Годишњица страдања Срба у акцији „Бљесак“

Годишњица страдања Срба у акцији "Бљесак"

Парастосом у Цркви Светог Марка у Београду и полагањем венаца на споменик српским жртвама у ратовима на подручју бивше Југославије, у ташмајданском парку обележено је 24 године од страдања Срба у хрватској акцији „Бљесак“.

Током напада хрватске војске и полиције, Душанка Којић избегла је из Окучана. Од тада трага за телом мужа који је убијен на данашњи дан.

Припремила Биљана Радуловић

Линта: Циљ етнички чиста Хрватска

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да је „злочиначка акција ‘Бљесак’ један у низу доказа да је циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе“.

„Данас се навршава 24 године од наведене акције хрватске војске и полиције, у којој је убијено близу 300 српских цивила и ратних заробљеника, а протерано преко 20.000 Срба“, подсетио је Линта у саопштењу.

Линта је оценио да је јасно је да надлежни органи Хрватске неће привести правди одговорне за ратне злочине над Србима јер се они сматрају ослободиоцима и херојима.

„Крајње је време да наше Тужилаштво почне да процесуира бројне ратне злочине који су почињени против Срба“, истакао је Линта.

„Нисмо га још пронашли, 24 године трагамо. Не знамо ни где је, ни где су му кости. Ја имам назнаке, у близини у шуми, село Ширинци, он је ту био на линији и ту је погинуо. Чули смо да има гробница са три тела која није ексхумирана и ми живомо у нади сваки дан, сваку годину али ништа од тога нема“, каже Душанка Којић.

За 24 године решена је судбина 154 особе, док се 129 води као нестало. Из групних гробница ексхумирано је 148 тела, а идентификовано 109, док још 29 тела чека тај поступак.

„То кад би се идентификовало недостаје 90 посмртних остатака. Било је покушаја да се и у РС и у Србији и Хрватској покрену поступци, али све је то још или у истражној фази или су обустављени поступци“, каже Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра „Веритас“.

У Координацији удружења које окупља породице убијених и несталих кажу да за српске жртве још нема правде. То илуструју случајем породице Вуковић која је у селу Медари код Окучана остала без деветоро чланова међу којима и троје деце.

„Сестре од те деце су поднеле захтев за накнаду штете за душевни бол. Изгубиле су спор и добиле да плате 3.500 евра судских трошкова. Толико о правди за Србе“, каже Драган Пјевач из Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих с простора бивше Југославије.

У акцији хрватске војске и полиције на подручју које је било под заштитом УН, учествовало је око 16.000 хрватских војника и полицајаца.

У том нападу за само 36 сати убијено је 283 Срба, већином цивила, 57 жена и деветоро деце, а 15.000 их је протерано.

„Уместо што, више од 20 година, хрватски државни врх сваке године слави акцију „Бљесак“, цивилизовано, хумано и људски би било да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди“, саопштила је Координација српских удружења.

Без тога, како се додају, и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

Координација је указала да у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, више од 1.800 лица српске националности и даље има статус несталих.

Извор: РТС