Сећање на пилота Љубишу Величковића

Velickovic

Првог јуна 1999. године положио је живот на олтар отаџбине генерал-пуковник Војске Југославије, пилот суперсоничне авијације Љубиша Величковић.

Био је истински херој. Возио сам га два пута 1999. на ватрени положај 8. ракетног дивизиона ПВО 250 рбПВО. Иако је био генерал, налазио се у првим борбеним редовима, на најопаснијем месту у то време, у станици за вођење ракета ракетног система „нева”. Опасније је било ту него у авиону. Ту нема катапултирања.

Исто се понашао и у сукобима у Хрватској и током целог професионалног века. Године 1998. одбио је захтев председника Милошевића да потпише са НАТО-ом споразум о „слободном небу” над Косовом и демонстративно се повукао са места команданта РВ и ПВО, тврдећи да је то погубни чин одрицања од суверенитета. Једном приликом, 1998. године, отишао је на караулу Морина и са војницима ишао у заседе, као обичан војник. У Задру 1991. године са покојним генералом Владом Вуковићем командовао је операцијом деблокаде касарни и извлачењем јединица и војника. Лично је тада летео 29-ком (МиГ 29), иако је већ био на дужности у Команди ратног ваздухопловства и ПВО. Био је строг, али правичан. Стручан. Увек најбољи. Пример другима. Увек испред војника.

Када је дејствовано на Ф-117, Величковић је био на Командном месту 250. Ракетне бригаде ПВО у Оперативном центру, поред начелника групе за борбено командовање пуковника Драгана Станковића, начелника Штаба 250  ракетне бригаде ПВО и пратио рад и дејство по том циљу. Отишао је те ноћи у једну ракетну јединицу да их подстакне да дејствују и у најопаснијим борбеним ситуацијама и најсложенијим условима и када је затражио да се дејствује по долазећем циљу, изашао је из борбеног средства на чистину да посматра дејство наших ракета. Погинуо је услед распрскавајућег дејства непријатељске противрадарске ракете. Погинули су и његов пратилац пук. Пејчић и командант јединице мајор Трифуновић. Испуниле су му се две животне жеље: да постане војни пилот и да са овога света оде у чизмама, војнички. Говорио је: „Сваком војнику част налаже да са овога света оде у чизмама, а не у кревету”.

Душан Д. Братић,
припадник 250. ракетне бригаде ПВО Пилот Љубиша Величковић

Извор:
ПОЛИТИКА