ОЕБС ЗАБРИНУТ ЗА ЗДРАВЉЕ МАЈЕ ПАВЛОВИЋ, ВЛАСНИЦЕ КАНАЛА 9

maja-jovanovic-tv-kanal-9-800

Шефица Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић изразила је забринутост због сутуације на новосадској телевизији Канал 9, а посебно за здравствено стање власнице тог медија Маје Павловић која већ 18 дана штрајкује глађу.

Она штрајкује јер сматра да је одлукама државних органа и економским притисцима телевизија Канал 9 из Новог Сада доведена у неравноправан положај на тржишту, због чега је онемогућено њено нормално функционисање.

Гордана Јанковић је након посете представника ОЕБС-а у Србији и Независног друштва новинара Војводине Маји Павловић, рекла за Бету да посебно забрињава чињеница да медији и новинари своја права остварују на тако комплексан начин као што је штрајк глађу.

ОЕБС се, према њеним речима, редовно информише о дешавањима у Каналу 9 и од новинарских удружења, а након разговора са Мајом Павловић јасније су сагледали проблематику те телевизије чији рачун је већ неко време у блокади.

Јанковић је истакла да опстанак локалних медија има огромну важност за кавлитетно информисање грађана, јер су им они „прозор у свет“, али да су постојећи услови за њихово функционисање забрињавајући.

„Као што смо и до сада истицали у разговорима са медијским и новинарским удружењима, потребно је пронаћи модус који ће омогућити функционисање локланих медија, те преиспитати одрживост локалних медија у постојећим условима јер њиховим гашењем грађани остају без важних информација“, указала је она.

Додала је да се нада да ће жртва коју подноси Маја Павловић бити „позив за преиспитивање и озбиљније разматрање како да се обезбеде функционалнији услови за рад локалних медија“, те да ће тај позив „чути и препознати и надлежни државни органи“.

Маја Павловић поновила је у разговору са представницима ОЕБС-а и НДНВ-а да остаје при одлуци да настави штрајк глађу док се не испуне њени захтеви, који, како је навела, не подразумевају „никакву помоћ, већ само то да држава почне да функционише и ради свој посао“.

Она је казала да је рачун те телевизије у блокади и да не могу да испуњавају своје финансијске обавезе, наводећи да је то последица тога што се поступци које су покренули због, како тврди, нереалних дажбина којима су оптерећени локални медији пред Управним судом и Уставним судом Србије годинама не решавају. Додала је и да то види као политички притисак јер је Канал 9 у свом програму отворен и за представнике власти и за опозицију.

„Представнци градске власти у Новом Саду одбијају да одговоре на наше позиве да гостују у програму Канала 9. Политичари су забранили и привредницима и јавним предузећима да се рекламирају код нас. Према томе, очигледно се ради о економском малтретирању, притисцима и застрашивању“, казала је Маја Павловић.

Она је навела и да проблеме који муче ТВ Канал 9 имају и други локални и регионални електронски медији у Србији и да они морају бити системски решени.

Маја Павловић је потврдила да ће сутра, поводом Дана слободе медија, свој штрајк наставити у Београду.

Репортери без граница јуче су позвали Владу Србије и премијерку Ану Брнабић да одговоре на захтеве власнице новосадске телевизије Канала 9 Маје Павловић, као и на то да су новинарска и медијска удружења из Србије већ неколико пута апеловала на државне органе да се хитно укључе у решавање проблема Канала 9, изражавајући забринутост за здравствено стање Маје Павловић.

Павловић је претходно упутила и званичну иницијативу за састанак са председницом Владе Аном Брнабић и председницом Уставног суда Весном Илић Прелић.

Извор:
БАЛКАНСКА ПРАВИЛА