О СПЕЦИЈАЛНОМ СТАТУСУ САНЏАКА: Шта су војни представници Аустрије, Немачке и Бугарске радили у Новом Пазару

novi-pazar-centar-1a

Представнице ресора одбране Аустрије, Немачке и Бугарске боравили су данас у Бошњачком националном вијећу, у Новом Пазару, где су упознати са ииницијативом тог већа за решавање статуса Бошњака и статуса Санџака, којом је затражено успостављање „специјалног статуса за ту област“.

Представници БНВ-а, међу којима није био и председник Већа Есад Џуџо, чија се оставка тражи управо због спора насталог у вези са поменутом иницијативом, су од представника трију држава тражили да о свему упознају своје амбасаде и владе земаља из којих долазе.

Са представницима БНВ-а су разговарали: Аустријанац Томас Ахамер, немачки потпуковник Томас Бекер и бугарски пуковник Милћо Игнатов.

Како је објављено на сајту БНВ-а, представници Већа су странце упознали са главним активностима Већа и проблемима Бошњака, као и са конкретним предлозима тог већа за њихово решавање.

У БНВ-у, којим руководе већници листе Самоопредељење, коју чине представници Странке демократске акције Санџака, Сулејмана Угљанина, сматрају да специјални статус Санџака представља ефикасно решење политичких и територијалних спорова између суседних држава и народа на Балкану.

Ово веће је, међутим, упало у кризу због покретања ове иницијативе која је донета без потписа председника Есада Џуџа.

Џуџо је рање рекао да иницијативу није потписао јер за то није имао овлашћење од партнерске листе „Вакат је“.

Због тога је листа Самоопредељење затражила његову оставку, коју он одбија да поднесе јер, како каже, то од њега тражи „проалбански лоби“ и СДА Самџала о Већу.

Због ове кризе БНВ-у прети увођење привремених мера, уколико наредна седница не буде заказана до 27. јуна, будући да се тада навршава шест месеци од последњег окупљања већника.

Угљанинова листа Самоопредељење нема већину да би могла самостално да руководи Већем, па се не искључује могућност да листа Вакат је и листа Муамера Зукорлића, која је тренутно у опозицију, формирају нову већину и Угљанинову опцију тако пошаљу у опозицију.

Извор:
ИСКРА