САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

Расписивањем избора у четири општине на северу Косова и Метохије Хашим Тачи показује да је он прави господар на целој територији јужне српске покрајине, што је пре доласка Александра Вучића на власт било незамисливо.

Уместо да после подношења оставки шиптарских градоначелника у општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северном делу Косовске Митровице председница Скупштине Србије Маја Гојковић распише локалне изборе у ове четири општине, што је и по Уставу дужна, напредњачка власт је дозволила да сепаратисти из Приштине организују још једне локалне изборе по уставу и закону самопроглашене републике Косово.

И не смо то. Шиптарски градоначелник у оставци у општини Зубин Поток Стеван Вуловић који је постао познат дајући изјаву медијима да је својом оставком скинуо терет издаје са својих рамена расписао је конкурс за пријем сто радника који би били на платном списку самопроглашене републике Косово. Очито је да му је терет издаје и даље остао на рамену.

Новембра месеца 2013. године Александар Вучић је да би спречио непослушне Србе да бојкотују сепаратистичке изборе на север Косова и Метохије у договору са Приштином увео српску жандармерију у цивилу, као и припаднике војне формације „Кобре“ у цивилу. Они су заједно са РОСУ полицијом у униформама надгледали локалне изборе. Каква катастрофална национална политика. После тога је та иста РОСУ полиција коју је председник Србије увео на север Косова и Метохије хапсила Марка Ђурића директора Канцеларије за КиМ у северном делу Косовске Митровице.

Годинама уназад Александар Вучић је србовао „у леру“ узвикујући „Не дам Трепчу, не дам Газиводе“. Поменути Хашим Тачи се пре неколико месеци шепурио у чамцу на јазеру Газиводе смејући се на тај начин у брк српском властодршцу. Сва је прилика да ће Комбинат Трепча да прихвати одлуке скупштине и владе Косова да то није српско него шиптарско предузеће.

Расписивање локалних сепаратистичких избора у општинама на северу Косова и Метохије „Српска“ или боље рећи шиптарска листа је прокоментарисала да је то провокација и да ће одлуку о учешћу на изборима донети у договору са Александром Вучићем. Већ сада се зна да ће им председник Републике саветовати да се одазову не те изборе. Грађанима Србије та одлука ће се представити да је у интересу Срба, да је то због мира и стабилности, и као наводно да Тачијеви или Рамушови Срби не дођу на ове функције. Стварни разлог је другачији. Александар Вучић не жели да ризикује европску политичку подршку која му је и овако све тања јер не потписује свеобухватни споразум како је то обећао када су га доводили на власт. Та подршка му је јако важна данас када му је власт у Србији жестоко уздрмана.

Ових дана истиче 45 дана од како је Александар Вучић замолио своју тзв. Српску или боље рећи шиптарску листу, како он рече, да не напусте сепаратистичке институције. Из истог разлога председник Србије им неће саветовати да напусте скупштину и владу Косова. Неће док је он на власти.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ принципијелно као и до сада позива све Србе на северу Косова и Метохије да бојкотују локалне сепаратистичке изборе. Излазећи на те изборе Срби као народ само легализују и легитимишу још једну албанску државу на Балкану. Тиме се још више удаљавају од своје матице Србије. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да су Албанци током целог периода владавине Слободана Милошевића бојкотовали све нивое избора од републичких до локалних које је расписивала Република Србија. Разлог неизласка на изборе од стране Албанаца биле су препоруке и савети из западних земаља. Део власти за време Слободана Милошевића били су и Александар Вучић и Ивица Дачић и они то добро знају. Од тада су променили иделогију и један и други. Онда су били за КиМ у саставу Србије а сада су за разграничење. Онда су били антиглобалисти а данас су еврофанатици. Александар Вучић чак каже да у време када је потписивао Бриселски споразум он није био највећи издајник међу Србима. Каже да је Ивица Дачић већи, јер је био за то да „Косово“ добије столицу у Уједињеним нацијама али га је он спречио.

У сваком случају, излазећи на сепаратистичке изборе и Александар Вучић и тзв. Српска или боље рећи шиптарска листа газе и крше Устав Републике Србије. После силаска са власти и Александар Вучић и „Српска листа“ одговараће на основу кривичног закона члана 306 и 307 за дело националне велеиздаје. Предвиђена минимална казана за ово кривично дело је 10 година затвора. Национална велеиздаја је кривична радња која не застарева.

 

 

Косовска Митровица
10.04.2019. године

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“