Подсећање: Писмо СНВ КИМ државном врху СЦГ и СРБИЈЕ

Грачаница, 14. јули 2003. год.

Председнику Министарског савета Државне заједнице СЦГ
Председнику и шефовима посланичких клубова у Скупштини Државне заједнице СЦГ
Председнику и шефовима посланичких клубова у Скупштини Републике Србије
Председнику Владе Републике Србије
Одбору Скупштине Републике Србије за Косово и Метохију
Шефу Координационог центра државне заједнице СЦГ и Србије за Косово и Метохију

Последње одлуке привремених косовских институција, али и оне донете у Београду везане за Косово и Метохију натерале су нас да Вам се по ко зна који пут обратимо за помоћ у очувању државног суверенитета и интегритета Србије на простору Косова и Метохије, као и опстанка и повратка Срба на овим просторима.1. Привремена Скупштина Косова на прошлонедељној седници 10. јуна 2003. године усвојила је Препоруке о повратку расељених лица који је, судећи према тачки 8 овог документа, ограничен и дозвољен само за расељене у току рата са простора Косова и Метохије, без обзира на њихову етничку припадност. Тиме се практично из повратка искључују Срби протерани пре, а нарочито после сукоба на Косову и Метохији, од доласка међународне мисије на ове просторе. Посебно нас је изненадила сагласност у доношењу овог документа свих политичких партија и коалиција у Скупштини Косова, укључујући и српску Коалицију Повратак, чије је представнике народ изабрао да бране њихова права, пре свих право на повратак. Они, пак, нису уопше реаговали на тачку 8 Препорука Скупштине Косова.

2. У штампи се ових дана појавила вест о могућности да Срби расељени са Косова и Метохије „пријаве пребивалиште у било ком месту на територији државне заједнице СЦГ, али да тиме губе досадашњи статус расељених лица и остварују права као и остали грађани СЦГ“. То нас је додатно узнемирило, јер представници косовских Срба већ четири године траже од међународне заједнице и власти у Београду да се изврши цивилна регистрација расељених са Косова и Метохије, чиме би се доказало да су то грађани Србије и да им припадају сва права, као и онима који су остали на Косову и Метохији. Оваквим актом би се гарантовало право на повратак расељених Срба, а уједно омогућило и очување територијалног интегритета Србије на Косову и Метохији.
Узнемирени смо што се уместо испуњења наших захтева доноси одлука о пријављивању интерно расељених лица на нове адресе у централној Србији и Црној Гори, што практично значи легализацију интеграције расељеног српског становништва са Косова и Метохије у другим деловима наше државе, али и немогућност остваривања српског државног интереса на Косову и Метохији. Иако се овакав потез оправдава решавањем статуса расељених лица, сматрамо да је он политички и национално неприхватљив и штетан.
Томе треба додати да су недавно и Матичне службе из Витине измештене у Врање, чиме се дирекно гасе последње државне институције Србије и губи свака нада за опстанак Срба и Србије на овим просторима.

3. Истовремено Координациони центар СЦГ и Србије за Косово и Метохију у јавности предлаже „нову шему и мрежу“ организације на Косову и Метохији, што отвара могућност нових подела међу Србима, додатне конфузије и у садашњим условима једино може да резултира нестанком српских институција на Косову и Метохији. Напомињемо да је стварање оваквих неформалних удружења преко Координационог центра у супротности са интересима Срба и Србије на овим просторима, али и са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

4. Такође Вас молимо да хитно преиспитате одлуке о пружању државне помоћи у области друштвене бриге о деци и социјалне надокнаде као стечених и гарантованих права грађана. Одлуком да се грађанима уместо државне надокнаде у истом износу понуди помоћ преко мреже Координационог центра дефинитивно се кидају институционалне везе Косова и Метохије са Србијом. Мада се ова одлука образлаже заинтересованошћу великог броја Албанаца за добијање ове помоћи, сматрамо да она, ипак, нема оправдања. Од чињенице да је заинтересованост појединих Албанаца за остваривање њихових права кроз државне институције чин признавања државе Србије, не би требало бежати, али им треба дати могућност да своја права остваре кроз испуњавање обавеза према држави, пре свега плаћање пореза.
Упркос договорима да би власт у Београду одлуке које се тичу Косова и Метохије требало да доносе у договору са релевантним представницима косовских Срба, нажалост, ми о њима сазнајемо из медија. Подсећамо Вас и позивамо да одржите обећање дато на састанку са премијером Србије, одржаном крајем априла, да се што пре формира Државно веће за Косово и Метохију у коме бисмо заједничким снагама радили. Уједно Вас молимо да као најодговорније личности у нашој држави конструктивно помогнете решавању косовско-метохијског проблема и спречите нестајање Срба са простора Косова и Метохије до којег би могле да доведу и ове последње одлуке како Приштине, тако и Београда, уколико се на њих не буде благовремено реаговало.

Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
+Артемије, Председник СНВ Косова и Метохије

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ