Украјина: Володимир Зеленски победио на председничким изборима, освојио 73,2 одсто гласова у другом кругу; Порошенко признао пораз

BBUIE6i

Комичар Володимир Зеленски прогласио је победу над Петром Порошенком на председничким изборима у Украјини.

Комичар Владимир Зеленски побеђује у другом кругу председничких избора са 73,2 одсто гласова, док је актуелни председник Петро Порошенко добио свега 25,3 одсто гласова, подаци су излазних анкета у 18 часова по локалном времену.

Како преноси телевизија „112 Украјина“, у источним регионима Украјине за Зеленеског је гласало 88 одсто бирача, док је за Порошенка свега 12 посто.

Поводом ових резултата огласио се и сам Зеленски, који је обраћајући се јавности рекао да „никада неће никога изневерити“.

„Обећавам, никада вас нећу изневерити“, рекао је Зеленски.

Актуелни председник Петро Порошенко, који је судећи по резултатима излазних анкета изгубио од комичара Владимира Зеленског у другом кругу председничких избора који су данас одржани у Украјини, изјавио је да се никада не треба предавати.

„Резултати су очигледни, али никада се не треба предавати. Изаћи ћу из председничког кабинета, али нећу изаћи из политике“, истакао је Порошенко.

Он је такође рекао и да ће позвати Зеленског и честитати му на победи.

„Нови председник ће имати јаку опозицију, али Украјина ће због тога само добити још више. Победиће демократија у Украјини. Помоћи ћемо новоизабраном председнику у свим одлукама које буде доносио, а које су у складу са националним интересима земље. Спреман сам да му помогнем да што пре преузме посао“, нагласио је.

Порошенко је додао и да су избори били фер и транспарентни и да су били у потпуности у складу са европским прописима.

Подсетимо, у Украјини је данас одржан други круг председничких избора, на којима су учествовала два кандидата — комичар Владимир Зеленски и актуелни председник Петро Порошенко.

Зеленског је раније полиција посетила због кршења једног изборног закона.

У Украјини су данас отворена бирачка места за други круг председничких избора на којима грађани бирају између комичара Володимира Зеленског и актуелног председника Петра Порошенка.
Према анкетама, Зеленски (41) је фаворит да победи Порошенка (54).

У првом кругу избора 31. марта, у којем је учествовало 39 кандидата, Зеленски је освојио 30 одсто гласова, а Порошенко 16 одсто.

Зеленски је популарност стекао у телевизијској ситуационој комедији „Слуга народа“, глумећи украјинског председника који се бори против корупције.

Као и лик који тумачи, Зеленски је усмерио своју кампању на борбу против корупције.

Извор:
НСПМ