ГОРДАНА СИЉАНОВСКА ФАВОРИТ НА МАКЕДОНСКИМ ИЗБОРИМА: ПРЕСПАНСКИ ДОГОВОР МОГУЋЕ ПОНИШТИТИ

GORDANA-SILJANOVSKA-davkova-1-800

У поноћ је почела изборна тишина, а претходно су последњег дана кампање шефови изборних штабова председничких кандидата позвали на масовну излазност и миран изборни дан.

Шести по реду председнички избори би, процењује се, требало да буду мерење подршке власти и опозицији, после промене имена државе и референдума на којем није био постигнут цензус.

Током тронедељне кампање као главна тема се наметнула промена имена државе, што су као неопходно за евроинтеграције бранили кандидати владајуче коалиције СДСМ и ДУИ Стево Пендаровски и албанске опозиције Блерим Река, пише портал Обавештајац.инфо.

Промену имена је оспоравала кандидаткиња македонске опозиције око ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска.
Гордана Сиљановска је инсистирала на неопходности јачања правне државе.

Она је инсистирала на томе да је име државе незаконито промењено у Северна Македонија и тврдила да је Преспански договор могуће поништити. Она се јесте ограђивала и рекла да то није у ингеренцијама председника, преноси Обавештајац.инфо

Према поузданим анкетама, Гордана Сиљановска може да рачуна на победу у првом кругу избора.

Она у односу на Пендаровског води 8 до 11 процентних поена, док Река може да рачуна на највише око 7 процената гласова.

За победу у првом кругу потребно је да кандидат освоји 50 одсто плус један глас од уписаних 1.808.131 бирача, што се не сматра за вероватно.

Други круг ће бити подржан 5. маја и тада је потребно да буде излазни цензус од 40 одсто уписаних бирача.

У случају да ни тада не буде изабран нови председник државе, место Ђордја Иванова коме мандат истиче 12. маја привремено ће заузети председник парламента Талат Џафери.

Из владајућих странака најављују две могућности ако нови председник Северне Македоније не буде био изабран: да се укине изборни цензус или да се шеф државе поново бира у парламенту, као што је биран први председник након осамостаљења.

У оба случају су неопходне уставне измене за које је потребна двотрећинска парламентарна већина од 80 посланика.

Извор:
БАЛКАНСКА ПРАВИЛА