Због обилних падавина ванредна ситуација проглашена је на територији Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачевцу и ивањичкој општини, Гучи, Тутину и другим мањим местима.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

Додао је да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.

Реке, потоци и канали излили су се широм Србије, а бујице мутне воде јуре кроз градове и села.

„Србијаводе“ увеле су у понедељак јутро ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић.

Он је рекао да су падавине током ноћи погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.


08:22 – ТОКОМ НОЋИ ПАЛА ВЕЛИКА КОЛИЧИНА КИШЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

Киша непрекидно пада, па су надошле све реке и потоци у краљевачком крају, а највише проблема направили су бујични водотокови и запушене атмосферске канализације у приградским насељима.

Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

Три особе евакуисане су у околина Краљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је Марић.

Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.

Фото Г. Шљивић

09:18 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У КРАЉЕВУ; ВОДА УЛАЗИ У ДВОРИШТА И ПОДРУМЕ

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Краљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.

„Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен“, рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије.

На територији целог града Краљева ванредна ситуација, а у центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа.

Фото Г. Шљивић

09:55 – ПУТ КА СЕЛИМА КОД КРАЉЕВА У ПРЕКИДУ ЗБОГ ПАДАВИНА

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годацица и Сирча у прекиду због падавина.

У општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност, преноси РТС.

Киша од јутрос пада и у општини Ивањица, где је изазвала проблеме – излили су се бујични потоци, а неколико домаћинства је поплављено, док је у појединим деловина општине, покренута су и клизишта, преноси Глас западне Србије.

Саобраћај је отежан, па се возачима саветује опрез у вожњи.

На деоници Дракчићи – Роћевићи, надомак Краљева, дошло је до одрона и на снази је обустава саобраћаја.

Фото Г. Шљивић

10:48 – ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ ИЗАЗВАЛЕ ПРОБЛЕМЕ У И ЧАЧКУ, ГОРЊЕМ ДРАГАЧЕВУ

Саобраћај је обустављен због изливања реке Горушице на деоници Гуча – Каона, наведено је на Твитер налогу „Путева Србије“.

Због бујице и атмосферских вода поплављене се и куће у приградским насељима Ковачи и Рибница, у селима Опланићи, Поповићи и једном делу Адрана и Грдице.

На језеру Дубоки поток дошло је до пораста водостаја и обустављен је саобраћај на деоници пута Чачак – Краљево, а возила се преусмеравају на алтернативни пут преко Мрчајеваца.

Обилне падавине изазвале су проблеме у Чачку, горњем Драгачеву, Краљеву и ивањичкој општини, преноси „Глас западне Србије“.

На више деоница у Србији саобраћај је обустављен због обилних падавина и одрона, саопштено је из ЈП „Путеви Србије“.

У горњем Драгачеву, у току је евакуација села Вича, а могуће је, како се наводи, проглашење ванредне ситуације.

11:25 – ЕВАКУАЦИЈА У СИРЧИ

Тако су се током ноћи и јутра у поморавском селу Сирча излили бујични потоци, па је око стотину домаћинстава потпуно под водом, као и воћњаци, баште, пластеници и неколико десетина хектара плодних ораница. – Бујице су направиле хаос, нешто што ни најстарији мештани не памте. За само неколико сати због огромне количине воде која се сјурила са оближњег Котленика готово је цело село под водом. Штета је сигурно велика, незапамћена… – каже Младен Васиљевић, председник Месне заједнице Сирча.

12:27 – ОДРОН НА ПУТУ НОВИ САД – СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

Путеви Србије саопштили су данас да је услед већих падавина дошло до одрона на деоници пута Нови Сад – Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Саобраћај на деоници Мланча – Студеница, након обуставе због одрона, је поново успостављен.

13:21 – ПОТОП У ГУЧИ

Потоп! То је једина реч којом се може описати невероватна елементарна непогода која је погодила Гучу и села Горњег Драгачева. После обилне кише која је непрестано падала од синоћ, потопљено је на десетине кућа у драгачевској престоници, као и у селима Вича, Котража, Дубац…

Под водом се за тили час јутрос нашла и средња школа у Гучи, па је у тренутку када је вода назирала ка школи настава прекинута, а школа евакуисана. Такође је поплављен погодн Електродистрибуције у Гучи, као и Дом трубача и некадашњи мотел „Ас“, стадион…

(В.И.)

13:45 – УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ТРСТЕНИКУ, ПОПЛАВЉЕНО 80 КУЋА

У Трстенику је званично проглашено ванредно стање на заседању Штаба за ванредне ситуације, потврђено је “Новостима” у општини. Љубиша Марковић, заменик председника општине наводи да је стање веома тешко и да је највише погођено насељено место Селиште, где је поплављено преко 80 кућа!

-Ми смо од јутра у заседању,Штаб је донео одлуку о проглашењу ванредног стања без ограничења, јер очекујемо још већих падавина, добили смо упозорења од ЈП Србија воде и РХМЗ-наводи Љубиша Марковић,заменик председника општине.

– Очекујемо и повећање водостаја на Западној Морави и морамо бити опрезни када је водоток првог реда у питању.Подигли смо сву механизацију, ЈКП “Комстан” и приватних фирми,као и машине за испумпавање воде које су у власништву мештана.

Отворена је и линија за помоћ угроженима и грађани могу да се јаве на број телефона 037/711-723.

(С.Б.)

14:11 – НЕМА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ У ТРСТЕНИКУ, НЕКЕ ДЕОНИЦЕ ПУТЕВА У ПРЕКИДУ

Заменик председника општине Марковић додаје да нема воде за пиће, као и да су неке деонице путева у прекиду. Информације са терена пристижу из часа у час.Дошло је и до појаве клизшта недалеко од Доњег Дубича.

-Приоритет је људство,као и стока-подвлачи Марковић. Уведено је пасивно дежурство Штаба како би грађанима били на располагању 24 сата. На жалост, имамо доста искуства још од ранијих поплава и учинићемо све да помогнемо и што ургентије санирао последице изливања река.

Како су “Новости” раније објавиле, у селу Селиште дошло је до изливања Риљачке реке, притоке Западне Мораве. Драма је почела око пола 6 ујутро,када је вода поплавила дворишта и продрла у подруме и приземља кућа.

Екипе ватрогасаца су на терему и пумпама извлаче воду из најкритичнијих објеката, а мештани сопственим пумпама такође покушавају да спасу покућуство.

(С.Б.)

14:49 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

СРЕМСКА МИТРОВИЦА- Ванредна ситуација на подручју Града Сремска Митровица, која је уведена у недељу због подземних вода и надошлог водостаја на потоцима, остаје и даље на снази. Потоци су у благом опадању, вода је исцрпљена из подрума, гаража домаћинстава и мештани најугроженијег дела града спремно чекају нове најављене падавине.

– Водопривредна предузећа, већ два дана спречавају доток нове воде у канале. Све службе су на терену, 24 сата се прати стање, и уколико не буде већих падавина не очекујемо даље проблеме.- очекује Владимир Санадер градоначелник Сремске Митровице.

Грађани који су претрпели штету од надошлих вода, и даље могу да је пријаве лично у Градској кући. Након пристиглих пријава, онда ће се тачно знати колика је штета настала у обилним падавинама које су у овом делу Срема пале до 100 литара на метру квадратном, за 17 сати.

(С.К.)

14:50 – ПОПЛАВЕ У КНИЋУ, ЕВАКУИСАНО 50 ПОРОДИЦА

Штаб за ванредне ситуације у Книћу прогласио је ванредну ситуацију на подручју целе општине.Због поплава евакуисано је 5о породица,највише у селу Губеревац,око 3о.Поплављено је око 1.2оо хектара пољопривредног земљишта ,а најтежа ситуација је у селима Доње Груже-Губеревац,Пајсијевић,Врбета,Честин,Липница.

Како кажу у општинском штабу за ванредне ситуациује,оштећени су путеви,мостови,амбуланта у Гружи је поплављена,а под водом је и трафостаница у овом месту па је око две стотине домаћинстава без струје.

-Има доста угинуле стоке јер је водена стихија поплавила и економске зграде у бројним домаћинствима на овом подручју,из општинског штаба апеловали су на грађане да обезбеде и залихе воде,јер је вода продрла и у изворишта,кажу у општинској управи у Книћу

Чланови штаба за ванредне ситуације су на терену и доносе храну,воду за пиће и другу помоћ угроженима.Због оштећења пруге код Губеревца,у прекиду је железнички саобраћај на прузи Крагујевац-Краљево.

(М.Луковић)

14:54 – ИЗЛИЛЕ СЕ РАШКА, ЈОШАНИЦА И ТРНАВИЦА

Изливањем Рашке, Јошанице, Трнавице и других мањих речица и потока, у Новом Пазару је поплављено више више градских и приградских насеља и села.. Најтеже је у насељима Шутеновац, Мур, Трнава, Ћермеџиница, Бањска петља, Постење, Блажево, Пилорета.. У насељу Јакља набујала Јошаница днела је пешачки мост, прети опасност да се у насељу Луг излије Рашка и поплави велики број кућа.. у долини Рашке, у Постењу, Блажеву, Вожегрнцима и другим селима низводно од Новог Пазара према Пилоретима, потопљено је готово сво пољопривредно земљиште, штета је огромна…

Из Штаба за ванредне ситуације, који је у сталном заседању, истичу да је сва расположива механизација на терену, да се на најкритичнијим местима праве одбрамбени бедеми и постављају џакови са песком и да даља ситуација добрим делом зависи од тога: хоће ли бити нових падавина.. Угрожена подручја обишао је градоначелник Нихат Бишевац који је истако да се ситуација прати из минута у минут и за сада нема потребе за проглашење ванредне ситуације. Директор ЈКП “Водовод и канализација” Ханефије Брничанин истиче да за сада нема прекида у снабдевању водом за пиће…

Због изливања река Видрењак и Печаница, критично је и у Тутину, посебно у насељима око фабрике “Далас” и Дубово.. Све општинске службе су приправне и на терену…

(М.НИЋИФОРОВИЋ)

15:42 – ОКО 300 ДОМАЋИНСТАВА У КРАЉЕВАЧКИМ ПРИГРАДСКИМ НАСЕЉИМА И СЕЛИМА ПОТПУНО ПОД ВОДОМ

Према подацима РХМЗ на територији Краљева је за 12 сати пало више од 120 литара кише по квадратном метру, а за само три сата око 84 литра! Брзо су се појавили бујични водотокови правећи огромну штету. Све мере да ова ситуација прође са што мање штете и да се угрожена домаћинства у најкраћем року санирају

Ово је у понедељак изјавио Горан Пузовић, директор „Србијавода“, обилазећи мост преко Мусине реке на Ибарској магистрали код Краљева, као једну од најугроженијих тачака и на којој ова речица прети чак да се прелије на магистралну саобраћајницу.

– Имамо најаву да ће до петка бити падавина које локално могу бити озбиљне. Зато је и проглашена ванредна одбрана од поплава на територији целе Србије. Најкритичније је у краљевачким приградским насељима и селима, потом у Книћу у долини реке Груже, у Новом Пазару није тешка ситуација као у Краљеву, а изливања има у Тутину и у Гучи – додао је Пузовић. – У овом тренутку нема опасности од изливања великих река. Ибар и Западна Морава су стабилни. Тамо где имамо регулисане системе ту немамо проблема, али је зато ситуација компликована код бујичних водотокова на које се минулих 20 година није обраћала пажња, а ту су изграђена и насеља и индустријски и пољопривредни објекти.

Највећу штету бујице су направиле у приградским насељима Сирча, Адрани, Грдица, Рибница, Ковачи, Јовац, Жича, у Матарушкој Бањи, селима Чукујевац, Годачица, Рочевићи, Дракчићи, Милавчићи, Витановац… Према још незваничним подацима, у краљевачком крају је више од три стотине домаћинстава буквално под водом. Осим на стамбеним, бујичне речице и потоци, као и атмосферске воде, направили су и огромну штету на помоћним и пољопривредним објектима, баштама, воћњацима, пластеницима, ораницама, механизацији…

15:43 – ОВАКО НЕШТО НЕ ПАМТЕ НИ НАЈСТАРИЈИ МЕШТАНИ

– Овако нешто ни најстарији мештани не памте. За само неколико сати због огромне количине воде која се сјурила са оближњег Котленика готово је цело село под водом. Штета је сигурно велика, незапамћена! Најгоре је што најављују нове падавине. Пред нама је готово сигурно још једна бесана ноћ – каже Младен Васиљевић, председник Месне заједнице Сирча, додајући да се због бујице урушио један мост на локалном путу у овом селу.

Слична ситуација је и у Грдици где је набујали поток Чађавац продро чак и у овдашње приватно предузеће, као и у оближњим Адранима. Дворишта су потпуно под водом, а мештани из приземља својих кућа покушавају да спасу оно што се спасити може.

Адрани, фото Г.Шљивић

– У једном тренутку било је око пола метра воде у кући. Страдала је углавном бела техника, а нешто смо успели да однесемо на спрат. Колика је штета нећемо знати док се вода не повуче, али ће бити потребна армија људи да се све ово раскрчи и санира – немоћно ширећи руке причају мештани Адрана.

Становници Рибнице и Ковача такође избацују воду из својих домова и дворишта. У Гледићком крају бујица је однела два приступна моста, један у Богутовцу, иста слика и у Витановцу, Чукојевцу, Годачици…

15:44 – СЕЋАЊЕ НА 2014. ГОДИНУ

– Све подсећа на 2014. годину. Бујица је оштетила чак и беонску конструкцију новосаграђеног моста на локалном путу – јављају нам мештани Годачице.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, команданта Градског штаба за ванредне ситуације, све градске службе и припадници Сектора за ванредне ситуације налазе се на терену у угроженим подручјима.

– На терену је девет екипа Сектора са механизацијом и пумпама и имамо још пет додатних пумпи „Водовода“. Комплетна механизација овдашњих јавних и комуналних предузећа је такође на терену. Радићемо даноноћно! Неколико локалних саобраћајница је такође оштећено, а појављују се и клизишта – рапортира за „Новости“ градоначелник Терзић. – Све се решава по приоритетима, а наше екипе ће помагати грађанима да санирају последице елементарне непогоде. Џакови са песком се припремају у предузећу „Западна Морава“ и потом се транспортују где је то неопходно.

16:06 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ

На територији града Новог Пазара проглашена је ванредна ситуација због високог водостаја реке Рашке, одлучио је градски Штаб за ванредне ситуације после обиласка терена на коме су ангажоване све екипе и механизација.

Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. градоначелник Нихат Бишевац казао је да су лева и десна обала реке Рашке угрожене и да су све екипе на терену.

„Све машине јавних предузећа и приватника су ангажоване, дежурају, нарочито поред мостова. Захваљујем се свим приватницима који су се ангажовали како би заштитили имовину наших грађана, а ми ћемо се потрудити да санирамо насталу штету”, рекао је Бишевац додајући да је распоређено 750 врећа са песком.

Прерађене воде исправне за пиће још увек има у довољној мери.

16:14 – ШАЋИРОВИЋ: ТРИ РЕКЕ ИМАЛЕ ПОВЕЋАН ВОДОСТАЈ

Директор “Дирекције за израдњу”, Мујо Шаћировић казао је да су јутрос три реке имале повећан водостај и да су се излиле, посебно реке Трнава и Јошаница и то у деловима који су стандардно на удару претходних година.

“Интезивно радимо и надамо се да ће ове године почети са корићењем Бањске и Трнавске реке. Река Рашка је имала најозбиљнија изливања углавном изазвана људским фактором. Тренутно нема веће материјалне штете. Ради се процена даљих радова на одбрани, али размишљамо и о санацији“, рекао је он.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, др Шефадил Спахић рекао је да су преузете све мере предвиђене у оваквој ситуацији.

“Извршили смо ванредни епидемиолошки надзор и константовано да је ситуација нестабилна из разлога што је дошло до изливања фекалија. Апелујемо на грађане да предузму све мере за одржавање личне хигијене. Вода за пиће је бактериолошки и хемијски исправна. Када дође до чишћења улица, наше екипе су у приправности и извршиће дезинфекцију”, рекао је др Спахић, саопштио је градски Штаб.

16:58 – СТРАДАЛА ПОВРАТНИЧКА СЕЛА (ФОТО)

Јако невреме праћено градом и јаком кишом погодило је у недељу и понедељак ујутру села у Осојанској долини односно у повратничким срединама у Метохији.

Према речима повратника, највише су страдали усеви у селима Жач и Шаљиновица.

Фотографије: Д. З.

– Имам четрдесет година али не памтим да је било невремена у Жачу као што је било. Град је уништио сва бела жита, почевши од пшенице, јечма, кукуруза, остали смо булквално без ичега. Вода је носила све пред собом, водена бујица је однела пластенике, повреће, кромпир, сав зелениш нема нигде ничега а чак нема ни траве на ливадама – истиче један од повратника Вељко Коматовић, напомињући да је срећа у овој несрећи што објекти и покретна имовина у овом невремену нису страдали.

Иначе, очекује се да ће се штета на пољопривредним усевима тек проценити али се повратници надају обештећењу јер како истичу бројни наши саговорници, у супротном неће моћи да преживе, поготову што је већини њих пољопривреда основ егзистенције.

(Д. З.)

17:40 – МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 159 ОСОБА

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

„Ситуација се у свим овим местима смирује, вода се полако и постепено повлачи, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Марић и додао да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.

Марић је истакао да у овим бујичним поплавама, на срећу, није било повређених и страдалих.

„У току ноћи дошло је до велике количине падавина, у неким местима од 80 до 100 литара кише по квадратном метру. Зато је на територији централне и западне Србије, у девет општина и градова, проглашена ванредна ситуација“, рекао је Марић.

17:43 – МАРИЋ: НИЈЕ РЕЧ О ЦИКЛОНУ

Начелник СВС Предраг Марић објаснио је да се није радило о циклону, већ великој количини падавина које су изазвале изливање малих речица и потока, што је проузроковало одроне и плављења дворишта и подрума кућа.

„Све екипе Сектора за ванредне ситуације су од раног јутра на терену. Ангажовано је седам специјалистичких тимова за спасавање и рад на води, а у погођеним местима и све расположиве снаге Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Марић.

Он је истакао да се према најавама Републичког хидрометеоролошког завода до петка очекују нове количине падавина у угроженим местима, због чега ће припадници Сектора за ванредне ситуације остати у потпуној приправности и настављају даљи рад, како би се живот у тим местима нормализовао.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици.

18:07 – ПОПЛАВЕ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА БУЈИЧНИХ ПОТОКА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

У Горњем Милановцу је због обилне кише дошло до изливања бујичних потока који су поплавили неколико кућа, а најтежа ситуација је у Улици Николе Луњевице у којој је у току евакуација четворочлане породице.

Како је агенцији Бета речено у Општинском штабу за ванредне ситуације, у кућу угрожене породице продрла је вода висине 20 центиметара. Штаб за ванредне ситуације у Горњем Милановцу је апеловао на све грађане да редовно одржавају одводне канале поред својих кућа и имања, како би обезбедили услове да вода несметано отиче.

18:12 – ОБИЛНА КИША У ПИРОТУ

Невреме праћено грмљавином и обилном кишом захватило је подручје Пирота данас око 16.40 часова, али по првим информацијама Градског штаба за ванредне ситуације, за сада нема опасности од поплава.

После олује која је трајала дуже од пола сата на улицама и градским трговима било је доста воде.

Координатор Градског штаба за ванредне ситуације Сретен Савов рекао је агенцији Бета да су екипе на терену и обилазе сва градска и приградска насеља и да засад нема опасности од изливања Нишаве, Расничке реке, Бистрице и канала Рогоз.

„Свим председницима месних заједница смо упутили обавештење да у случају опасности од невремена и поплава одмах обавесте Штаб како бисмо реаговали. На време смо очистили корита Бистрице и Костурске реке, као притока Нишаве, а у циљу превентиве прошле године смо почели и реконструкцију канала Рогоз који пролази кроз истоимено насеље“, рекао је Савов.

Он је додао да су екипе Градског штаба за ванредне ситуације и даље у приправности јер по његовим речима, опасност од поплава још није прошла.

19:07 – ПОМОРАВЉЕ: РЕКЕ НАДОШЛЕ, АЛИ СУ СВЕ У КОРИТИМА

На свим рекама у Поморавском округу, укључујући и највећу српску реку Велику Мораву, водостај је у порасту, али све реке су у коритима и не прети опасност од изливања, речено је Танјугу у општинским штабовима за елементране непогоде.

Велика Морава носи велике количине отпада, пластичне боце, канте, гране, пањеве…

У коритима су Црница, Ресава, Белица и Лугомир, речице које су у мају 2014. године Параћину, Свилајнцу и Јагодини, донеле катастрофалне поплаве.

Мутном Белицом, у делу тока кроз град Јагодину, безбрижно пливају патке.

У општинским штабовима напомињу да су у стању приправности све службе за борбу против поплава и за евентулану евакуацију људи и стоке.

19:52 – ПОПЛАВЉЕНА ИБАРСКА МАГИСТРАЛА КОД СЕЛА АДРАНИ (ВИДЕО)

Због обилних падавина, Ибарска магистрала код села Адрани је потопљена.

Погледајте како је то изгледало:

20:17 – ВАНРЕДНО НА ДЕЛУ ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Штаб за ванредне ситуације општине Параћин прогласио је ванредну ситуацију на делу територије те општине – на подручју месних заједница Својново и Поточац, где су бујичне воде услед обилних падавина протекле ноћи изазвале знатне штете на инфраструктури и објектима у приватном власништву.

– Одлука је донета да би се санирале последице невремена и спречиле нове ако буде обилних киша и наредних дана, а екипе које отклањају последице већ су на терену, рекао је председник општине Параћин, уједно и командант Штаба за ванредне ситуације, Саша Пауновић.

Он је казао да има тешких оштећења на неким локалним путним правцима и улицама на подручју Својнова и Поточца и штете у домаћинствима на објектима. Кад је реч о самом граду, у овом тренутку нема опасности од великих водотокова као што су Црница и Грза, али и даље траје упозорење ЈВП “Србијаводе” и Штаба за ванредне ситуације на нивоу Поморавског округа и проглашена је одбрана од поплава на територији целе Србије.

Он је истакао да приправност и даље траје, односно да службе прате ситуацију на осталим водотоковима у општини, јер „ако буде великих падавина и наредних неколико дана, могући су проблеми и у другим месним заједницама“.

„Овог тренутка отклонићемо последице поплаве на територији Својнова и Поточца и потрудићемо се санирамо евентуално уочене проблеме на водотоковима мањег реда, да предупредимо оно што је могуће предупредити. Међутим, ту и не постоји могућност неке посебне превентиве у случају великих киша већ само у тренутку евентуалног проблема ми ћемо бити на терену да помогнемо људима да не дође до неке велике штете на приватној имовини и да смањимо штету на инфраструктури“, упозорава Пауновић, наводећи шта ће предузети повереници месних заједница и јавна предузећа која се баве овим послом.

(З. РАШИЋ)

21:05 – ДМИТРОВИЋ: ПРЕДАХ, ДОК ПУМПЕ РАДЕ

Међу људима који се боре са поплавама у Краљеву се налази и бивши српски фудбалер Бобан Дмитровић. Он је на свом Инстаграм профилу објавио и фотографију.

– Предах. Док пумпе раде – написао је бивши дефанзивац Рада, Штурма, чачанског Борца и краљевачке Слоге.

22:25 – ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ

С обзиром на то да је у неколико општина у Србији на снази ванредна ситуација, Сектор за ванредне ситуације МУП прати развој ситуације, а Војска Србије спремна је да на њихов позив одмах реагује, саопштило је вечерас Министарство одбране.

Поред тога, Војска Србије је спремна и да на позив кризних штабова ангажује сву расположиву механизацију и људство за помоћ у одбрани од поплава и санацију поплављених подручја.

Као и много пута до сада, припадници Војске Србије међу првима су се одазвали на позив за помоћ у подручјима погођеним обилним падавинама.

Припадници Војске Србије увек су уз свој народ и спремни су да пруже сву неопходну помоћ становништву, наведено је у саопштењу.