Мионица добија кућу Колубарске битке


Јуриш српске пешадије на Сувобору. Фото: РТС

У Културном центру Мионице биће изграђена Кућа Колубарске битке, у оквиру које ће кроз милтифункционалну поставку на више од 400 квадрата бити приказан подвиг српске војске у Првом светском рату.

Битка се одиграла на падинама Сувобора недалеко од Мионице, и по узору на слику Бородинске битке, биће овековечена муралом дугим 28 и широким 6,5 метара. У приземљу ће бити изграђени ровови, пољска болница, шатори, митраљска гнезда, топови. Посетиоци би по уласку у ров имали ауди-визуелни доживља саме бике, с мирисом барута, плотунима, пуцњевима, звектом оружја, војничким узвицима.

Како је саопштио Културни центар, пројекат је дело познатог уметника Слободана Јевтића Пулике, пореклом из Ваљева, који живи и ради у Паризу.

„После 105 година, српска војска и војвода Живојин Мишић добиће признање какво заслужују за јуначки подвиг у Колубарској бици. Мионица је право место за овакав пројекат, јер је војвода Мишић, управо у Мионици на Рибничком мосту, преузео команду над Првом армијом. Осим тога, славни војвода је рођен у мионичком селу Струганик“, рекао је Јевтић.

У Мионици су поносни што ће добити Кућу Колубарске битке, али сматрају да је у питању пројекат који преваизилази локални значај.

„Држава Србија, која је у Првом светском рату до темеља била разорена, има обавезу да јуначко дело њених војника сачува од заборава и учини га доступним свим грађанима Србије, региона, Европе и света“, јкаже се у саопштењу.

Реализација пројекта Куће Колубарске битке почеће у септембру.

Извор: Новости