Политика: Осам издавача тражи од министра да испита рад куће „Клет”

drusstvo-komplet-za-prvi-razred-foto-ivan-milutinovic-a-1575

Спор је настао због поклоњеног пратећег школског материјала који доминантна групација од три издавача даје уз купљене комплете уџбеника.-„Клет”: Нисмо страни, него домаћи издавач

У јеку одабира најновијих уџбеничких комплета за други и шести разред осам издавачких кућа послало је крајем прошле седмице допис министру просвете Младену Шарчевићу у којем траже да „хитно пошаље обавештење школама да не смеју да примају поклоне у виду дидактичких материјала од стране издавачке групације ’Клет’ коју чине ’Клет’, ’Нови логос’ и ’Фреска’”. Они истовремено моле министра Шарчевића да „против поменуте групације покрене законом предвиђен поступак” и наглашавају да „дидактички материјали спадају у поклоне веће вредности, који су Законом о уџбеницима забрањени”, како се то прописује чланом 36 поменутог акта.

Како наводе издавачи, ови поклони су условљени коришћењем уџбеника поменуте групације „Клет”, што се може и проверити на њиховом сајту. Испод дописа министру потписане су издавачке куће: „Математископ”, „Герундијум”, „Сазнање”, „Вулкан”, „M and G Dakta”, „Educational Center”, „Едука” и „Креативни центар”. Потписници подсећају Шарчевића да су 2015. године поменуте чланице групације „Клет” уз дигитални пакет делиле и таблет рачунаре и да тај предмет још стоји у тужилаштву.

Део издавача јуче је отишао корак даље и за „Политику” откривају да ће директорима свих школа у земљи ове седмице слати подсетнике да не смеју да примају донације од издавача. То, како наводе, пише у члану 36. Закона о уџбеницима, на који се издавачи потписници „хитне ургенције” министру позивају.

„Издавачу је забрањено да учини, а предшколској установи, школи и запосленом да прими сваку донацију, поклон или репрезентацију, учињену на непосредан или посредан начин, у било којем износу или облику Донацијом, поклоном или репрезентацијом не сматра се представљање уџбеника, репрезентације мале вредности, као и бесплатни примерци уџбеника које издавач даје ради реализације избора уџбеника”, наведено је у поменутом члану 36.

„Новчаном казном од 200.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај школа, односно предшколска установа, ако прими донацију, поклон или репрезентацију учињену на непосредан или посредан начин од издавача”, прецизирано је у ставу два, 36. члана поменутог закона.

Уз сва ова упозорења, издавачка кућа „Математископ” упутила је јуче и допис Агенцији за борбу против корупције у којем тражи да се испита да ли је приликом продаје нових уџбеничких комплета групација „Клет” „починила корупцију”.

– Трагично је што је квалитет уџбеника изгубио трку у борби са корупцијом. Под велом дидактичких пакета конкурентске издавачке куће нуде наставницима нешто што је Законом о уџбеницима забрањено. Сматрамо да дидактичка кутија куће „Клет”, коју од прошле године поклањају уз комплет за први разред, прелази вредност од 30 евра, а ако је и толико, то није мала вредност и коси се са законом. Већ су је припремили и за други разред, који сада стартује према новом програму. Такође, комплет геометријских тела који поклањају уз уџбенике из математике за пети и шести разред кошта око 6.300 динара и то никако нису мале вредности. А за готово сваки предмет у првом, другом, петом и шестом разреду у којима се бирају уџбеници по новом програму поклањају дидактичке пакете. Вредност неких од њих је и већа од сто евра – истиче Нада Стојановић, директорка „Математископа”, и додаје да сваки извештај Европске комисије почиње сугестијом да се корупција у Србији мора смањити, па очекује да ће се то догодити и у образовању, као једном од најважнијих сегмената друштва.

Иначе, у дидактичкој „Клетовој” кутији за први разред учитељ добија 36 корисних ствари, као што су магнетне апликације, геометријски модели, саобраћајнице са знаковима и аутићима, дрвени штапићи, маказе, колаж папир, рачунаљка, вијача, лењири…

Мићо Митровић, директор издавачке куће „Сазнање”, објашњава да је на прошлонедељном састанку Удружења издавача уџбеника рекао представницима „Клета” да је забрањено да поклањају школи и наставницима дидактички материјал и навео да већ увелико рекламирају да ће то да ураде уколико школа купи њихов уџбеник физике у шестом разреду.

– На то ми је Гордана Кнежевић Орлић, директорка „Клета”, рекла да цена дидактичког материјала који шаљу у пакету уз физику за шестаке износи око 300 евра. Не смета ми ако имају апсолутну доминацију на тржишту, али ми смета што покушавају да је остваре на овај недозвољени начин – наглашава Митровић, који је један од потписника дописа упућеног министру Шарчевићу.

Гордана Кнежевић Орлић за наш лист истиче да дидактичка наставна средства која су направили за математику за пети и шести разред и физику за шестаке „немају набавну цену која превазилази законом дозвољен износ”.

– Овде је више реч о добро одабраном наставном средству које смо креирали на основу анкетирања више стотина наставника математике и физике. Нудимо им оно што је неопходно за бољу наставу. Понекад су идеја и правовремена реализација важније од новца. То је оно што очигледно нервира конкуренцију, што радимо праве ствари у право време и погађамо тачно у циљ – изричита је Гордана Кнежевић Орлић, која појашњава да су, на пример, велики број елемената из дидактичке кутије за прваке производили сами, или су их добили по изузетно добрим набавним ценама.

Истиче да цена богатог и разноврсног дидактичког материјала који у првом разреду користе учитељи не прелази 30 евра. Каже да се та дидактичка кутија коју дају у пакету са комплетом уџбеника користи за све предмете креиране према новом плану и програму и да учитељима помаже да остваре индивидуални приступ ученику и покажу му како да повеже знања из више области, што и траже нови концепти учења.

Шарчевић: Директори ће надрљати ако их подмићују

Младен Шарчевић јуче је за „Политику” истакао да до њега још није стигао поменути допис осам издавача.

– Нисам то видео, а кад будем добио реаговаћу. Чуо сам да се и други издавачи служе сличним триковима. Знају добро директори школа шта је дозвољено, а шта не могу да раде. Има све да их посмењујем. Надрљаће ако дозволе да их подмићују, то је кажњиво – истакао је Шарчевић и запитао да ли ико од њих уопште брине о родитељима и како они плаћају уџбенике.

„Клет”: Нисмо страни, него домаћи издавач

Трка издавачких кућа у придобијању школа при актуелном избору најновијих уџбеничких комплета за други и шести разред се захуктава, а са њом и мали рат који су, успут, заподенули у медијима. Најавом тужби против конкурентских издавача због навода које су о пословању групације „Клет” у Србији претходних дана износили у штампи, Гордана Кнежевић Орлић, директорка истоимене издавачке куће, јуче је започела њихову конференцију за медије.

На скупу симболично названом „Лажима се боре против квалитета” директорка куће која, са „Новим логосом” и „Фреском”, сачињава најдоминантнију групацију на српском тржишту уџбеника истакла је најбитније чињенице којима побеђују конкуренцију, али и аргументовала због чега повиси тон када неко тврди да су они страни издавачи.

Гордана Кнежевић Орлић наглашава да је „Клет” „домаћа, српска издавачка кућа чији је оснивач Ернст Клет из Штутгарта и да је свако њихово називање странцима дискриминација по основу власништва”, и напомиње да то закон санкционише. У намери да покажу како ова групација ангажује најугледније домаће ауторе, који имају самосталност у раду и запошљава искључиво држављане Србије на јучерашњој конференцији за медије у Београду помагали су јој универзитетски професори који су писци тренутно најпопуларнијих уџбеника у нашој земљи.

*  *  *

Наши издавачи изгубили трку на тржишту уџбеника

По неким рачуницама, странци су ове године само од продаје књига првацима и петацима профитирали готово десет пута више него домаћа конкуренција којој је преостала зарада од 1.447.080.193 динара

d05b01-trziste-udzbenika

Од 1. септембра ђаци који крену у други и шести разред учиће према новом, реформисаном плану и програму, као што је био случај и са првацима и петацима почетком текуће школске 2018/19. године. Објављивање каталога одобрених уџбеника за други и шести разред очекује се око 25. маја, после чега школе имају две недеље да се изјасне које ће књиге користити њихови ученици.

Иако је уобичајена пракса да Министарство просвете не износи у јавност проценат заступљености појединих издавача на тржишту уџбеника, у јавности се десетак година говори о монополској заступљености појединих страних издавача на тржишту школских књига. Ту чињеницу су око Васкрса у телевизијским изјавама потврдили и неки од највиших представника власти, појаснивши да „у појединим областима, као што су уџбеници, морају да дају монопол страним владама јер упућују притиске на нашу земљу”. Подаци које су, после захтева упућеног Министарству просвете и позивања на доступност информација од јавног значаја, из овог дела владе добили представници Удружења издавача уџбеника Србије говоре да је заступљеност страних издавача на српском тржишту уџбеника за први и пети разред 87,4 одсто.

То подразумева да већински удео на овом тржишту имају четири страна издавача, па се 11 преосталих малих, домаћих издавачких кућа, уз „Вулкан”, који се тек укључио у ову трку, прибојавају да ће се слика монопола само пресликати и на нове књиге које ће ђаци у току лета бирати за други и шести разред. Такође се питају да ли ће се такав тренд наставити, ако се зна да ће из године у годину уследити и корените реформе градива – у трећем и седмом, па у четвртом и осмом разреду осмолетки.

На основу детаљног извештаја о заступљености издавача у продаји уџбеника за сваки предмет појединачно у првом и петом разреду, који су Удружењу издавача уџбеника Србије пре неколико месеци послали из Министарства просвете и у који је „Политика” имала увид, начињена је табела. Она приказује да четири страна издавача држе 87,4 одсто овдашњег тржишта школских књига за прваке и петаке. Од тога „Нови логос”, „Клет” и „Фреска” првацима и петацима, како наглашавају чланови Удружења издавача, продају 71,75 одсто уџбеника, а „Бигз” 15,65 одсто. Осталих 11 овдашњих издавача заступљено је на тржишту за реформисане разреде у току текуће школске године са само 12,6 одсто. Преведено у добит, то значи да странци од продаје књига првацима и петацима профитирају 10.035.133.318 динара, док домаћим издавачима преостаје зарада од 1.447.080.193 динара.

Саша Петковић, сувласник издавачке куће „Вулкан издаваштво”, сматра да конкуренција на тржишту уџбеника треба да постоји, али и да заступљеност домаћих издавача треба да буде већа, као што је у свим земљама у региону и свету. Челни човек највећег домаћег издавача, који ове године тек улази на тржиште уџбеника, сматра да смо ми једина земља у којој стране издавачке куће држе више од 80 одсто школског тржишта.

– Нажалост, нисмо имали времена да обавимо опсежнија истраживања тржишта и обратимо се Комисији за заштиту конкуренције – наглашава Петковић и додаје да су, борећи се за заштиту законитости, пре неколико месеци указивали да се спречава улазак „Вулкан издаваштва” на тржиште уџбеника.

Нада Стојановић, директор „Математископа”, каже да се приликом новог избора уџбеника за други и шести разред нада и лошијој ситуацији.

– Направљен је ланац повезаних притисака на директоре школа, а они то преносе на наставнике који би требало да бирају уџбенике. Либерализација тржишта требало је да донесе много квалитетних уџбеника, а претворила се у своју супротност: монопол – истакла је директорка издавачке куће специјализоване за уџбенике из математике.

Групација „Клет”, уз неке измене, слично као и у току текуће школске године, биће и од 1. септембра заступљена на тржишту уџбеника за први и пети разред основне школе, нагласила је за „Политику” Гордана Кнежевић Орлић, директорка српског дела ове издавачке групације. Она прецизира да су „Нови логос”, „Клет” и „Фреска”, чланице те групације, на тржишту уџбеника за поменуте разреде заступљене са око 50 одсто, као и да нема представу како ће се то одразити на продају нових издања припремљених за други и шести разред. Што се тиче тврдњи Удружења издавача уџбеника Србије да су из Министарства просвете добили потврду да је групација „Клет” тренутно заступљена на тржишту за први и пети разред са 71,75 одсто, она истиче да не зна да министарство располаже тим подацима.

– Више бих волела да разговарамо о 10.000 интерактивних задатака које смо урадили за дигитална издања уџбеника, о великом залагању и новцу које смо уложили у њих, о више од хиљаду аутора које плаћамо да бисмо направили савршене ђачке књиге. То су ствари о којима желим да причам, а не о тржишту уџбеника, јер су подаци о којима говорите непрецизни, настали на основу узорка који евентуално обухвата 15 одсто тржишта уџбеника за први и пети разред – изричита је Гордана Кнежевић Орлић, која је и председница Удружења издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије.

Подсетимо, „Клет” је немачка компанија која послује у великом броју земаља и има утицај све до Брисела. Оснивач „Новог логоса” је хрватска фирма „Профил интернационал”, коју је купила кућа „Клет Словенија”, а групацији је припојена и „Фреска”, што нам је и у ранијим разговорима потврдила Гордана Кнежевић Орлић. У јавности је више пута објављено да је „Бигз” пре више од деценије припојен хрватској „Школској књизи”.

Драгана Јокић Стаменковић

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ