Дрецун: Примена споразума нема алтернативу

drecun_milovan_izdajnikПредседник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да нема алтернативе и да мора да се постигне договор Владе Србије и Срба са Косова и Метохије о примени споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Дрецун је истакао да искључиво Влада Србије има капацитет да заштити интерес Срба са Косова.

„Неко неће намерно да схвати то као нашу шансу и ствара себи простор за политичко деловање тражењем лошег у свему“, рекао је Дрецун за Телевизију Пинк.

Упитан да ли до 12. маја, када је најављена посета првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића Косову, очекује да ће се влада и Срби са Косова нешто договорити, Дрецун је истакао да не постоји алтернатива и да до договора мора доћи, јер само Влада Србије има капацитет да заштити њихове интересе.

„Нико нема капацитет да заштити интерес Срба на Косову као Влада. Никакви појединци и партије чак ни страни државници. Полазна и завршна оцена је да нико као влада не може да заштити њихове интересе“, истакао је он.

Дрецун је навео да представници Срба са Косова који се противе примени споразума о нормализацији односа Београда и Приштине неће сносити никакве санкције.

„Влада у Београду штити интересе дела свог народа, а тиме и виталне државне интересе. У противном ће се радовати Приштина“, додао је он.

Дрецун је још једном истакао да ће Заједница српских општина на северу Косова „на све начине“ бити повезана са Београдом. Како је казао биће повезана финансирањем и матичним књигама и неће бити укинута радна места.

„Што се нас тиче рођена деца имаће један лист рођених, али ако желе због слободног кретања или нечег другог да узму и косовски биће уписани и тамо. То је формална ствар“, навео је он.

БЕТА