У јеку расправе о београдској гондоли Скупштина усвојила Закон о жичарама који даје већа овлашћења Министарству саобраћаја

skupstina

У јеку расправе око изградње београдске гондоле од Ушћа до Калемегдана, Скупштина Србије јуче је, по хитном поступку, усвојила измене Закона о жичарама за транспорт лица. Њиме су министарствима заштите животне средине и пољопривреде смањена овлашћења у тој области, тако да Министарству грађевинарства више неће бити потребна сагласност та два министарства у поступку прописивања захтева за трасу жичаре, услове за постројење, као ни за процедуру прописивања ширине и висине безбедносног појаса, преноси сајту Отворени парламент. Измене закона усвојила је јуче Скупштина Србије.

Допунама закона омогућено је да предузетник буде управљач жичаре, а претходно важећим законом било је предвиђено да управљач жичаре може да буде само правно лице.

Наведено је да, ако се траса жичаре налази у насељеном месту, она мора испуњавати посебне услове које ће прописати надлежни министар.

Изменама и допунама закона су из поступка прописивања захтева за трасу жичаре, за постројење, станице, стубове, темеље и другу инфраструктуру као и за прописивање ширине и висине безбедносног појаса потпунио изузети министри заштите животне средине и пољопривреде без чије сагласности, према до сада важећем закону, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре није могао да доноси прописе у тим областима.

Усвојеним допунама закона омогућена је легализација жичара која нема употребну дозволу. Управљач је дужан да прибави правноснажну исправу и исправу којом се утврђује подобност за употребу у складу са прописима којима се уређује легализација објеката, у складу са Законом о планирању и изградњи, преноси Отворени парламент, који је иницијатива организације ЦРТА.

Закон ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику.

Занимљиво је да је предлог Закона о изменама и допунама Закона о жичарама за транспорт лица Скупштини достављен 15. априла, када је увелико у току била расправа о изградњи гондоле у Београду.

Припремне радове за њену градњу Управни суд у Београду привремено је зауставио до доношења коначне одлуке о законитости дозволе након што је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) тужио Министарство грађевинарства и саобраћаја, које је недавно издало грађевинску дозволу за припремне радове на изградњи жичаре на једној парцели на Калемегдану.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало грађевинску дозволу којом се одобравају припремни радови на Београдској тврђави за изградњу гондоле и то на катастарској парцели 64/17. Како наводе у организацији РЕРИ, реч је о подручју археолошког налазишта “Антички Сингидунум”.

Градњи гондоле у Београду успротивила се готово целокупна стручна јавност, односно више од двадесетак струковних удружења, научних института и образовних катедри за очување културног наслеђа, који су захтевали да се пројекат обустави. Петицију за то потписало је око 14.000 грађана.

Након што је Републички завод за заштиту споменика културе дао сагласност за изградњу гондоле, огласили су се конзерватори тог завода, који су апеловали да се градња жичаре на Београдској тврђави обустави.

Конзерватори су указали на то да нису учествовали у доношењу дозволе за градњу, већ само архитектонско одељење РЗЗСК које, како је наведено, такође није било једногласно.

Градњи гондоле успротивило се и Одељење историјских наука Српске академије наука и уметности (САНУ), које је оценило да би тај пројекат „грубо нарушио целину јединственог споменика и визију положаја Београдске тврђаве на ушћу двеју великих река какав нема ниједан средњовековни град“.

Хитан поступак ради хитне примене

Хитан поступка за доношење овог закона је, како стоји у образложењу закона, неопходан „с обзиром на то да је неопходна што хитнија примена овог закона, као и поступака који су предвиђени овим законом“. „Такође, измене и допуне Закона су неопходне да ступе на снагу што пре, како би се омогућило ефикасно спровођење издавања јавних исправа које потврђују исходе примена техничких услова и захтева за рад жичара за транспорт лица, као што је Одобрење за рад жичаре“.

Извор:
НСПМ