Народ на КиМ је одлучан у својој намери да одбрани уставни поредак Републике Србије

za srbijuСрпски народа на Косову и Метохији сваког дана преживљава бројне злочине, којима се не види крај. Вероватно је већина људи помислила да Срби у јужној српској покрајини, након вишевековног ропства, шиптарског геноцида потпомогнутог нацизмом, а затим титоизмом и НАТО агресијом, просто неће више ништа ново моћи да додоживе на путу свог страдања, када се недавно, званични Београд потрудио да им уведе нова искушења, која доводе у питање сам опстанак Срба на КиМ.

Говорећи о бриселском споразуму којим се на мапи света исцртавају границе велике Албаније, Ивица Дачић је јасно истако да он мора бити примењен. «Влада Србије нема шта с ким да преговара, одлучили смо да прихватимо овај споразум и споразум ће бити примењен. Остаје само да видимо како да последице буду што мање за народ, да се сви заједно договоримо, али они (Срби са КиМ) не морају да га подржавају»[1], упозорио је Дачић. Премијер Србије који је као мантру понављао реченицу да је боље преговарати стотину година него примењивати силу један дан, сада упућује директну претњу српском народу на КиМ. Власт неће преговарати са њима, она ће им наметнути решење, можда и силом. До јуче, овакве сигнале је Србима упућивао само тзв. премијер „Косова“ и шеф шиптарске мафије Хашим Тачи, али му се од недавно придружио Дачић. Очигледна је зависност оба „пемијера“ од утицаја НАТО пакта који не може да заокружи државност своје творевине на територији Србије, без помоћи изнутра. У покушају да образложи ову позицију Ивица Дачић је недавно определио себе као борца за земаљску Србију, истакавши да је актуелна власт изабрана на земаљским изборима и за земаљску Србију, а не на небеским изборима. „На оним небеским, за Небеску Србију, та прича је завршена. Има и ко да бира и ко да суди. И нека њих, а ми ћемо се бавити нашим стварима, на нашој земљи. Без скривања. И без изговора“, рекао је премијер.[2] Међутим, велики проблем у овим речима премијера је тај што његова влада по договору са Хашимом Тачијем, предаје српску земљу Шиптарима и одриче се стратешки важног дела „земаљске“ Србије. Небеска Србија им је хвала Богу ван домашаја, иначе би се и она убрзо нашла на добошу.

Дачићевим паролама које изазивају страх и панику код преживелог српског народа на КиМ, придружио се и Александар Вучић, координатор свих служби безбедности и кључни човек бриселског споразума са Тачијем. «Ако неко нешто хоће да имплементира, мора да имплементира оно што је написано у споразуму, а не оно што је хтео, а није му успело да уђе у споразум», истакао је Вучић.[3] Овде Вучић звучи као легалиста, али због чега онда крши Устав Србије и угрожава правни поредак државе, стављајући свој дил са Тачијем изнад свега? Да се подсетимо бриселски план подразумева укидање српске државности на КиМ. То потврђују и Вучићеве страначке колеге. Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун је изјавио да ће српске институције бити у оквиру „уставног оквира Приштине“.[4] Управо је то оно што Србија по министру одбране „мора“ да имплементира.

Попут Дачића и Вучић је имао потребу да дочара свој идеолошки концепт којим покушава да оправда прихватање споразума са Тачијем. Говорећи о бриселском споразуму за српске медије, министар одбране је покушао сликовито да објасни због чега Србија мора да извршава вољу САД. „Био сам у Хирошими у оној језивој тишини најтужнијег места на свету. Кажите возачу чамца да каже иједну реч против Американаца. Неће, да га и пушком терате. Шта мисли, то је друга ствар. То је зато што Јапанци размишљају о будућности“ закључио је Вучић.[5] Иако је тешко поверовати да једном Србину може Хирошима да буде најтужније место на свету, узимајући у обзир највећа српска стратишта од КиМ до Јасеновца.За њега је сасвим логично да се о моћном окупатору (из САД) не сме лоше говорити. Што се чамџије тиче, највероватније је мудри и искусни Јапанац препознао Вучића као западоида, па га из тог разлога није удостојио логичног одговора.

Без обзира на ова оправдања Вучића и Дачића, њихове потезе, као и потезе Томислава Николића образложио је из свог угла њихов партнер Хашим Тачи. Он је изјавио да споразум Београда и Приштине није прекршен тиме што није поштована одредба да би план за његову примену требало да буде сачињен до 26. априла и оценио да је охрабрујућа одлучност власти у Београду да споразум спроведу.[6] Овај правоснажно осуђени, масовни убица, брани Вучића, Николић и Дачића јер је потпуно сигуран у то да су му они савезници и да ће учинити све да примене бриселски споразум.

Подсетимо се да су у предизборној кампањи напредњаци и социјалисти имали потпуно другачије ставове о овом питању. Ивица Дачић је као кандидат СПС-а претио Шиптарима војном интервенцијом, док су Томислав Николић и Александар Вучић на митингу у Косовској Митровици поручили српском народу да никад неће прихватити споразуме режима Бориса Тадића са Хашимом Тачијем. Међутим по доласку на власт напредњаци и социјалисти су суспендовали Устав, одрекли се својих грађана који су преживели геноцид и направили савез са терористима у Приштини, чији је циљ брисање српских трагова на КиМ и стварања велике Албаније. Ова шизофрена политика је наравно уплашила Србе у јужној српској покрајини. У страху од Вучићеве и Тачијеве тајне полиције професор из Косовске Митровице каже следеће: Траже од нас да се одрекнемо Србије, да идемо у руке Хашиму Тачију, да постанемо Косовари, да једнога дана нестанемо и да се због свега тога не бунимо. Медији нас приказују као страно тело које смета Србији на европском путу, најављују се смене председника и распуштање скупштина општина, затварање Телевизије Мост и других медија, универзитета, укидање плата… Народ је уплашен, људи живе тешко и лако их је уценити. Неки од локалних функционера странака на власти, по налогу из Београда, шире разне дезинформације и претње, а не знају да копају и сами себи јаму – каже овај Србинкоји страхује да ће, због деце, после 13 година тешке борбе за опстанак, морати да оде са КиМ.[7]

Међутим и поред ових претњи нових београдских дахија, српски народ на КиМ је одлучан у својој намери да одбрани уставни поредак Републике Србије и њену слободу. Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да је први потпредседник Владе Александар Вучић добродошао на север Косова, али да нема никаквих шанси да се ставови српског народа, поводом споразума из Брисела, приближе ставовима Владе Србије. „Споразум, који би Србе отерао под уставни систем и законе Приштине, неприхватљив је за било ког Србина на Косову и Метохији. Наша основна борба је да останемо у систему државе Србије, што нам, уосталом, гарантује и Устав Републике„, рекао је Ристић за дневни лист Политика.[8]

Власт Томислава Николића, Александра Вучића и Ивице Дачића, не може да реши питање КиМ јер отворено крши Устав и обавезујућу Резолуцију 1244 док уместо свог народа слуша и испуњава вољу Брисела и Вашингтона. Њихово окретање леђа Русији и пруженој руци Владимира Путина, били су увод у слепо послушништво према ЕУ и савез са Хашимом Тачијем у борби против српског народа на КиМ. Претње које упућују преживелом народу у јужној српској покрајини, само су коначни и најгори израз кукавичлика и пада у амбис у који гурају целу Србију укидајући њену слободу и независност за које су се борили наши највећи и најзаначајнији преци.

Борис Алексић / Фонд Стратешке Културе


[5]“Став Србије“ на ТВ „Прва“, Види: http://www.nspm.rs/  „Реч и мисао дана“.