Шанахан већ предложио Трампу слање против Ирана 120.000 војника

iran-raketa

У ВАШИНГТОНУ НАПАД НА ИРАН ПЛАНИРАЛИ ЈОШ ПОД БУШОМ МЛАЂИМ, АЛИ ГА ЈЕ ЦИА ПРИКОЧИЛА

* Израелски стручњак Сајмон ЦИПИС наглашава да план за напад на Иран имају и његова земља и Велика Британија. У израелском плану главну улогу има ратна авијација, а Американци спремају комбиновану операцију са учешћем ратних бродова и авиона. Можда и пешадије.Ципис открива да Вашингтон жели да у могућу операцију укључи Израел, Велику Британију и Француску, а и арапску коалицију коју би чинили Саудијска Арабија, Бахреин, Катар и Оман

* Московски војни експерт Константин СИВКОВ:  Американци би, са учешћем Израела, могли да изведу ракетне и авио-ударе на атомске објекте Ирана. Не треба искључити ни бомбардерско-ракетну `дугу кампању уништавања економије Ирана по сценарију коришћеном против Југославије“. Наравно, ни покушај Американаца и Израелаца да потпуно разбију Иран и војно окупирају његову територију. По „ирачком рецепту“

* Експерт за Блиски исток Геворг МИРЗАЈАН: Иран би изгубио рат против велике западно-арапске коалиције, али је сасвим у стању да Американцима и њиховим савезницима нанесе „неприхватљиве губитке и штету“. Ракетним ударима по америчким базама, израелским градовима, арапским нафтним терминалима и танкерима који пролазе кроз Ормуски мореуз

__________________________________________________________________________

МИНИСТАР одбране Шпаније Маргарита Роблес објавила је да фрегату F-104 „Мендес Нуњес“ са 215 чланова посаде привремено повлачи из састава борбене групе НАТО  на чијем је челу амерички носач авиона „Абрахам Линколн“.

Због појачавања конфронтације између Сједињених Држава и Ирана. Шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел позицију Мадрида додатно је разјаснио, рекавши :

«Очевидно је да се на Блиском истоку ствара сложена ситуација, али не треба претерано реаговати“.

Озбиљни мадридски лист El Pais објавио је да је укључивање шпанске фрегате у групу око „Линколна“ било планирано још пре годину дана и да у њој остане пола године – од априла до краја октобра.

Роблес је прецизирала да F-104 „Мендес Нуњес“ неће улазити у Персијски залив и да се „американцима“ може прикључити кад се врате првобитном плану заједничке пловидбе.

Поред групе око „Линколна“, Пентагон је претходних дана према обалама Ирана послао и стратешке бомбардере B-52H Stratofortress.

Шпански министри, наравно, не говоре случајно о заоштравању.

Вд шефа Пентагона, Патрик Шанахан, представио је Доналду Трампу 9. маја план за слање на Блиски исток до 120.000 америчких војника – ако Иран „убрза рад на атомском оружју или нападне снаге САД  у региону“.

Толико су Американци имали у региону и пред почетак напада на Ирак 2003-ће. Сама бројка је шокирала и многе у Вашингтону јер се шанахановим планом не предвиђа копнена операција против Ирана, а за њу би било мало и 240.000.

Бела кућа још није потврдила постојање плана са 120.000 војника, али је Трамп већ запретио Иранцима:

„Ако нападну наше снаге у региону – гадно ће настрадати!“

У Вашингтону су напад на Иран почели да планирају још у време владавине Џорџа Буша Млађег, али је америчка шпијунажа (ЦИА) упозорила да то не би било добро по САД и Израел.

Стручњаци за Блиски исток су подељени. Једни верују да се амерички напад на Иран примиче, а други – да САД само плаше Техеран и привлаче на своју страну земље у региону којима није по вољни несумњиво јачање Ирана.

Израелски стручњак Сајмон Ципис наглашава да план за напад на Иран имају и његова земља и Велика Британија. Посебно указује да у израелском плану главну улогу има ратна авијација, а да Американци спремају комбиновану операцију са учешћем ратних бродова и авиона. Можда и пешадије.

Московски војни експерт Константин Сивков процењује да би Американци, са учешћем Израела, прво могли да изведу ракетне и авио-ударе на атомске објекте Ирана.

Сивков не искључује бомбардерско-ракетну `дугу кампању уништавања економије Ирана по сценарију коришћеном против Југославије“.

Он сматра да би им за ово друго било премало 120.000 војника.

Сивков потпуно допушта и покушај Американаца и Израелаца да потпуно разбију Иран и војно окупирају његову територију. По „ирачком рецепту“.

И за Вашингтон и за Тел Авив је кључни проблем што је Иран много озбиљнији противник него што је био Ирак.

Ципис открива да Вашингтон управо зато жели да у могућу операцију укључи Израел, Велику Британију и Француску, а и арапску коалицију коју би чинили Саудијска Арабија, Бахреин, Катар и Оман.

Сивков је убеђен да је рат сасвим могућ и да су напад на четири танкера извели амерички, израелски или саудијски агенти јер и то треба да послужи као оправдање за напад на Иран.

Експерт за Блиски исток Геворг Мирзајан процењује да би Иран изгубио рат против велике западно-арапске коалиције, али да је сасвим у стању да Американцима и њиховим савезницима нанесе „неприхватљиве губитке и штету“. Ракетним ударима по америчким базама, израелским градовима, арапским нафтним терминалима и танкерима који пролазе кроз Ормуски мореуз.

Он је уверен да САД није у интересу уништење Ирана јер би онда сва снага заливских сунитских монархија била окренута према Израелу.

Извор:
ФАКТИ