Протест у 15 сати Београду, у Скупштини Србије полиција

bg-skupstina-bina-vo-130419-jdp-wmt.09_37_38_12.Still002

Протест „Сви као један – 1 од 5 милиона“ почеће данас у 15 часова, испред Дома Народне скупштине Србије. Детаље и сценарио за данашњи велики протест у Савезу за Србију нису желели да саопште јавно, из, како наводе, тактичких разлога. У Скупштини Србије налазе се припадници полиције.

Лидери Савеза за Србију апеловали су на грађане да мирно изразе своје незадовољство према „режиму“ Српске напредне странке. Према најавама из Савеза, грађанима ће на протесту бити прочитани захтеви опозиције и незадовољних грађана и са говорнице ће им се обратити лидери опозиције и јавне личности.

Дан пре великог грађанског протеста у Београду, функционери из владајуће Српске напредне странке су у знак негодовања отопчели су различите активности. Неки су одустали од штрајка глађу, попут Министра одбране Александра Вулина и заменика градоначелника Београда Горана Весића, а посланици СНС-а су одлучили да ноћ проведу у Скупштини Србије, како кажу, да би институције „одбранили од насиља и повампиреног фашизма“. Исто су учинили одборници владајуће већине у Скупштини Београда.

Први протест против актуелне власти одржан је крајем новембра у Крушевцу због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и активиста Левице. Протести су се проширили и на друге градове и општине широм Србије и одржавају се под слоганом „Један од пет милиона“ који је настао због изјаве председника Србије Алексадра Вучића дате на почетку протеста да неће испунити ни један захтев макар их на улице изашло и пет милиона.

11:22
Припадници полицијске бригаде, који су у Косовску улицу довезени у два аутобуса, ушли су у скупштину.

11:01
Вучић: Ништа неће постићи на протесту сем дреке

Председник Србије Александар Вучић изјавио да се данас ништа неће догодити на протесту „1 од 5 милиона“ и изразио жаљење због насиља према одборницама Српске напредне странке (СНС) у београдској општини Стари град и у Параћину.

„Неће постићи ништа сем дреке и буке“, рекао је Вучич за ТВ Пинк и изразио наду да ће разумети потребу да се разговара у парламенту.

Вучић је навео да су јутрос око 5 сати батинаши и хулигани упали у општину Стари град и избацили одборнике СНС, док је хитна помоћ у Параћину једва успела да пружи помоћ једном одборнику који је дијабетичар.

10:04
Не зна се колико посланика је ноћ провело у Скупштини, испред монтирање бине

Обезбеђење Скупштине Србије није јутрос хтело да пусти репортерку Н1 да уђе у ту институцију, а нису хтели ни да одговоре на питање да ли су унутра посланици који су најавили да ће ноћ провести у парламенту.

Из Скупштине је изашао посланик СПС Неђо Јовановић који је потврдио да је ноћ провео у Скупштини, али није желео да каже колико је још посланика учинило исто. Он је рекао да жури на састанак СПС и да ће касније одговарати на питања новинара.

У Скупштини је синоћ био и посланик СНС Владимир Ђукановић који се јавности обратио снимком на Твитеру.

Достављач хране допремио је испруку

Испред зграде Скупштине траје монтирање бине, са које би требало да се обрате говорници на протесту, међу којима ће бити и нестранацке личности, а у плану је, како се сазнаје, и протесна шетња.

Обезбеђење је репортерки Н1 потврдило да су за данас предвиђене појачане мере безбедности.

Извор:
Н1ИНФО