„Асахи шинбун“: Јапан одлучио да одбије предлог за потписивање оквирног мировног споразума с Русијом о завршетку Другог светског рата

јапанрусија

Јапан је одлучио да одбије предлог за потписивање оквирног мировног споразума с Русијом о завршетку Другог светског рата пише јапански „Асахи шинбун“.

Споразум је требао да буде потписан на самиту Г20 у Осаки, крајем јуна. Тим споразумом било је предвиђено да Русија и Јапан формално окончају Други светски рат, али према наводима листа, две стране нису успеле да превазиђу неслагања о одређеном броју историјских и безбедносних питања.

Јапан и Русија ће, како се наводи, наставити преговоре о постизању мировног споразума, али се очекује да ће процес потрајати.

Токио споразумом желео је да потврди заједничку декларацију Совјетског Савеза и Јапана из 1956. у којем Москва изражава спремност да преда јужна курилска острва Шикотан и Хабомал као гест добре воље.

Јапан затим планира да преговара са Русијом о суверенитету над преостала два спорна острва – Итурупом и Кунаширом, преноси Тас с.

Међутим, неколико рунди преговора на нивоу шефова дипломатија показало је да је Русија забринута због могућег размештања америчког ракетног система на тим острвима.

Самит Г20 одржава се у Осаки 28. и 29. јуна и предвиђено је да јапански премијер Шинзо Абе и руски председник Владимир Путин одрже радни састанак.

Извор:
НСПМ