Врх режима Молдавије са пет приватних авиона побегао из земље

moldova

ДО ЈУЧЕ ВЛАДАЈУЋА ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА ПОКУШАЛА ДА ИЗВЕДЕ ДРЖАВНИ УДАР ПРЕКО – УСТАВНОГ СУДА

* Не зна се ко је све `збрисао`, али се претпоставља да је то учинио и лидер демократа – олигарх Владимир Плахотљук – који су остали без подршке Вашингтона

* Нова молдавска премијерка Маја Санду, чију владу је Вашингтон подржао, „евакуисаним“ поручила: „Вратићемо вас у земљу! Као што је Румунија вратила неке своје бише руководиоце. Није им помогло што су се скрили у другим земљама, чак и на другим континентима“

______________________________________________________________________

У МОЛДАВИЈИ  се догодило нешто што се са америчким миљеницима на власти и вазалима ретко догађа: из Вашингтона су им јавили – доста је било.

Проамеричка Демократска партија, чији је лидер локални олигарх Владимир Плахотњук, иако је на изборима тако прошла да више није могла да формира парламентарну већину и да задржи власт – ипак је то претходних дана покушавала. Чак је „американаца“ у Уставном суду Молдавије била објавила да распушта парламент и да је њен донедавни премијер, Павел Филип, привремени председник државе.

Био је то покушај и да се новоформирана влада Социјалистичке партије Молдавије проевропске партије АКУМ спречи да преузме мандат. А онда је „демократама“ из Вољеног Вашингтона стигла команда: одступите.

А њихов врх не само да је то послушао него и показао како ће бежати из Црне Горе Мило Ђукановић и његови монтенегрини ако у тој државици икада буде слободних и нормалних избора.

Плахотњукова екипа је напросто побегла из Молдације. У пет приватних авиона који су полетели са аеродрома главног града Кишињова.

Први је узлетео у касним поподневним сатима. Сат након што је Демократска партија објавила да „одустаје од даље владавине“.

Молдавски медији нису још објавили ко је на овај начин `збрисао` из земље, али се претпоставља да је то учинио и Плахотњук.

Легални председник Молдавије Игор Додон најавио је „бекство врхушке Демпартије“, али је истовремено нагласио: „То никога неће ослободити одговорности.

За три од пет „авиона за евакуацију“ зна се куда су одлетели:

Bombardier CRJ-200LR за Москву, Gulfstream G200 за Одесу, а Embraer Legacy 500 за Кијев.

Нова премијерка Маја Санду, чију владу је Вашингтон подржао, „евакуисаним“ је поручила:

„Вратићемо вас у земљу! Као што је Румунија вратила неке своје бише руководиоце. Није им помогло што су се скрили у другим земљама, чак и на другим континентима“.

Извор:
ФАКТИ