Сирија нема намеру да се одриче војне помоћи Ирана ради ублажавања санкција САД

iranian-guard

ТРАЖИ ДА СЕ ПРВО СА ЊЕНЕ ТЕРИТОРИЈЕ ПОВУКУ ИЗРАЕЛСКЕ И АМЕРИЧКЕ ТРУПЕ

* Председник спољнополитичког комитета парламента Сирије  Бутрус ал-МАРЖАН: „Присуство јединица иранске армије у Сирији није за нас предмет нагађања и трговине. Ни Сједињене Државе ни Израел немају никакво право да диктирају своје услове влади Сирије. Уосталом, САД нису ни у ситуацији да диктирају сувереној држави чије ће се трупе налазити на њеној територији, а чије не смеју“

__________________________________________________________________________

СИРИЈА не намерава да одустаје од иранских јединица нити да тражи да напусте њену територију у замену да ублажавање америчких санкција.

Ово је утицајном московском дневном листу  „Известия“ потврдио председник спољнополитичког комитета парламента Сирије  Бутрус ал-Маржан.

Претходно су медији објавили да се Вашингтон и Тел-Авив спремају да Русији и Сирији предложе `велику трампу`. Наводно  ће за укидање дела антисиријских санкција и „признавање легитимитета власти Башара Асада“  тражити да „сви ирански војници напусте Сирију“.

Маржан, имајући ово у виду, наглашава да се иранске трупе у Сирији налазе „потпуно законито“ јер су стигле на позив званичног Дамаска. И додаје:

„Присуство јединица иранске армије у Сирији није за нас предмет нагађања и трговине. Ни Сједињене Државе ни Израел немају никакво право да диктирају своје услове влади Сирије. Ми, уосталом, из Вашингтона нисмо ништа добили,  а САД нису ни у ситуацији да диктирају сувереној држави чије ће се трупе налазити на њеној територији, а чије не смеју“.

Маржан је додао да Дамаск није против преговора са САД  и Западом и указао да би такви разговори морали да укључују и захтев Дамаска да му израел врати Голанску висораван.

Посебно је нагласио да постоје две војске које треба да напусте „територију Сирије“: изралеска (да оде са Голанске висоравни) и америчка (да напусти војну базу Ет-Танф која се налази уз границу са Ираком).

„Док се то не догоди – нема никаквих преговора“ – упозорио је функционер сиријског парламента.

Иран је још 2011-те понудио војну помоћ Сирији.

По проценама, у Сирији се налази преко 5000 иранских војних саветника и војника, али сталну базу немају.

Званичник горњег дома руског парламента Владимир Џабаров изјавио је да Москва нема намеру да у овом случају стаје на страну САД и да се укључује у било какве комбинације против Ирана:

„Ако Иранци оду, ко ће се у Сирији борити против терориста? Да неће Американци?  ко ће се борити против терориста који из зоне деескалације Идлиб непрестано нападају и сиријску армију и наше снаге?“

Извор:
ФАКТИ