Шири се отпор изградњи МХЕ, мештани Старе планине су се мобилисали и организују страже

mhe1

Пиротско село Топли До на путу је да постане ново жариште отпора деривационим мини-хидроелектранама, попут Раките код Бабушнице, у којој се више од годину и по дана мештани и еколози супростављају изградњи овог постројења.

Изградње две мини хидроелектране (МХЕ) на Засковачкој и Ракитској реци (Ракитска река код Темске, не код Бабушнице, прим. аут), двема притокама Топлодолске реке у срцу Старе планине, која обилује нестварним природним лепотама, мобилисала је мештане и љубитеље природе окупљене око Покрета „Одбранимо реке Старе планине“ (ОРСП).

Инвеститор је добио грађевинску дозволу за изградњу, али мештани кажу да се противе изградњи, јер би им МХЕ убиле реку, али и због тога што, како тврде, Завод за заштиту природе није дао своје мишљење.

На сеоском мосту већ дуже се организују дневна дежурства и ноћна стража, а свуда у овом крају су постављене табле које инвеститоре упозоравају да нису добродошли. За 14. април у 11.55 часова у Топлом Долу заказан је велики протестни скуп који организују Савез месних заједница Старе планине и ОРСП на којем ће мештани овог и околних села, али и еколози из Пирота, Ниша, Крагујевца, Београда и осталих делова Србије исказати незадовољство против изградње МХЕ и, како истичу, њиховог погубног утицаја на животну средину.

– Нећемо да дозволимо да Топли До постане нова Ракита, јер су у Ракити мештани пустили инвеститора да ради годину дана, па смо тамо отишли на већ затечено стање и полуизграђен објекат. Овде нећемо дозволити никоме да забоде кашику багера у реку. Сваког дана су страже на мосту, тамо нико не може да прође. Кад неко буде покушао, окупиће се нас довољно да буде враћен и спречен да дође до реке. Нећемо дозволити да настане градилиште јер није испоштована воља мештана да им се не уништава река. Сва села су потписала петиције, сви се противе изградњи МХЕ. То је један од наших првих захтева, да се мишљење локалне заједнице испоштује. Тамо где се локална заједница слаже, направите 150 МХЕ, али тамо где се противи, не може – каже Александар Панић, један од активиста ОРСП.

Он додаје да у овим двема рекама живе заштићене биљне и животињске врсте чији би опстанак био угрожен изградњом две МХЕ, али да су те реке пре свега битне мештанима због опстанка.

– Зими када заледе водоводи, те реке се користе за напајање стоке. Где ће ти људи ако те реке у километрима буду стрпане у цеви. Сви планинари који долазе у овај крај долазе због тих река, не долазе да гледају цевоводе, а ту је и спортски риболов. Закон о водама и остали прописи препознају улогу малих планинских водотокова као вишенаменску: за туризам, пољопривреду, водоснабдевање, риболов, и евентуално енергетику. Овде долазимо у ситуацију да је енергетика једно битна, а све друго иде у други план. На свих 60 МХЕ у Србији реке су потпуно уништене и сува су им корита. Ако се то деси и овде, то би било еколошко убиство река и целог краја – каже Панић.

Мештани ће на протесту ће изразити незадовољство и против одлука Скупштине града Пирота која су измењене пре пар година тако да се осим канализације, водовода, електроводова, на јавним површинама могу постављати и цевоводи, што је искоришћено за дозволу да се цевовод МХЕ може поставити испод сеоских путева.

– Ако би се све наше жеље и труд сажеле у једну реченицу, било би: желимо мораторијум на МХЕ, као што је у Босни, Црној Гори и Албанији, док независни стручњаци не обиђу све реке и донесу коначан суд о томе – каже Панић.

Срђанов мост

Протест ће бити организован у самом центру села Топли До, поред моста који ће симболично понети име Срђана Ђошића, најмлађег активисте ОРСП који је недавно настрадао у саобраћајној несрећи.

– На мосту ће бити постављена табла са његовим именом, да људи знају коме је посвећен. Дечко је волео Темштицу и Топлодолску реку и био је најмлађи међу нама – каже Панић.

Извор:
МАГАЦИН ПОРТАЛ