После напада на сезонце, „Торцида” нашла нову мету

SUPETAR

После напада на сезонце на Брачу и вербалног обрачуна са градоначелницом Супетра, припадници Торциде нашли су нову мету. На њиховом удару нашао се Матија Бабић, покретач Индекса, портала који је јуче објавио текст под насловом „Далмација има озбиљан проблем – култ Торциде” у којем се истиче да се о испадима навијача Хајдука ћути или се говори са страхом. После те критике, на једном сплитском надвожњаку осванула је порука „Матија Бабић = Аркан”, уз прецртана четири слова С.

Коментаришући инцидент на Брачу, у којем су навијачи у национално мотивисаном нападу, претукли петоро сезонских радника од којих су двојица Срби из Вуковара, Бабић је на на свом Фејсбук налогу написао: „Ако Далић и Модрић на дочек репрезентације зову певача Јасеновца, Колинда се слика с неонацистима и службено прима промоторе мржње, а европарламентарка изјављује да се не одриче усташа, шта очекивати од навијачког шљама него да неког данас пребије, а сутра убије. Срби који долазе у Хрватску рискирају живот. Славонци који долазе у Далмацију рискирају живот. Сви који другачије изгледају, говоре или мисле, рискирају живот. Хрватска је тешко болесна земља”.

Једномесечни притвор за двојицу нападача
Двојици осумњичених за напад на сезонске раднике српске националности у Супетру одређен је једномесечни притвор.Њих двојица су поново ухапшена у уторак због преквалификације кривичног дела које им се ставља на терет, преноси Танјуг.
Сада им се на терет ставља кривично дело злочина из мржње за које је предвиђена затворска казна од једне до осам година.

Иако се још не зна ко је поставио транспарент на надвожњак, Индекс сматра да је реч о некоме ко је погођен критиком Торциде.

Иначе, за разлику од хрватских званичника који се, са изузетком градоначелнице Супетра Иване Марковић, нису оглашавали поводом инцидента на Брачу, хрватски медији посветили су му значајну пажњу. После догађаја у Супетру и након што је од последица пребијања преминуо Радоје Петковић, потпредседник Већа српске националне мањине града Каства, медији се питају да ли је Хрватска опасна земља за Србе. У извештајима се такође подсећа да су Срби, уз држављане БиХ, најбројнији сезонци на хрватском приморју и поставља се питање да ли ће због учесталих национално мотивисаних инцидената опасти интересовање за рад у угоститељским објектима на мору где се последњих година бележи значајна несташица радне снаге због исељавања домаћег становништва.

Торцида Брач је, реагујући на потез градоначелнице, која им је ускратила новац за организацију фудбалског турнира и забранила његово одржавање на градским теренима у власништву града, навела да оно што се догодило у ноћи после турнира није под контролом Торциде Брач и због тога не желе да сносе последице за та дешавања. Они, такође, тврде да је градоначелница још пре две године „ускратила дозволу за израду графита посвећеног страдању Вуковара у Домовинском рату”.

Извор:
ПОЛИТИКА