Храмовна слава у манастиру Светог великомученика Георгија у Јошавки

Светом великомученику Георгију посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Доњој Јошавки код Бања Луке у Републици Српској. На дан када Света Црква прославља овог предивног сведока Христовог, 23. априла/6. маја, овај манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Епископу Науму су на Литургији саслуживали: протосинђел Иринеј (Ристић), јеромонах Симеон (Весић), јерођакон Дионисије (Морачанин) и јерођакон Методије (Ђурђевић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 50 верника из свих српских земаља.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог великомученика Георгија принели манастирско братство и овогодишњи домаћин славе Никола Вучковић из Градишке. За наредну године пријавили су се: Рајка Павловић из Добоја и Јела Рајић из Бања Луке.

Потом се Владика Наум обратио пригодном беседом у којој је између осталог рекао:

“Онај ко данас исповеда да је Православна Црква једна, једина, спасоносна, саборна, света, апостолска Црква и живи по заповести Господњим, спашће се. Kо каже да и друге Цркве постоје, пропашће и отићи ће у муку вечну. Због тога, браћо и сестро, бранимо своју веру. Пример за то – Свети великомученик Георгије. Ево, велики мученик Христов, велики сведок васкрсења Господа Исуса Христа, као и свети апостоли који су сви мученички пострадали за Господа Исуса Христа, пострадали јер су Га васкрслог видели, па су се радовали смрти јер су знали да је смрт од васкрсења Господњег само сан, само капија кроз коју човек пролази и где  чекају га анђели да га уведу у рај, па су хитали у смрт као на свадбу. Ето, такав је био Свети Георгије, хитао на смрт као на свадбу.

Његов пример, браћо и сестре, сви да подражавамо јер он је Победоносац, победио силом Христовом, силом васкрслог Господа Исуса Христа, због трпљења свога, вере своје, љубави према Господу. Такви и ми да будемо. Да волимо Господа свога, да трпимо и да се смиримо пред Богом и пред људима.“ – нагласио је Владика.

Празнично славље настављено је за трпезом љубави.

Инфо служба