Другостепени орган потврдио забрану радова око мини-хидроелектране у Ракити

babusnica-mini-hidroelektrana

Правна борба око извођења радова на мини-хидроелектрани у Ракити и даље траје, жалбу инвеститора мини-хидроелектране на решење инспектора за заштиту животне средине по којем је дужан да извади цеви у дужини од 350 метара, одбило је Министарство заштите животне средине.

Док еколошки активисти кажу да је ово њихова велика победа, инвеститор Горан Белић каже да ће обратити Управном суду.

Првобитним решењем инвеститору је забрањен рад на градњи мини-хидроелектране у супротности са издатим условима заштите природе Завода за заштиту природе и наложено му је да постављене цеви у дужини од 300 до 350 метара извади и терен врати у претходно стање. По тим условима инвеститор није смео да гради у оквиру природног корита великих вода, а управо то су инспектори на терену утврдили.

На ово решење Републичке инспекције за заштиту животне средине инвеститор је поднео жалбу, а како је она одбијена као неоснована, остаје му да покрене управни спор пред Управним судом, што ће, како је рекао новинару Јужних вести, и учинити.

Активисткиња Иницијативе Одбранимо реке Старе планине Ненсила Радојковић каже да су надлежни коначно почели да раде свој посао захваљујући великом притиску јавности.

Ми смо се обратили инспекцији зато што смо знали да се незаконито гради. Око 90% свих мини-хидроелектрана се гради делимично или целом дужином у кориту великих вода. Позивамо људе да пишу инспекторима у својим крајевима да би видели да ли се поштују одобрени услови – каже Радојковићева.

Додаје да се боре против незакоња, да су зато и блокирали радове и спречавали изградњу, али да држава није хтела да чује њихов глас.

У Ракити су радови узнапредовали услед вишегодишњег жмурења надлежних институција, али не сумњамо у крајњи позитивни исход, као што је био случај са „Паклештицом“. Има наде, ако си истрајан и упоран као што смо ми били – поручује активисткиња.

Са друге стране, инвеститор Горан Белић каже да Министарство заштите животне средине није надлежно да доноси решења о забрани радова, те да ће се жалити Управном суду.

Овде се ради о оној народној пословици “Кадија ти суди, кадија те тужи”. На ово другостепено решење иде тужба суду који ће, сигуран сам, донети праву одлуку, а каква год она била, ми ћемо је поштовати – каже Белић.

Понавља да има уредну грађевинску дозволу за извођење радова, на коју је и Министарство заштите животне средине дало сагласност, те каже да су накнадне одлуке инспекција само популизам и злонамерно тумачење.

Цевке постављамо на трасу цевовода коју смо доставили у грађевинској дозволи, а коју су све надлежне институције потврдиле. Они кажу да су у кориту великих вода, али оне и морају ту да буду на почетку, јер је водозахват на реци. Физички је другачије немогуће – тврди инвеститор.

Подсетимо, приликом обиласка радова на постављању цевовода за МХЕ, републички инспектори Драгана Шелмић и Милан Штетић утврдили су да је од 300 до 350 метара цевовода постављено у оквиру природног корита за велике воде и наложили су престанак радова и вађење постављених цеви.

Аутор: Љубомир Филипов

Извор:
МАГАЦИН ПОРТАЛ