РТ: „Где је правда?“: Вијетнам тражи да „Монсанто“ плати жртвама америчког „агенса оранж“

119006_vest_rfd

Вијетнам поново тражи правду за жртве „агенса оранж“, подстакнут вишемилионским пресудама против „Монсанта“ у Калифорнији. Биотехнолошка фирма је снабдевала америчку војску хемикалијом током рата у Вијетнаму.

Вијетнамска асоцијација жртава агенса оранж (VAVA) послала је захтев америчком суду, тражећи да се поново покрене судски поступак од стране жртава агенса оранж против америчких хемијских компанија, укључујући „Монсанто“, а која је одбијена у Суду Источног дистрикта Њујорка 2004. године, наводећи као разлог „недостатак доказа“, те тврдећи да „хербицидно прскање није представљало ратни злочин пре 1975. године“.

Наводећи две недавне судске пресуде у Сан Франциску, којима је утврђено да је Монсантов „Раундап“ проузроковао штету по здравље, компанији је наложено да плати милионе долара као компензацију. „VAVA“ је навела да је време да компанија преузме одговорност за снабдевање америчке војске агенсом oraнж током бруталне хемијске ратне кампање (1961-1971) против герилских бораца Виетконга у којој је употребљено 12 милиона галона хербицида.

Диоксин, високо токсични елемент агенса оранж, повезан је са главним здравственим проблемима, као што су дефекти при рођењу и смртоносни облици рака. Наглашавајући да у Вијетнаму тренутно има више од 4,8 милиона жртава агенса оранж, захтевом се тражи правда за људе са тешким деформитетима.

„Где је правда за вијетнамске жртве које свакодневно уништавају токсичне хемикалије?“, наводи се у захтеву.

„Да ли сви научни докази, са људима као живим доказима и животном средином Вијетнама коју је уништио агенс оранж, а који су САД користиле у бесмисленом рату 1961-1971. године, и даље нису уверљиви?“
 „Монсанто“, којег је купио немачки гигант „Бајер АГ“ у јуну прошле године, у прошлости је тврдио да је америчка војска одредила спецификације за израду агенса оранж и одлучила где и како да  се хербицид користи. Компанија је такође навела да је била само један од многих ратних америчких владиних уговарача који су производили токсин.

Прошлог месеца суд у Сан Франциску је доделио 80 милиона долара одштете Едвину Хардеману након што је суд утврдио да је „Раундап“, Монсантов злогласни хербицид на бази глифосата, био „значајан фактор“ у изазивању лимфома. У сличном случају у августу 2018, Дивајн Џонсон је тражио 289 милиона долара након што је добио рак од дуготрајног излагања „Рандапу“. Након вишемесечне правне драме, оболели је пристао на смањени износ исплате штете у износу од 78 милиона долара.

Извор:
ВОСТОК