Драгослав Пакић: Космет је Нотр Д(р)ам!

liberration-notre-drameПодржавајући насловну страну „Либерасиона“, надамо се да нам нећете замерити ако и ми напишемо: КОСМЕТ ЈЕ НОТР ДРАМ! Тамо је и наше срце у пепелу

Господине председниче некада нам пријатељске Француске, уважени господине Макрон, дозволите нам да Вам у тренутку Вашег великог бола и патње због несреће која Вас је задесила, изнесемо наше најдубље саосећање и искрено разумевање. Верујте нам да смо, као верујући и хришћански народ, заједно са вама Европљанима као и многима у свету, ронили искрене сузе због ватрене стихије која је немилосрдно гутала и прождирала драгуљ светског неимарства и културе којом се поносио сав просвећени свет.

Потпуно Вас разумемо, господине председниче, када кажете да је „са катедралом отишао и део сваког Француза“.

Саосећамо са крицима ожалошћених који јецају говорећи да је „срце Француске у пепелу“.

Дивимо се насловној страни чувеног „Либерасиона“ у само две речи. Написали су НОТР ДРАМ.

Молили смо се за успех ватрогасаца који су у неравноправној борби са ватреном стихијом били спремни да и својим животима одбране дело немерљиве вредности.

Са тугом се присећамо велике несреће која је у страховитом пожaру скоро прогутала Лондон заједно са катедралом СЕНТ ЏОРЏ. Енглези су је обновили и данас изгледа велелепно и достојанствено као што и приличи великим народима и вредним рукама талентованих градитеља. Знам да ћете и Ви сви заједно успети да повратите и оживите сву лепоту и сав дух којим је Нотр Дам вековима обасјавала људски род.

Не знајући како би Вас на други начин уверили у искреност нашег саучешћа у ономе што вас је изненада задесило, дозволите нам само да кажемо:

КОСМЕТ ЈЕ НАША НОТР ДАМ!

И нас је задесила слична несрећа. Гледали смо уплаканим и немоћним очима како нам Шиптари пале наше цркве и манастире, како у Гораждевцу убијају живе фреске наших малих Белих анђела и чекали да се неко бар сажали, ако није спреман да помогне.

Имали смо ми довољно храбрих, одважних и умешних ватрогасаца који би се успешно изборили са подметнутим пожаром. И били смо на добром путу да то, по правди која нам припада, повољно окончамо.

Онда су се, противно свакој логици људског схватања правде и правичности, појавили црни облаци загађени авионима који су најразноврснијим убилачким даровима са неба гасили пожар тако што су убијали наше ватрогасце.

Подржавајући насловну страну „Либерасиона“, надамо се да нам нећете замерити ако и ми напишемо:

КОСМЕТ ЈЕ НОТР ДРАМ!

Тамо је и наше срце у пепелу. Ако би којим случајем Косово отишло у туђе руке, са њим би отишао и највећи и најсветији део сваког Србина.

Извор:
СТАЊЕСТВАРИ