос институише на Себи као на чврстом камену вере наше Цркву Христову, Цркву Своју, а Дух Свети је конституише, изграђује. Духом Светим се, дакле, Црква сабира у Богочовеку Христу, Духом Светим сва Црква живи и постоји и Он је душа Цркве како каже свети Јустин Ћелијски. Духом Светим у Цркви се производе свештеници, изливају се сви дарови Духа Светога, а они су многи и изобилни, јер како пише у Светом Писму: „Бог не даје Духа на меру, већ даје изобилно.“ О томе већ две хиљаде година управо сведочи Црква Христова, која је, иако увек била гоњена у овоме свету, никад није мањкала у даровима Духа Светога. Увек је у Цркви било и биће епископа и свештеника, који управо Дух Свети духовно рађа и порађа, како би они наставили оно светодуховско дело које су започели апостоли Христови у име Христово, али Духом Светим.

Дух Свети је на дан Педесетнице сишао у Цркву, сишао на апостоле и основао Цркву, али Црква је од тада па до данас и до краја света и века и у вечности, једна продужена Педесетница, јер се у Цркви непрестано кроз све Свете Тајне, кроз сва чинодејства и богослужења, кроз и нашу личну молитву непрестано излива та невидљива благодаат Духа Светога. Том благодаћу којом Господ нас очишћује, Господ Дух Свети очишћује од греха и исцељује од страсти, којом теши наше душе онда када се подвизавамо и страдамо на путу Христовоме Дух Свети и сведочи своје присуство у Цркви Христовој.“

Након Свете Литургије уследила је свечана трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

                              Све беседе Хорепископа Максима можете погледати овде.