Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета: НАТО радар на Бјеласици

Vojni-radar-004

Подсјећамо, црногорско небо је од јуна прошле године под заштитом ваздухопловних снага НАТО

НАТО ће донирати Црној Гори 3Д радарски систем који ће бити инсталиран на Бјеласици, саопштено је из сједишта Алијансе.

Министарство одбране Црне Горе упутило је раније НАТО-у захтјев за уступање радара, чија је вриједност око 20 милиона евра.

Можемо потврдити додјелу радарског система црногорским властима. Овај важан корак представља још један снажан напор да се осигура одбрана и заштита ваздушног простора земље, заједно са ваздушним полицијским снагама које пружају савезнички авиони из Грчке и Италије, казао је „Побједи“ званичник Алијансе.

Ову информацију најавио је недавно на сједници Одбора за безбједност начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драгутин Дакић.

-Сљедећи корак у модернизацији је набавка радара. Пошто је то доста велика инвестиција, ми смо добили радар НАТО кроз донацију, а наша обавеза је да извршимо финансирање кроз опремање и уређење положаја на годишњем нивоу. На тај начин ћемо покрити оне критичне тачке како би се заокружила комплетна слика Црне Горе с обзиром да НАТО већ покрива територију Црне Горе. Међутим, имајући у виду њену конфигурацију, као и то да имамо доста такозваних тамних углова, опредијелили смо се за набавку радара који ће највјероватније бити постављен на Бјеласици и на тај начин ће наш ваздушни простор бити интегрисан у НАТО систем, рекао је Дакић на недавној сједници Одбора за безбједност.

Постављењем НАТО радара, Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета у случају сукоба Алијансе и Русије.

Подсјећамо, црногорско небо је од јуна прошле године под заштитом ваздухопловних снага НАТО. Наиме, три грчка и два италијанска пресретача, у сарадњи са ваздухопловством Војске Црне Горе, почели су редовно патролирање црногорским ваздушним простором.

Извор:
ИН4С