Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа

asanzaps

Оснивач Викиликса (WikiLeaks) Џулијан Асанж ухапшен је у амбасади Еквадора у Великој Британији, саопштила је лондонска полиција.

Полиција је навела да је Асанж одведен у притвор и да ће се појавити пред судом „што је пре могуће“.

Како је навела полиција, Асанж је ухапшен у вези са захтевом САД за његовим изручењем.

Полиција је навела да је ухапсила Асанжа на основу налога лондонског суда од 29. јуна 2012. године, издатог због његовог непојављивања пред судом.

Лондонска полиција наводи да је имала дужност да изврши судски налог и да је у еквадорску амбасаду ушла на позив амбасадора, пошто је влада Еквадора укинула азил Асанжу.

Да је позив полицији упутио амбасадор Еквадора потврдио је и Викиликс на Твитеру.

Одлуку о повлачењу азила оснивачу Викиликса саопштио је раније данас председник Евадора Ленин Морено. Он је у телевизијском обраћању образложио ту одлуку и рекао да је Еквадор добио гаранцију од Велике Британије да Асанжа неће изручити земљи у којој је на снази смртна казна.

„Данас објављујем да су непристојно и агресивно понашање господина Џулијана Асанжа, као и непријатељске и претеће декларације његове организације упућене против Еквадора, а посебно кршење међународних споразума, довели ситуацију до тачке у којој је азил господина Асанжа неодржив. Еквадор је донео суверену одлуку да оконча дипломатски азил пружен господину Асанжу 2012. године“, рекао је Морено.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант захвалио је Влади Еквадора на сарадњи у хапшењу Асанжа.
Он је рекао да не жели да се изјашњава унапред о Асанжовој кривици, али и да је неприхватљиво да неко избегава суочавање са правдом толико година.

„Нико није изнад закона. Џулијан Асанж није херој, он је неко ко се годинама крио од истине, и исправно је да о његовој будућности одлучује британски правосудни систем. Ово што се данас десило резултат је година пажљивог дипломатског преговарања и посебно бих се захвалио амбасадору Еквадора и лондонској полицији на њиховом раду“, рекао је Хант.

Хапшење је коментарисао и чувени узбуњивач и некадашњи програмер америчке Националне безбедносне агенције Едвард Сноуден. Сноуден, који се такође налази на листи тражених лица у САД, и већ пет година је у азилу у Москви, огласио се на свом Твитер налогу.

„Снимци амбасадора Еквадора који у амбасаду позива тајну полицију, како би из зграде извукли – свидело вам се то или не – награђиваног новинара, завршиће у историјским уџебницима. Асанжови критичари могу да се радују, али ово је мрачан моменат за слободу говора“, написао је Сноуден.

Викиликс је недавно најавио да ће Асанж бити ухапшен, наводећи да ће изговор бити „ИНА документи“ који представљају збирку докумената послатих једном еквадорском парламентарцу у којима се еквадорски председник Ленин Морено оптужује за корупцију.

Морено је оптужио Асанжа да крши договор о свом азилу у амбасади. Еквадор такође сумња да је Викиликс одговоран за дељење Моренових приватних фотографија на друштвеним мрежама.

Асанж се склонио у амбасаду 2012. године како би избегао хапшење и изручење у Шведску где је оптужен за силовање. Шведско правосуђе у међувремену је одбацило пријаву.

Он страхује од изручења САД где би могао бити оптужен за објаву хакованих владиних докумената око ратова у Авганистану и Ираку.

Његов однос с амбасадом погоршао се у последњих неколико година, а Еквадор му је прошле године укинуо интернет.

Извор:
Н1ИНФО