The Guardian: Хиљаде демонстраната у Кардифу траже независност Велса

204400952

Хиљаде људи, у првим демонстрацијама овог типа у историји, у Кардифу су показали одлучност и велику жељу да се изборе за независност Велса.

Неки од демонстраната су истакли да су одувијек били присталице независности, док су други признали да су им Брегзит и штедња помогли да то постану.

 Пошто је марш завршио интонирањем велшке националне химне, Адам Прајс, лидер националистичке странке Plaid Cymru, оцијенио је да се велшки проблеми могу знатно ефикасније ријешити ако се одлуке доносе унутар нације.

„Дуги низ година наш сан да дочекамо независност Велса је изгледао далек и неостварив. Али, плима се подиже, маршеви су све бројнији, а наши гласови све јачи”, рекао је он.

„Деценије занемаривања наших интереса од стране Венстминстера резултирали су сиромаштвом и недовољним улагањима. Трећина наше дјеце живи у релативном сиромаштву, а довољно је само да погледате хаос изазван Брегзитом и биће вам јасно да Вестминстер није способан да представља Велс, нити да ради у корист наших интереса“.

Ливелин ап Гвилим, портпарол организације All Under One Banner Cymru, изјавио је за WalesOnline:

„Расправа око уставне будућности Велса интензивирана је од изгласавања британског напуштања Европске уније. Више организација вјерује да би Велс и његови људи имали бољу будућност као независна држава, изван Велике Британије… Постоји све већа спознаја да је независност нормална и пожељна.“

Извор:
ИН4С