ПЕНДАРОВСКИ ПОБЕДИО НА ИЗБОРИМА ЗА ПРЕДСЕДНИКА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

STEVO-pendarovski

Кандидат владајуће коалиције СДСМ и ДУИ Стево Пендаровски победио је на изборима за председника Северне Македоније, објавио је вечерас председник Државне изборне комисије Оливер Деркоски.

Он је на конференцији за новинаре честитао новом председнику Северне Македоније Стеви Пендаровском и најавио да ће у понедељак бити објављени потпуни резултати.

Према подацима на сајту Државне избоорне комисије, после 97,67 обрађених изборних места, Пендаровски је освојио 422.282 гласова или поверење 51,85 одсто изашлих гласача.

Кандидаткиња македонске опозиционе колиције ВМРО ДПМНЕ Годрана Сиљановска-Давкова је освојила 362.907 или 44,56 одсто, док је неважећих листића било 29.306 или 3,60 одсто.

Према ДИК, излазност у другом кругу председничких избора у Северној Македонији је 44,55 одсто, односно на 98,63 одсто бирачих места гласало је 802.797 уписаних бирача, чиме је превазиђен изборни цензус.

Други узастопни мандат председнику Северне Македоније Ђордју Иванову истиче 12. маја.

ВМРО оптужује власт за изборне нерегуларности

Генерални секретар ВМРО ДПМНЕ Игор Јанушев изјавио је вечерас да очекује одличан резултат кадидаткиње макдонске опзиције за председника државе Гордане Сиљановске и оптужио власт за изборне нерегуларности.

Он је на конфернцији за новинаре рекао да „ови избори доносе нову реалност у земљи“ и истакао да ће „све осим победе Сиљановске бацитии сенку на изборни процес и отворити сумњу о евентуалном инжењерингу“.

„Народ се дигао против власти (лидера СДСМ Зорана) Заева, потврдјена је нова реалност, народ тражи промене. Нова реалност значи да Заев губи подршку, а број општина где је ова власт детронизирана је огроман“, рекао је Јанушев.

Генерални секретар секретар ВМРО ДПМНЕ те тврдње није поткрепио резултатима гласања, али је напоменуо да резултати још пристиижу и да ће ускоро изаћи са конкретним бројкама.

Јанушев је истакао да су примећене многе нерегуларности у току изборног процеса и да индиције које има ВМРО ДПМНЕ говоре да је било породичног гласања, да је СДСМ води гласаче организовано на бирачка места, да је било притисака, уцена, претњи и злоупотребе полиције.

Извор:
БАЛКАНСКА ПРАВИЛА