Русија ће подржати Додона у борби против узурпатора власти у Молдавији

puutinn

Председник Русије Владимир Путин је обећао да Москва неће одустати од подршке председнику Молдавије Игору Додону у тренутку када се његова држава налази у тешкој политичкој ситуацији.

„Ми ћемо без сумње подржати председника Додона и његове садашње коалиционе партнере, како би се, на крају крајева, решили тих људи који су донедавно били узурпирали власт у Молдавији и без обзира на неке унутрашње несугласице, они су пронашли снагу да заједнички раде у интересима молдавске државе и молдавског народа. И ми ћемо их несумњиво подржавати“, изјавио је шеф руске државе у интервјуу телевизији „Мир“.

Говорећи о садашњем стању у Молдавији, Путин сматра да је у тој земљи најбоље приметна узурпација власти од стране олигарха, као и делимично у Украјини, где су они били преузели контролу над свим државним структурама: полицијом, парламентом.

„Зарадили су новац на молдавском народу и искористили га како би повећали своје лично благостање и полуге утицаја на државу“, сматра председник Русије.

Према мишљењу шефа руске државе, „то што је сада урађено председнику Додону и његовим донедавним противницима, условно, прозападним партијама, корак је у правцу изградње свеобухватне, цивилизоване, савремене државе“.

Проруска Социјалистичка партија Молдавије Игора Додона и проевропски блок АКУМ формирали су у суботу парламентарну коалицију. Представници Русије, САД и ЕУ подржали су формирање коалиције. Додон је предложио за премијера једну од председника блока АКУМ Мају Санду, што је једногласно било прихваћено. Ипак, Уставни суд је објавио ову одлуку незаконитом, пошто је требало да посланици формирају Владу до поноћи 7. јуна. Парламент је ово назвао покушајем до сада владајуће Демократске партије да преко судија узурпира власт. Била је усвојена и декларација о „Узурпацији државе“.

Извор:
СПУТЊИК